MEGJELENT AZ IDEI KÖZÉPISKOLAI RANGSOR

A legjobbiskola.hu portál rangsorolta az összes hazai középiskolát.

A korábban közzétett gimnáziumi rangsorok után most itt az 1000 intézmény 1700 képzési formáját tartalmazó lista, a  teljes középiskolai ranglista, ami azoknak a szülőknek is segítséget nyújt, akik 6 vagy 8 osztályos gimnáziumba, szakgimnáziumba, szakiskolába vagy éppenséggel szakközépiskolába szeretnék járatni gyermeküket.

A friss rangsor alapján a legjobb magyar középiskola a négyéves képzést adó veszprémi Lovassy László Gimnázium lett.

A második helyezett a 8 osztályos Deák Téri Evangélikus Gimnázium, a bronzérmet pedig ugyanezen intézmény 4 évfolyamos képzési formája szerezte meg.

A hagyományos, 4 évfolyamos gimnáziumokat tekintve az első két helyezett természetesen az összetett listát is vezető Lovassy Gimnázium, illetve a Deák Téri Evangélikus Gimnázium lett. A harmadik helyen ugyanakkor az V. kerületi Eötvös József Gimnázium végzett.

A szakközépiskolák rangsorát a Győri Szolgáltatási Centrum Krúdy Gyula Gimnáziuma, Két Tanítási Nyelvű Középiskolája, Turisztikai és Vendéglátóipari Szakképző Iskolája vezeti.

A második helyen a Szombathelyi Szolgáltatási Szolgáltatási Centrum Kereskedelmi és Vendéglátó Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma végzett, míg a harmadik ebben a kategóriában a Győri Műszaki Szolgáltatási Centrum Lukács Sándor Mechatronikai és Gépészeti Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma lett.

“A rangsor készítésénél a legfontosabb szempontunk a stabilitás volt, azaz mindenképpen szerettük volna kiküszöbölni a hullámzó teljesítményt. Ezért a rangsorunk összeállításánál a más listáknál szokásos egy év helyett öt év érettségi és kompetenciafelmérési eredményeit átlagoltuk, így egy-egy jó vagy rossz év nem torzítja az eredményeket, hanem egységes képet kaphatunk az egyes középiskolák teljesítményéről.” – hangsúlyozta Palotás Ádám.

A rangsor jóval több egy egyszerű felsorolásnál. Minden iskolánál külön kiemelésre kerülnek a legsikeresebb érettségi tantárgyak. A lista készítői ugyanis minden érettségi tantárgyból meghatározzák az országos átlagot és ehhez viszonyítják, hogy egy-egy iskolában mennyivel lett jobb vagy rosszabb az érettségi eredmény. Így az a diák, amelyik tudja, milyen tárgyból szeretne felvételizni, könnyen kiválaszthatja, melyik középiskolában van esélye a legjobb eredményt elérni.

A rangsor alkalmas arra is, hogy városok vagy képzési formák szerint is összehasonlíthassuk a középiskolákat. Így könnyebben eldönthető például, hogy az adott gimnáziumban 6 vagy 8 osztályos képzési formát érdemes-e választani. Illetve kiválasztható például melyik szakközépiskolában képzik a legjobb gépészeket az érettségi eredmények alapján. A keresési szempontok széles körben kombinálhatóak. Az egy-egy iskolára külön is kíváncsi szülők és diákok a legjobbiskola.hu portálon felkereshetik a kiszemelt intézmény saját oldalát, ahol megtalálható a TOP10 érettségi tárgyuk, valamint az összes érettségi eredmény és létszámadat is.

Az összes magyar középiskola rangsorát készítő legjobbiskola.hu portál szülők együttműködésének köszönhetően jött létre, akik abban szeretnének segíteni, hogy minden gyermek megtalálja a számára leginkább megfelelő képzési formát. A portálon az óvodától a középiskoláig bezárólag 8000 intézmény több mint 10 ezer képzése közül lehet válogatni, de helyet kaptak itt az iskolán kívüli fejlesztéssel foglalkozó szervezetek is. Mint Palotás Ádám fogalmaz: “A mindennapi útkeresésben szeretnének segíteni, így amellett, hogy a szülők térképen kereshetik a környékbeli intézményeket, megtalálhatják azok web- és facebook oldalait, videós bemutatkozásait valamint az elért eredményeiket”. Hozzátette: „A munkának ezzel azonban még nincs vége! Szeretnénk egy olyan biztos pont lenni a szülők életében, ahol minden szükséges segítséget megkapnak. Legyen szó óvoda választásról, a körzet iskoláiról vagy a délutáni foglalkozásokról.”
(onBRANDS)