TOM ÉS JERRY IDÉN 80 ÉVES

Kevesen tudják, hogy a filmhősöket eredetileg nem így hívták volna.

Az évtizedek során jó párszor változott Tom és Jerry megjelenése, egyvalami azonban örök: a páros véget nem érő kergetőzése nemcsak megunhatatlan, de minden korosztályt a képernyő elé ülteti.

A világ leghíresebb macska–egér-párosa 1940-ben jelent meg először a mozivásznon, ennek alkalmából a Boomerang egy percbe sűrítette bele az elmúlt nyolcvan évet.

Az Elbocsátás című 1940-ben bemutatott epizódban a macskát nem véletlenül szólítják Jaspernek, a cím Jasper and Jinx lett volna, ám a készítők végül változtattak az elképzelésükön. A párost megalkotó William Hanna és Joseph Barbera hatalmas karriert futottak be: a Tom és Jerry után saját stúdiót alapítottak, ez lett a jól ismert Hanna-Barbera, amely olyan kultikus rajzfilmeket készített, mint a Frédi és Béni, a Maci Laci, a Scooby-Doo, a Süsü keselyűk, vagy éppen a Dexter laboratóriuma és a Pindúr pandúrok – utóbbiakat a Cartoon Network Studios-zal közösen.

De nemcsak készítőik, hanem Tom és Jerry is világra szóló sikert arattak: tizenhárom Oscar-jelölést kaptak, amelyet 1943–52 között, azaz kilenc év alatt hét díjra váltottak, ezzel maguk mögé utasítva az összes többi rajzfilmet.
( onBRANDS )