A DELOITTE IS ZÁSZLAJÁRA TŰZTE A KÖRFORGÁSOS GAZDASÁG TÁMOGATÁSÁT

Az együttműködéshez a keretet a Körforgásos Gazdaság Platform biztosítja.

Budapesten aláírták a körforgásos gazdaság kialakítását célzó együttműködésről szóló szándéknyilatkozatot. A Holland Királyság Magyarországi Nagykövetsége, a Magyarországi Üzleti Tanács a Fenntartható Fejlődésért (BCSDH), az Innovációs és Technológiai Minisztérium, valamint magyarországi vállalatok és szervezetek egy Körforgásos Gazdaság Platform létrehozásáról döntöttek.

A körforgásos gazdaság a hagyományos, lineáris gazdaság – gyártás, felhasználás, lerakás – alternatívája, melynek során a lehető legtovább használják fel az erőforrásokat. A használat során a maximális értéket nyerik ki a termékekből, majd megújítják és újrahasznosítják azokat és az alapanyagokat is az életciklusuk végén.

A körforgásos gazdaság megvalósításának támogatására elfogadott, tegnap életbe lépő szándéknyilatkozat aláírói között van a Deloitte Magyarország is.

„A szándéknyilatkozat jó példája annak, hogy a vállalatok kezdik felismerni a termékek, alapanyagok életciklusának kiterjesztésében rejlő potenciált. A körforgásos gazdaság modellje azonban nem csupán az üzleti szféra számára hordoz előnyöket, hiszen a fő cél a társadalom életminőségének növelése és egy fenntarthatóbb jövőkép elérése” – mondta Fülöp András, a Deloitte Magyarország elnök-vezérigazgatója.

A budapesti „Sustainable Transitions in Business” konferencián megszületett Egyetértési Nyilatkozathoz közel 50 vállalat, intézmény és szervezet csatlakozott. Ebből 33 vezető a helyszínen írta alá a dokumentumot, ezzel is kifejezve elkötelezettségüket a körforgásos gazdaság iránt. Az együttműködés célja kölcsönösen előnyös tevékenységek kialakítása ezen a területen, amihez a keretet a Körforgásos Gazdaság Platform biztosítja. A Platform keretében a kezdeményezésben résztvevő cégek és szervezetek magas szintű párbeszédet kezdeményeznek éves szinten a körforgásos gazdaságról, aminek célja, hogy felgyorsítsák az átállást kutatóközpontok, kormányok és más érdekelt felek bevonásával.

„A Körforgásos Gazdaság Platform kiváló példa arra, hogyan lehet alkalmazkodni a gyorsan változó gazdasági körülményekhez úgy, hogy közben a fenntarthatóságot is szem előtt tartsuk. A Deloitte mindig is kiemelt figyelmet fordított a környezetvédelemre és a fenntartható működésre, és a mostani szándéknyilatkozat aláírásával is kifejeztük elkötelezettségünket a téma iránt” – mondta el Lukács Ákos, a Deloitte fenntarthatósági és klímaváltozási üzletágának vezetője.
(onBRANDS)