HONG KONG TOVÁBBRA IS A VILÁG LEGDRÁGÁBB IRODAPIACA MARAD

A Knight Frank legújabb Global Outlook felmérése szerint pedig a bérleti díjak előreláthatóan csökkenni fognak 2019-ben.

A jut is, marad is elve alapján a Hongkong-szigeteki bérleti díjak, bár javukra szolgál a szűkös kínálat, fokozódó versenynek néznek elébe olyan területekről, mint például Kaulung, ahol a bérleti díjak alacsonyabbak. Ennek ellenére a Hongkong-szigeteki bérleti díjak jelenős mértékben, szinte 24%-kal fogják meghaladni a hosszútávú átlagot.

Melbourne és Sydney esetében látjuk majd a legnagyobb bérletidíj-növekedést 2019-ben, mivel ezek 10,1%-os, illetve 8,6%-os növekedést fognak produkálni. Mindkét város esetében szűkös az irodapiaci kínálat a foglalkoztatottság növekedése, valamint az elmúlt évek ingatlanfejlesztéseinek viszonylag alacsony kivitelezési szintje miatt. A bérleti díjak gyors emelkedésben vannak mindkét piacon, az elmúlt évben 13%-kal növekedtek Sydneyben és 6%-kal Melbourne-ben.

A Global Outlook 2019 felmérés szerint annak ellenére, hogy minden városban érezteti magát a lassabb gazdasági növekedés és a geopolitikai kockázatok hatása, egyesek előnyösebb helyzetbe jutottak, mivel

megerősödött a techcégek üzlethelyiségek iránti kereslete.

Ez egybeesik a nagyszabású ingatlanfejlesztések kivitelezéseinek alacsonyabb mértékével, mivel a bizonytalan politikai légkör az utóbbi években visszafogta egyes ingatlanfejlesztők építkezési kedvét. Ez megszorításokat helyez a kínálatra, és feltornássza a bérleti díjakat.

William Beardmore-Gray, a Knight Frank Occupier Services és Commercial Agency vezetője megjegyezte: „A bérlők két ellentétes irányból kerülnek nyomás alá 2019-ben. A geopolitikai fenyegetések, például a Brexit és az USA és Kína közötti kereskedelmi háború megnehezítik a cégek számára a jövőre való tervezést. Azonban a piaci részesedés növelését, a tehetségek toborzását és az új piacokra való belépést sürgető üzleti nyomásgyakorlás arra készteti őket, hogy az ingatlanigényeikre mihamarabbi megoldást találjanak. Az ingatlanfejlesztések többéves lemaradása miatt korlátozott kínálatot felmutató új irodák hatására számos bérlő kényszerítve fogja érezni magát, hogy belépjen a piacra 2019-ben, és mások előtt szerezze meg a számára legelőnyösebb, székháznak szánt épületeket.”

A budapesti piac elemzése során Lóska Erika, a Knight Frank Magyarország Head of Office Divison hozzátette, hogy „a budapesti irodai szektor 2018-ban erős teljesítményt ért el, amit az 530.000 négyzetméter feletti felvétel bizonyít, ez nagyon közel állt a 2015-ös rekordhoz. A Váci folyosó továbbra is a leginkább keresett alpiac. A kihasználhatatlansági mutató 7,3%, az előző évhez képest enyhe csökkenés, de még mindig új rekordot képvisel. A bérleti díjak folyamatos növekedési trendet mutatnak, annak ellenére, hogy 2018-ban az A kategoriájú irodák kínálata jelentősen nőtt. Mivel az üresedési arány továbbra is alacsony, az irodapiac továbbra is a bérbeadók számára kedvező. A prime bérleti díjakat 24 euró / m2 / hó körül jelentették.”

James Roberts, a Knight Frank főközgazdásza megjegyezte: „Úgy véljük, hogy meggyőző globális érveink vannak a folytatódó bérletidíj-növekedésre a világvárosokban. A több éven át fennálló szűkös ingatlanfejlesztési portfóliók ellátási zavarokhoz vezettek a bérbeadás területén, kiváltképpen az irodai és logisztikai ingatlanok esetében. Ez egybeesik a fokozott, elsősorban a gyorsan növekedő technológiai szektorból származó bérlői kereslettel. Várakozásaink szerint a bérleti díjak emelkedésével kapcsolatos, egyre optimistább elvárások több befektetőnek is önbizalmat kölcsönözhet a tőkeáttételes vásárlások megejtésére, különösen, ha tekintetbe vesszük a globális bérlői piacokon fellépő kínálati zavarokat.”
( onBRANDS )