KÍNA REPÜL

A kínai vezető látogatása alkalmából mintegy 35 milliárd dollár értékben Kína Airbus repülőgépeket rendelt Franciaországtól.

A lojalitásra és a kiegyensúlyozottságra épülő, erős eurokínai partnerségért emelt szót hétfőn Emmanuel Macron francia államfő, miután fogadta hivatalában Hszi Csin-ping kínai államfőt.

“Az ésszerű és egyértelmű választás a XXI. században egy egyértelmű alapokon nyugvó, magas színvonalú és ambiciózus erős eurokínai partnerség. Ezt a partnerséget egy “erős és hatékony multilateralizmus köré” kell megszervezni, amelynek középpontjában az éghajlat és a biodiverzitás védelme kell, hogy álljon.” – fogalmazott a francia köztársasági elnök kínai kollegájával tartott közös sajtótájékoztatóján az Elysée-palotában.

Emmanuel Macron jelezte: a gazdasági és kereskedelmi kapcsolatoknak is “tiszteletben kell tartaniuk a kölcsönös érdekeket, lojális és kiegyensúlyozott alapokra kell épülniük. Mindez olyan egységes Európát feltételez, amely koherens stratégiával rendelkezik a Kínával folytatott párbeszédben.” – hangsúlyozta a francia elnök.

A nyugat-európai országok vezetői rendszeresen hangoztatják, hogy Európa csak akkor tud fellépni az egyre terjeszkedő Kína ellen, ha az Európai Unió keretében egységesek, ezért rendszeresen bírálják a dél- és kelet-európai országokat, amelyek csatlakoztak a kínai Új selyemút kezdeményezéshez, s nem támogatják az EU stratégiai függetlenségről szóló elképzeléseket. Legutóbb Olaszországot érte bírálat Párizs és Berlin részéről, amiért szándéknyilatkozatot írt alá a hétvégén a világméretű gazdasági-infrastrukturális tervhez való csatlakozásról.

A kínai elnök válaszában elmondta: “egy egységes és prosperáló Európa illeszkedik a többpólusú világról alkotott víziónkba. Kína mindig támogatni fogja az európai integrációt és fejlődést” – tette hozzá.

A kínai vezető látogatása alkalmából Kína mintegy 290 darab AIRBUS A320 típusú és 10 darab A350 típusú repülőgépet rendelt Franciaországtól 35 milliárd dollár értékben.

A francia elnök azt is bejelentette, hogy Franciaország és Kína konkrét beruházási projektekben fog együttműködni azokban az országokban, amelyeket átszelnek majd a kínai Új selyemút kezdeményezés beruházásai. Ezt az együttműködést “az adott országok tiszteletben tartásával” valósítjuk meg. – mondta Emmanuel Macron.

A kínai elnök és felesége tiszteletére rendezett díszvacsorára meghívást kaptak a legjelentősebb francia üzletemberek, kulturális és közéleti személyiségek, sztárok, köztük Alain Delon filmszínész.
( onBRANDS – MTI )