OKOSOTTHONOK ÉS ADATBIZTONSÁG

Egyre több okoseszközt helyezünk el az otthonunkban is.

Az adatvédelem kiemelkedő fontosságú téma, ami a digitális eszközök használata során nemcsak a gyártóktól, de a vásárlóktól is kellő tudatosságot igényelnek. Erre hívja fel a figyelmet az okosotthon szakértő Tesla, az Adatvédelem Nemzetközi Napján, január 28-án.

A digitalizációnak köszönhetően már nemcsak az okostelefon lapul a zsebünkben, de

egyre több okoseszközt helyezünk el az otthonunkban is:

egy friss, hazai felmérés (Reacty Digital, 2023 aug., online kutatás) szerint a lakosság harmada használ otthonában valamilyen okoseszközt, és ez a szám biztos, hogy nőni fog, hiszen a lakosság 40 százaléka nyitott a jövőbeni okosotthon eszköz beszerzésre. Vannak persze elzárkózók, akiket a költségek mellett a biztonsági kockázatok is aggasztanak. Utóbbinak járt utána a cseh Tesla:

Az átlátható felhasználói tájékoztatás alapvető fontosságú az adatvédelmi gyakorlatokban. A felhasználóknak joguk van tudni, hogy az okosotthon eszközeik pontosan hogyan kezelik és védelmezik az összegyűjtött adatokat. Az olyan márkák, amelyek átláthatóan kommunikálnak az adatvédelmi szabályokról, és rendelkeznek könnyen érthető, magyar nyelvű felhasználói tájékoztatóval, támogatják a felhasználókat a biztonságos okosotthon használatban.

Az adatgyűjtés mennyiségének és céljának meghatározása szintén kulcsfontosságú. Felhasználóként fontos tudnunk, hogy az eszközök pontosan milyen információkat gyűjtenek rólunk, és ezen adatokat mire használják a cégek. A felhasználóknak érdemes olyan eszközöket választaniuk, amelyek csak a szükséges adatokat gyűjtik, és átláthatóan tájékoztatnak az adatkezelési gyakorlatukról.

Az erős jelszavak használatának fontosságát nem lehet elégszer hangsúlyozni!

A megfelelően védett hálózati beállítások szintén elengedhetetlenek az okosotthonok biztonságának megőrzésében.

A gyenge jelszavak és az alacsony szintű hálózati biztonság növeli a behatolási lehetőségeket, tehát a felhasználóknak javasolt erős, egyedi jelszavakat választaniuk és rendszeresen frissíteniük azokat.

Az elavult szoftververziók és technológiák sebezhetőséget teremthetnek, ellenben a folyamatos frissítések és a technológiai megoldások rendszeres ellenőrzése támogatja az adatbiztonság fenntartását. Frissítsük rendszeresen okos eszközeink szoftverét és olyan megbízható termékeket válasszunk, amelyek rendelkeznek rendszeres biztonsági frissítésekkel.

A tudatos használat alatt értendő, hogy az okos eszközeinkben ne csak a kényelmi funkciókat lássuk, de fordítsunk kellő figyelmet az adatbiztonságra is: “Azok, akik még nem használnak okosotthon eszközöket, gyakran aggódnak a hálózaton keresztüli megfigyelés lehetősége miatt. Az okosotthonok szakértőjeként hangsúlyozzuk, hogy elsősorban a gyártóknak kell felelősséget vállalniuk az egyszerűen kezelhető és hatékony adatvédelmi megoldások kidolgozásában. Ugyanakkor fogyasztóként is sokat tehetünk adataink biztonságáért! Így, közösen teremthetünk olyan környezetet, amelyben a felhasználók teljes mértékben megbízhatnak, és érezhetik, hogy személyes adataik biztonságban vannak.”- tette hozzá a Tesla szakértője.
( onBRANDS )