SZELFIMENTES ZÓNÁKAT!

Modern balesetek leselkednek ránk a mindennapokban.

A tavalyi év nagy slágere volt a Lánchídon táncoló Will Smith, ami egyben a magyar főváros egyik legsikeresebb médiaszereplése is lett.

Naponta jönnek velünk szembe a tökéletesre filterezett szelfik a leghíresebb turistacélpontokkal a háttérben. De vajon akkor is ennyire szórakoztatóak lennének ezek a tartalmak, ha életveszélyes sérüléssel végződnének?

A #modernbalesetek megelőzése érdekében a Generali társadalmi kampányt indít,

melynek keretében felhívja a figyelmet öt csodás magyar turisztikai helyszínre, ahol különösen érdemes odafigyelni a testi épségünkre, miközben a lenyűgöző látványban gyönyörködünk.

Egy tavalyi indiai kutatás szerint 2011 óta 259 emberéletet követelt a felelőtlen szelfizés világszerte. Nem véletlen, hogy ők foglalkoztak a problémával, hiszen az áldozatok listáját India vezeti, nyomában Oroszországgal, az Egyesült Államokkal és Pakisztánnal. Meglepő módon a vezető halálok nem a közlekedési balesetek köre (19%), hanem a fulladás (27%) volt, a legtöbben vízbe estek, mert nem vették észre a figyel-meztető jelzéseket. Ezek a végzetes kimenetelű esetek tudatossággal és odafigyeléssel könnyen elkerülhetők lettek volna.

A fent említett statisztika hívta életre az ötletet, hogy a legnépszerűbb és egyben legveszélyesebb turistacélpontok (felhőkarcolók, hegycsúcsok, tengerparti, sziklás vidékek) körül „no selfie” zónákat kellene létrehozni, ahol figyelmeztető jelzésekkel és a hatóságok közreműködésével előznék meg a szelfibaleseteket. Magyarország is bővelkedik csodás, de veszélyeket is rejtő látnivalókban. A Generali összegyűjtött öt hazai helyszínt, melyeket érdemes szelfimentes zónaként kezelni és fokozottan ügyelni a biztonságra:

Halászbástya
Rám-szakadék
Bokodi-tó
Turul-emlékmű / Tatabánya
Batsányi-kilátó

Számos olyan modern baleseti helyzet van azonban, amit napjainkban még nem is érzékelünk veszélyforrásként. Gondoljunk csak az elektromos rollerekre, melyek Nyugat-Európában már emberéletet is követeltek vagy az utóbbi évek legnépszerűbb videós tartalmaira, az internetes kihívásokra, melyek jobb esetben jótékony cél érdekében, rosszabb esetben teljesen öncélúan hívják fel a követőket vicces vagy éppen veszélyes vállalkozások teljesítésére.

A Generali társadalmi kampánya az ezekhez hasonló #modernbalesetek megelőzésében vállal szerepet azzal, hogy segít beazonosítani az emberek számára az ingerküszöbük alatt maradó veszélyhelyzeteket. Ha tudatosítjuk magunkban ezeket az újfajta veszélyforrásokat, később már olyan ösztönösen tudunk védekezni velük szemben, mint ahogy körülnézünk, mielőtt a forgalmas úttestre lépnénk.

A Generali Előrelátó Show-jának két házigazdája Vályi István műsorvezető (TotalCar, Brutális fizika) és az „új Öveges professzor”, Härtlein Károly fizikatanár (Brutális fizika), akik részletesen bemutatnak és kielemeznek egy-egy modern balesetet, illetve tanácsot adnak a veszélyes szituációk megelőzésére.
( onBRANDS )