FENNTARTHATÓ ÜZEMANYAGGAL REPÜLNEK A KLM GÉPEI AMSZTERDAMBÓL

A hajtóanyagnak 80%-kal alacsonyabb a szén-dioxid-kibocsátása, mint a hagyományos keroziné.

A hajtóanyagot a Neste állítja elő használt sűtőolaj felhasználásával. A vásárlás nemcsak hatalmas előrelépés a fenntartható üzemanyagok használatához vezető úton, de most először a légitársaság saját infrastruktúráján keresztül szállítják az üzemanyagot. Emellett a Neste csatlakozott a KLM Vállalati Bioüzemanyag programjához, így 100%-ban semlegesítik majd az utazások szén-dioxid-kibocsátását.

„A fenntartható üzemanyag használata jelenleg az egyik leghatékonyabb módszer a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére a légiközlekedésben. A mostani vásárlás jelentősen fellendíti a fenntartható üzemanyagok holland piacát, ez pedig nagyban köszönhető a KLM Vállalati Bioüzemanyag Programban résztvevő cégeknek.” – mondta el Pieter Elbers, a KLM elnök-vezérigazgatója.

„Büszkén támogatjuk a KLM-et, hogy elérje a szén-dioxid-kibocsátás terén kitűzött célját az általunk előállított üzemanyag segítségével. A jövőben is azért fogunk dolgozni, hogy minél jobb lehetőségeket kínáljunk a repülés leginnovatívabb szereplőinek, hogy együtt egy fenntarthatóbb jövőt hozhassunk létre.” – tette hozzá Peter Vanacker, a Neste elnök-vezérigazgatója.

Hatalmas fenntarthatósági lépés az Amszterdam Schiphol repülőtéren

A vásárolt fenntartható üzemanyagot fosszilis hajtóanyaggal keverik majd, az így létrejött elegy pedig nem marad el a megszokott hajtóanyagoktól a minőségi és biztonsági kritériumokban, így tökéletesen megfelel a hagyományos légiüzemanyagi szabványoknak. A keveréket a Schiphol reptér tárolni és szállítani is tudja, így bármikor felhasználható lesz.

A KLM által vásárolt fenntartható üzemanyag kizárólag hulladékból és más területen hasznosíthatatlan anyagokból készül.

A társaság ezzel is alacsonyan tartja a szén-dioxid lábnyomát, és nem károsítja az élelmiszeripart vagy a környezetet. Az ellátási lánc fenntarthatóságát a Nemzetközi Fenntarthatósági és Szénügyi Bizonyítvány Plusz (ISCC+) és a Fenntartható Üzemanyagok Kerekasztala (RSB) tanúsítja.

A vásárolt üzemanyagmennyiség azt a 2022-ig tartó időszakot hivatott áthidalni, amíg el meg nem kezdi működését a fenntartható légiüzemanyag gyár a holland Delfzijlben. A KLM és más partnerek támogatásával létrejövő üzem évi mintegy 75.000 tonna üzemanyagot szállít majd a KLM-nek.

A fenntartható üzemanyag közvetlenül csökkenti a károsanyag-kibocsátást

A Neste fenntartható üzemanyagai megújuló forrásból és nyers hulladékokból készülnek. Életciklusának legelejétől legvégéig, a szállítást is beleszámolva

a fenntartható üzemanyag karbonlábnyoma akár 80%-kal is kisebb lehet a fosszilis hajtóanyagokénál.

Mindemellett teljesen kompatibilis a meglévő, nem megújuló üzemanyagokra tervezett infrastruktúra és gépek számára, amennyiben keverékként használják. A vállalat éves gyártási kapacitása Európában és az Egyesült Államokban jelenleg évi 100.000 tonna. A jelenleg folyó bővítések elkészültével 2022-re ez a szám 1 millió tonna fölé fog menni.

Különleges partnerség

A KLM Vállalati Bioüzemanyag Programja lehetőséget teremt a cégek számára, hogy utazásaik során kizárólag fenntartható üzemanyaggal repüljenek, a kezdeményezéshez most pedig a Neste is csatlakozott. A tagok az utazások során kifizetik a költségkülönbözetet a fenntartható üzemanyag és a hagyományos kerozin közt, így pedig közvetlenül járulnak hozzá a fenntartható repüléshez, és mások számára is követendő példával járnak elöl. Az idei év végén a KLM Vállalati Bioüzemanyag Program olyan szervezeteket tudhat tagjai közt, mint az ABN AMRO, az Accenture, Arcadis, az amszterdami önkormányzat, a Loyens & Loeff, a holland légiirányítás, a Microsoft, a holland infrastruktúráért és környezetért felelős minisztérium, a Neste, a Holland Királyi Légügyi Központ, a PGGM, a Schiphol Csoport, az SHV Energy, a Södra és a TU Delft.

Repülj felelősen!

A KLMRepülj felelősen” kampány a légitársaság múltbéli, jelenleg futó és jövőbeli, a légiközlekedés fenntarthatóságáért hozott törekvéseit testesíti meg. Igazi eredmény azonban csak átfogó ipari összefogással érhető el. Míg az egyéni utazók a CO2ZERO programban kompenzálhatják szén-dioxid-kibocsátásukat, a cégek a KLM Vállalati Bioüzemanyag Programban csökkenthetik karbonlábnyomukat.
( onBRANDS )