A FACEBOOK ELINDÍTJA MAGYARORSZÁGON A KÜLSŐ TÉNYELLENŐRZŐ PROGRAMJÁT

Kérdések és válaszok a Facebook külső tényellenőrző programjáról.

A Facebook félretájékoztatás elleni küzdelmének részeként olyan független tényellenőrző szervezetekkel társul világszerte, amelyek felülvizsgálják és értékelik a tartalmak pontosságát.

A mai napon indul el Magyarországon is a tényellenőrző program az AFP bevonásával, amely a független Nemzetközi Tényellenőrző Hálózat (International Fact-Checking Network) tanúsítványával rendelkezik.

Amikor egy tényellenőrző hamisnak értékel egy hírt vagy egyéb tartalmat, azt a hírfolyamban lejjebb pozícionálja a Facebook, jelentősen csökkentve ezzel annak terjesztését.

Ezzel a közösségi hálózat megakadályozza a hoax/álhír terjedését, és csökkenti azoknak az embereknek a számát, akik előtt az megjelenik.

Azoktól a Facebook-oldalaktól és domainektől, amelyeken újra és újra megosztanak álhíreket, a Facebook elveszi a bevételszerzési és hirdetési lehetőséget, illetve érzékelni fogják elérésük csökkenését is. Ha egy bejegyzést hamisként jelöl meg a külső tényellenőrző partner, a Facebook figyelmezteti a bejegyzés olvasóit és megosztóit erről a tényről. A külső tényellenőrző partnerek azonban nem távolíthatnak el a fiókokat vagy oldalakat a Facebookról.

“Örömmel indítjuk el külső tényellenőrző programunkat Magyarországon az AFP-vel együttműködésben. Az álhírek elleni küzdelem olyan felelősség, amelyet komolyan veszünk, ezért folyamatosan dolgozunk azon, hogy megállítsuk az álinformációk terjedését a platformunkon. Az AFP a Facebook legfontosabb tényellenőrző partnere, amely világszerte számos újságíróval dolgozik együtt. Várakozással tekintünk arra, hogy a velük való együttműködést a szolgáltatás magyarországi bevezetése során folytathatjuk” – mondta el Sophie Eyears, a Facebook stratégiai partnerfejlesztési menedzsere.

Ez a program összhangban van a Facebook három részből álló stratégiájával, amelynek célja, hogy javítsa a hírfolyamban megjelenő történetek minőségét és hitelességét. A program keretében a Facebook eltávolítja azokat a fiókokat és tartalmakat, amelyek sértik a Közösségi alapelveket vagy a hirdetési irányelveket, csökkenti az álhírek és az olyan hamis tartalmak terjesztését, mint a clickbait, valamint tájékoztatja az embereket azáltal, hogy kontextustba helyezi az előttük megjelenő bejegyzéseket.

„Lengyelország, a Balkán-félsziget, a Cseh Köztársaság, Szlovákia és Románia után Magyarország és Bulgária csatlakozása segít az AFP-nek megerősíteni tényellenőrző hálózatát Közép-Kelet-Európában, ezáltal harcolni a dezinformáció terjesztésével szemben a kontinens e részén. Az AFP a tényellenőrzés terén is megerősíti vezető pozícióját a régióban: az ügynökség immár 17 európai országra terjed ki, és 12 különböző európai nyelven működik” – mondta Christine Buhagiar, az AFP európai regionális igazgatója.

A Facebook jelenleg  több mint nyolcvan tényellenőrző partnerrel dolgozik együtt, amelyek világszerte több mint hatvan különböző nyelven ellenőrzik a tartalmakat. A vállalat e tevékenység további bővítését tervezi.

