TERJED A KIBERBŰNÖZÉS

Három éven belül várhatóan 3,5 millió betöltetlen állás lesz a szektorban világszerte, az európai cégek háromnegyede szerint nem megfelelő a kiberbiztonsági csapata.

Évente már mintegy 600 milliárd dollárra rúg a kiberbűnözéssel összefüggő incidensek által okozott kár a Center for Strategic and International Studies (CSIS) 2018-as tanulmánya szerint. A növekedéssel az információbiztonság évek óta nem tud lépést tartani, a területen folyamatos munkaerőhiány tapasztalható. A CyberSeek hőtérképe alapján

az Egyesült Államokban 2017-ben több mint 760 ezren dolgoztak információbiztonsági szakértőként, miközben a betöltetlen állások száma elérte a 350 ezret.

A Cybersecurity Ventures információbiztonsági kutató és elemző cég becslése alapján

2021-re 3,5 millió betöltetlen információbiztonsági állás lesz világszerte.

A világ egyik legnagyobb kiberbiztonsági vezetőket tömörítő szervezete, az (ISC) jelentése szerint Európában 2022-re 350 ezer új szakemberre lesz szükség az információbiztonság területén. Az európai cégek kétharmada úgy gondolja, nem megfelelő a kiberbiztonsággal foglalkozó csapata, és közel 40 százalékuk egy éven belül legalább 15 százalékkal bővítené a szakemberek számát.

Magyarországon is egyre nehezebb megfelelően képzett szakembereket találni. A Profession.hu állásportálon idén januártól júliusig 234 álláshirdetést adtak fel információbiztonsági szakembereknek, 14 százalékkal többet, mint az egy évvel korábbi, és 18 százalékkal többet, mint a két évvel korábbi azonos időszakban. A legnépszerűbb pozíciók között szerepel az információbiztonsági szakértő, az információbiztonsági kockázatmenedzser, az adatvédelmi specialista és a biztonsági szabályozásoknak való megfelelést megfelelést vizsgáló security compliance elemző.

„Az információbiztonsági szakértők iránt hatalmas és egyre növekvő igény mutatkozik Magyarországon és világszerte. Az európai általános adatvédelmi rendelet (GDPR), valamint az állami és önkormányzati szervek információs rendszerinek védelméről szóló törvény életbe lépése tovább fokozzák a szervezetek igényét az információbiztonság kiépítésére. Ezen törvények maradéktalan betartását is nagyban hátráltatja, hogy nincs a területen megfelelő számú szakember.” – – hangsúlyozta Dr. Horváth Zsolt, a METU információbiztonsági képzésének vezetője.

A hazai oktatási szektor is választ kíván adni a területen tapasztalható munkaerőhiányra. A piaci igényeknek megfelelően a METU három féléves, másoddiplomás Információbiztonsági menedzser szakot indít.
(ONBRAND)