AZ EGYENLÍTŐ ALAPÍTVÁNY ÁLLÁSFOGLALÁSA A CBA ”PIROS” REKLÁMFILMJE KAPCSÁN

Kérik a CBA vezetőségétől a reklámfilm leállítását, vagy komoly módosítását.

Az onbrands.hu-hoz eljuttatott állásfoglalás:

“Mi, az Egyenlítő Alapítvány tagjai tiltakozunk a CBA 2019 nyarán közzétett CBA Piros című reklámja ellen, és annak leállítását kérjük.

Meggyőződésünk, hogy a közösségi médiában megjelenő reklámfilm sértő, szexista és ízléstelen. A CBA Piros a Reklámetikai kódexben lefektetett elveket semmibe véve a nőket megalázó, és sértő módon ábrázolja.  A filmben szereplő nők egyrészt indokolatlanul, a reklám témájához nem illően vetkőznek, másrészt a szájukba adott “pirossal”, gesztusaikkal  és mozdulataikkal szexuális aktust imitálnak. Az ilyen fajta kommunikáció káros, rossz hatással van társadalmunkra, a társadalom által elvárt nemi szerepekre. A filmben megjelenő meztelenség öncélú; a reklám témája nem indokolja, hogy szexuális tartalommal, meztelen vagy alig öltözött nők ábrázolásával érje el a célját. Tisztünk felhívni a figyelmet arra, hogy ez a reklám sokakat sérthet, összezavarhatja a fiatalokat és káros hatással lehet a befogadók mentális egészségére.

A reklámtörvény értelmében tilos az olyan reklám, amely a gyermekek és a fiatalkorúak szellemi, vagy erkölcsi fejlődését károsíthatja, különösen többek között, ha szexualitásra utal.

A reklámalkotóknak nagy felelőssége van abban, hogy társadalmunk tagjai milyen viselkedési normákat látnak és fogadnak el. A reklámok formálják a közízlést és befolyásolják a normákat. Fontos tehát, hogy ne konzerváljanak egyenlőtlen állapotokat, hanem igyekezzenek olyan megoldásokat találni, amelyek a reklámozó gazdasági céljainak is megfelelnek és társadalmilag is felelősek, előremutatóak.

Tisztelettel kérjük a CBA vezetőségétől a fentiek megfontolását és a reklámfilm leállítását, vagy komoly módosítását.

Felkérjük továbbá az MRSZ-t, a MAKSZ-ot és a Fogyasztóvédelmi Hatóságot, hogy tegyék meg a lépéseket a reklám leállítására, amennyiben a reklámozó nem állítaná le a reklámot a következő napokban.

Heal Edina, Egyenlítő Alapítvány tagjainak nevében

Az Egyenlítő Alapítvány tagjai hisznek abban, hogy nőként karriert építeni, vezetőnek lenni a nemünktől független univerzális, emberi képesség. Célunk, hogy mindenki – férfiak és nők – számára magától értetődő, természetes legyen: ne nemünk vonatkozásában hozzunk döntést arról, milyen munkát végzünk. Célunk azoknak a változásoknak az elindítása és támogatása, amelyek eredményeként több női vezető lesz a magyar gazdasági, kulturális, akadémia, tudományos és politikai életben.”

Frissítés: 2019-08-14-én a hivatalos videó már elérhetetlen.

Az MRSZ egyetért az Egyenlítő Alapítvánnyal és állásfoglalásában felhívja a figyelmet, hogy a reklám elkészítésénél a várható társadalmi hatásokat is figyelembe kell venni.
( onBRANDS )