A RÁDIÓZÁS TÖRETLENÜL NÉPSZERŰ

Hogyan növelhető a rádiók részesedése a reklámtortából?

Szakmai konferenciát szervezett 2019 szeptemberében a Helyi Rádiók Országos Egyesülete. A rendezvényen a rádiósokon túl részt vettek a reklámügynökségek, a médiahatóság, a kutatócégek szakemberei és a Rádiós Médiszolgáltatók Egyesülete is. Számos előadás és vitafórum után a HEROE elnöke, Hauk Zoltán átadta Az Év Rádiósa díjat is, amelynek odaítéléséről a tagok szavazatai döntöttek.

Az előadók és a vitafórumokon résztvevők a rádiózás összes területén ismert és elismert szakemberek voltak. A konferenciát Hauk Zoltán, a HEROE elnöke nyitotta meg, nemzetközi előadóként a román rádiós piacról tartott előadást Nagy István, az erdélyi Rádió Gaga társügyvezetője.

“Magyarországon a fogyasztók körében a rádiózás töretlenül népszerű médiakategória, a 15 év feletti lakosság 70%-a naponta ráhangol valamelyik rádiócsatornára. Ez az arány több megyeszékhelyeken 80% feletti.” – mondta Hauk Zoltán.

Ennek ellenére

a rádiós iparág részesedése mindössze 4% a reklámtortából, ez pedig méltatlanul alacsony

A reklámügynökségi képviselők szerint nem a rádióhallgatók számával van a gond, hanem azzal, hogy napjainkban a multinacionális cégek marketingesei számára nem elég “trendi” a rádió. Az iparágnak így elsősorban az image és brandépítésre kellene fókuszálni.
Az európai piacokon bevezetett műszeres mérés jelentősen hozzájárult a rádiós piaci árbevételek növekedéséhez, ez a módszer a fejlődő technológia és a csökkenő eszközköltség eredményeként ma már Magyarországon is megvalósítható, tájékoztattak a kutatási szakemberek.

A szakmai kérdéseken túl Az Év Rádiósa díj is gazdára talált, az elismerést idén a tagok szavazatai alapján Radetzky András, a HEROE tiszteletbeli elnöke, a Magyar Katolikus Rádió vezérigazgató-helyettese kapta. Évtizedes szakmai munkájuk elismeréseként posztumusz díjat kapott Bolla Zsolt és Dittmann András is.

A szakmai napot követően megtartotta éves közgyűlését a Helyi Rádiók Országos Egyesülete, ahol újabb hét tag (Paks FM, 101,7 Pécs FM, Rádió1 Kaposvár, Rádió1 Nagykanizsa, Best FM Budapest, Rádió1 Velence, Best FM Fehérvár) felvételével a szervezet tagjainak száma 62-re emelkedett.
( onBRANDS )