Három kérdés a Facebook külső tényellenőrző programjáról

  1. Mi a Facebook külső tényellenőrző programja (3PFC)?
  • Bizonyos országokban független tényellenőrzőkkel (3PFC) dolgozik együtt a Facebook, amelyek áttekintik és értékelik a hírek pontosságát. Ezek a partnerek a független Nemzetközi Tényellenőrző Hálózaton (International Fact-Checking Network) keresztül szereztek tanúsítványt működésükhöz, munkájuk során követniük kell az IFCN etikai szabályzatát (Code of Principles). Az IFCN szabályzata egy sor olyan kötelezettségvállalást ír elő, amelyet a szervezeteknek be kell tartaniuk a tényellenőrzésben való kiválóság előmozdítása érdekében: ezek a pártatlanság és tisztesség; a források átláthatósága; a finanszírozás és a szervezés átláthatósága; a módszertan átláthatósága; nyílt és őszinte javítási irányelvek.
  1. Mi történik, ha egy 3PFC-partner hamisként jelöl meg egy hírt?
  • Ha egy külső tényellenőrző partnerünk hamisnak, részben hamisnak, vagy módosítottnak ítél egy hírt vagy egyéb tartalmat, azt a felhasználók hírfolyamaiban kevésbé fogja mutatni a Facebook. Az Instagramon pedig az Explore és hashtag oldalakon való megjelenés blokkolásával, valamint a hírfolyamban megjelenő tartalmak közötti lejjebb priorizálással tesszük nehezebbé a kérdéses információ felkutatását.
  • Ezen kívül a hamisnak vagy módosítottnak minősített tartalmak jól láthatóan jelölve vannak így az emberek könnyebben eldönthetik, hogy ezek közül melyeket olvassák el, melyek tartalmát tartják megbízhatónak, és melyiket osszák meg. Ezek a címkék hamis és módosított fényképek és videók tetején jelennek meg, beleértve az Instagram Story-kat is, amelyeknél az adott tényellenőrző értékelésére mutató link is megjelenik. A részben hamisnak vagy hiányzó kontextusúnak minősített tartalmakhoz kevésbé hangsúlyos figyelmeztető címkét alkalmazunk.
  • Azok az oldalak és domainek, amelyek ismételten álhíreket osztanak meg, tapasztalni fogják, hogy ezeknek az információknak az elérése csökken, valamint bevételszerzési és hirdetési lehetőségük is megszűnik. Ezen kívül értesítéseket is küldünk az embereknek és az oldalak adminisztrátorainak, ha megpróbálnak megosztani, vagy a múltban már megosztottak egy hamisnak bizonyult történetet.
  • A tényellenőrzők nem távolíthatnak el felhasználói fiókokat vagy oldalakat a Facebookról.
  1. Milyen tartalmakat ellenőrizhetnek a  külső tényellenőrző partnerek? 
  • A külső tényellenőrző program középpontjában a virális félretájékoztatás azonosítása és kezelése áll, különösen az egyértelmű álhírek tekintetében, amelyeknek valójában semmi alapjuk. A külső tényellenőrző partnerek munkája során a provokálóan hamis állítások feldolgozása van előtérben, különösen azoké, amelyek aktuálisak, felkapottak, és az átlagemberek számára is fontosak.
  • A 3PFC minden típusú tartalmat képes elemezni, beleértve a fényképeket és videókat is.

Stratégia a Facebookon történő félretájékoztatás megállítására

A Facebookon történő félretájékoztatás megállítását szolgáló stratégia három részből áll, és a külső tényellenőrző program ennek csupán egyik része:

  1. Eltávolítjuk azokat a fiókokat és tartalmakat, amelyek sértik a Közösségi alapelveket. Ez hozzájárul ahhoz, hogy a platform biztonságos legyen.
  2. Hamis fiókok használatával gyakran terjesztik az álhíreket – csak 2020 negyedik negyedévében 1,3 milliárd darab hamis fiókot tiltottunk le.
  3. Megakadályozzuk a választók befolyásolására irányuló, és minden olyan félretájékoztatást, amely valós erőszakot vagy közvetlen kárt okozhat.
  1. Csökkentjük az olyan tartalmak elérését, amelyek bár nem sértik közvetlenül a közösségi alapelveket, de egyébiránt rossz minőségűek, így kevesebben láthatják őket.
  2. Világszerte 80 külső tényellenőrző partnerrel dolgozunk együtt, akik több mint 60 különböző nyelven dolgoznak. Amikor valamilyen tartalmat hamisnak találnak, drasztikusan csökkentjük annak elérését.
  3. Csökkentjük továbbá más, spam jellegű – például clickbait és az aktivitásra buzdító – szenzációhajhász posztokat amelyek szintén lehetnek félretájékoztatóak.
  1. Tájékoztatjuk az embereket azáltal, hogy több információt ad nekik, hogy az emberek maguk dönthessék el, mit olvassanak, miben bízzanak meg és osszanak meg.
  2. Ha egy bejegyzést a külső tényellenőrzők hamisnak minősítettek, figyelmeztető címkéket helyezünk mellé a tényellenőrzők értékelésével és felkutatjuk azokat az felhasználókat, akik látják a bejegyzést, megpróbálják megosztani, vagy már meg is osztották azt.
  3. A kontextus gomb információt nyújt a hírfolyamban látható cikkek forrásairól, és felhívjuk az emberek figyelmét, ha egy 90 napnál régebbi hírt szeretnének megosztani.

Hasznos linkek: