„ÖTVEN ÉV MÚLVA MIND ÉLETVESZÉLYBEN LEHETÜNK”

A JOY Social Media Award jelöltjei így tesznek a környezetükért.

Sok kutató és tudós szerint az utolsó órában vagyunk, most kell cselekednünk, vagy lassan lehúzhatjuk a rolót ezen a bolygón.

Szerencsére egyre több pozitív példa van előttünk, és egyre több közösségi médiában aktív szereplő is hangsúlyt fektet arra, hogy megmutassa, mit tehetünk a mindennapokban egy élhető jövőért. A JOY is kiemelt figyelmet fordít a környezetvédelemre, ezért is ismeri el a Social Media Awardon a terület kiemelkedő élharcosait az #ökoharcos kategóriában.

Steiner Kristóf évek óta vegán, és ahol lehet felhívja a figyelmet a tudatos, környezettudatos életmód fontosságára, azt mondja ő bízik az emberiség erejében: „Úgy képzelem, ötven év múlva látható eredménye lesz annak, hogy a Föld minden nemzete összefog a mértéktelen műanyaghasználat és az iparosított állatfogyasztás ellen, a tudósaink és vezetőink pedig azon dolgoznak majd, hogy amit 100 éve elrontottunk, helyreállhasson. Tiszta tengereket, tudatos vásárlókat látok – mert tudom, ha nincs előttem pozitív jövőkép, mondhatnám: «Úgy is késő.» Igen, késő – mert ötven év múlva mind életveszélyben lehetünk, ha nem változtatunk. Most.”

Puskás Peti az edukációban hisz: „A legfontosabb az oktatás. Azt gondolom, nélkülözhetetlen, hogy a gyerekek minél hamarabb szembesüljenek a problémákkal, illetve azzal, hogyan tudnak közösségileg megoldást találni. Legyen szó az étkezésről, a hulladékról, a túlfogyasztásról. Az a legnehezebb ebben a helyzetben, hogy óriási szakadék van a generációk között. Minden statisztika azt mutatja, hogy valójában az elmúlt 50 évben sikerült az egész bolygót tönkretenni. Tehát arról az 1-2 generációról beszélünk, amelyik a második világháború után, egy teljesen más politikai, fogyasztói társadalomban nőtt fel. Ez a gondolkodás kell, hogy most megváltozzon.”

A jelöltek szerint egy kis odafigyeléssel mindenki hozzájárulhat ahhoz, hogy az öko helyzet javuljon. Első lépésként érdemes pár könnyen reformálható, mégis mélyen rögzült szokásunkat megvizsgálni.„Az alap számomra a kulacs. Nem veszek palackos vizet egyáltalán. Van 2-3 kulacsom, ezeket használom vízhez, kávéhoz, teához. Ne csomagoljuk be a gyümölcsöket és zöldségeket, teljesen feleslegesen. Legyen nálunk vászontáska a bevásárláshoz, ezekbe akár péksüteményt is rakhatunk, hogy ahhoz se kelljen műanyag zacskót használni.”  – mondta Trokán Nóra. Emellett a testvére példáján keresztül látja, hogy egy kisgyermek felnevelése sem kell, hogy temérdek, nem lebomló hulladékkal járjon, hiszen már az egyszerhasználatos termékekre, például a pelenkára is vannak alternatív, ökobarát megoldások.

Steiner Kristóf, Puskás Peti és Trokán Nóra mellett az #ökoharcos kategória további jelöltjei, Döbrösi Laura és Rimóczi Zsófi is június 10-ig várják a rajongók szavazatát.
( onBRANDS )