VALÓ VILÁG-BAROMÉTER

Az évad végére mérséklődtek a káros tartalmak.

Az RTL II-n futó reality műsor utolsó szériájában is számszerűsítette a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) a gyermekekre káros tartalmakat, mint például a trágárság, a dohányzás vagy az alkoholfogyasztás. Az NMHH Való Világ-barométere szerint az évad kezdetéhez és a korábbi évadokhoz képest is

kevesebb aggályos jelenet tűnt fel a képernyőn, így például már „csak” kétpercenként káromkodtak.

Az NMHH idén is heti rendszerességgel vizsgálta a Való Világ powered by Big Brother műsor 22 óra utáni összefoglalóit és a BeleValóVilág powered by Big Brother című éjszakai kísérőműsort. Az előző nyolc évad tapasztalatai alapján a „VV-barométer” hat változó – a szexualitás, a szexuális kontextusban megjelenő meztelenség, a trágár kifejezések, a dohányzás és a direkt, illetve indirekt módon feltűnő alkoholfogyasztás – segítségével vizsgálta a műsort.

Csökkent a trágárság, de több az erotika az előző szériához képest

A tavaly november 4-én indult széria első hat hetében kiugróan nagyszámú trágár kifejezés hangzott el a műsor összefoglalóiban: a második héten összesen 306, a harmadikon pedig 299 – vagyis nagyjából percenként hagyták el obszcén kifejezések a villalakók száját. Az első másfél hónapban egy kivételével minden héten kétszáz fölött volt az ilyen aggályos tartalmak száma. A legkevesebb káromkodás a nyolcadik héten hangzott el, összesen 64.

A széria második felében – összehasonlítva az addig leadott összefoglalókkal – észrevehető arányban, mintegy felére csökkent a trágár kifejezések előfordulása. Az előző, 2016-ban sugárzott szériához képest jelentősen, több mint ezerrel kevesebb trágárságot tartalmazott a sorozat: az összes összefoglalót tekintve 3579 helyett 2438-at. Ez azt jelenti, hogy amíg a nyolcadik szériában átlagosan nagyjából másfélpercenként, addig a legutóbbiban körülbelül kétpercenként hangzott el durva kifejezés.

Két évvel ezelőtt, a nyolcadik évadban nem volt olyan adáshét, amelyben száznál kevesebbszer káromkodtak volna, rekordként – a negyedik héten – 457 esetet jegyzett fel az NMHH. Az éjszakai kísérőműsor is ijesztő kezdő adásokat produkált az új szériában, az első héten összesen 90 alkalommal hangzott el káromkodás a műsorokban, ami a második héten 149-re emelkedett, a harmadikon viszont ennek a harmadára (47 eset) csökkent. A sorozat második felében viszont a legmagasabb esetszám már csak 27 volt az éjszakai műsorban.

A szex és az erotika is kiugróan gyakran jelent meg az adások első három hetében az összefoglalókban és az éjszakai kísérőműsorokban egyaránt. Az összefoglalókban az első héten 97, a másodikban 122, a harmadikban pedig 59 alkalommal bukkant fel ilyen típusú tartalom. Az első héten volt olyan adásnap, amikor 34 alkalommal volt utalás vagy konkrét erotikus tartalom a műsorban, vagyis másfélpercenként. A Való Világ 8 összefoglalóiban is az első három hét adta a legmagasabb számokat a kategóriában, de akkor a problematikus elemek jóval ritkábban fordultak elő: 49, 34 és 46 alkalommal. A legutóbbi évadban a számok az esti és az éjszakai műsor esetében fokozatosan csökkentek az évad közepe felé haladva, majd a hetedik héttől kezdve meredeken visszaestek. Az utolsó kilenc héten az ilyen tartalmak átlagos heti megjelenése az összefoglalókban 7,1; a kísérőműsorokban 7,4 volt.

Több héten keresztül nem jelent meg a képernyőn az alkoholfogyasztás

A direkt és indirekt alkoholfogyasztás megjelenése az egész évad alatt szembetűnően alacsony volt. Az összefoglalókban az alkoholfogyasztást mutató képsorok száma az első hét kivételével nulla és tizenkét alkalom között mozgott, míg az éjszakai műsorban november 4. és január 5. között egyáltalán nem volt látható ilyen jelenet, ahogy január 26. és február 9. között sem. Ez a trend jelentős csökkenés a 2016-os számokhoz képest, akkor összesen 361 alkalommal mutattak be ilyen típusú tartalmakat az esti összefoglalókban, míg két évvel később ez a szám nagyjából az ötödére csökkent (66 eset). Mindkét szériában a nyitóhéten mutatták a legtöbb ilyen problematikus képsort: 2016-ban 56-ot – szűk ötpercenként –, míg 2018-ban mindösszesen 15-öt, vagyis nagyjából negyedóránként egyet.

Az italozásra utaló vagy azt pozitív színben feltüntető jelenetek aránya szintén elenyésző volt, az összefoglalókban nulla és húsz alkalom között, az éjszakai műsorokban nulla és négy között volt ezek száma – ez alól az összefoglaló első hete jelentett kivételt több mint negyven megjelenéssel. 2016-ban a heti 21 volt a legmagasabb esetszám, ugyanakkor minden héten bemutattak alkoholfogyasztásra utaló képsorokat: a heti átlag akkor 13,3 volt a mostani 9,1-hez képest.

Bár a nemrég véget ért sorozatban az idő előrehaladtával az aggályos tartalmak előfordulása örvendetesen csökkent, a széria elején észlelt kimagasló számuk továbbra is aggodalomra ad okot, főleg annak tükrében, hogy a Való Világ kilencedik évadának nézettségi mutatói még mindig a 13 és 17 év közötti korosztályban a legmagasabbak.
( onBRANDS )