MESÉLJ RÓLAM, HA TUDSZ

Emlékest Tandori Dezsőről.

“Ha majd mindenem lemarad egy hirtelen rámnyílt határon,
befogad, hol nincs folytatásom, mindenem a helyén marad.”

Tandori Dezső író, költő, műfordító, életművére és munkásságára emlékeznek tisztelői, Simon Márton költő-slammer, Fabricius Gábor író, filmrendező és Fábián László irodalmár március 12-én a Bélában.  A nyilvános emlékesten egy kötetlen beszélgetés keretein belül elevenednek fel az íróhoz kötődő történetek, élmények és a közönséggel együtt adóznak Tandori nagysága előtt a résztvevők.

A sokszorosan kitüntetett Tandori tollából ”remeteélete” során 36 verseskötet, 25 regény és közel 300 műfordítás született. A február 13-án elhunyt Kossuth-díjas, József Attila-díjas költő, író, műfordító emlékére szervezett Mesélj rólam emlékesten a hazai kulturális élet olyan meghatározó alakjai fognak részt venni, akik személyes kapcsolatot ápoltak a legendás irodalmárral:

Simon Márton Mozgó Világ és Makói Medáliák-díjas költő és slammer, akinek 2010 óta jelennek meg önálló kötetei, valamint műfordításai.

Fabricius Gábor író, filmrendező, kreatív szakember, akinek rövidfilmjei évek óta állandó szereplői a legnevesebb nemzetközi filmfesztiváloknak.

Fábián László Deák Ferenc-díjas és Kalevala-díjas író, költő, műfordító.

Parádi Andrea irodalomtörténész, a Petőfi Irodalmi Múzeum muzeológusa

Pintér Bori irodalmár, aki így emlékszik vissza példaképére:

,,Ahogy ő volt, abban volt valami megnyugtatóan derűs biztonság, amibe nagyobb szélviharok esetén is úgy lehetett kapaszkodni, mint a pilléreken békésen elnyúló oroszlánok mozdíthatatlan sörényébe. Biztonságot adott a tudat, hogy egy történetbe tartozunk A tulajdonságok nélküli ember hömpölygő szövegfolyamában, a Franny és Zoe könnyedségében, és Mrs. Dalloway forgatagában. A különc varázsvilága meg a sapka persze, de pláne az az evilági hívságokat fitymáló mosoly, és az a tekintet, amely még Ottlikra is és Nemes Nagyra is tekintett.”

Facebook esemény

Az esemény időpontja:
Március 12., kedd, 18:00–21:00 óra.

Helyszín:
BÉLA – bár, étterem, lakás, arborétum, XI. Budapest, Bartók Béla út 23.
A program nem regisztrációhoz kötött, de érdemes hamarabb érkezni a nagy érdeklődésre való tekintettel.
( onBRANDS )