A GYERMEKEK VÉDELMÉT TÁMOGATJA ALBRECHT OTTÓ ADOMÁNYA

Genetikai vizsgálatok elvégzésére alkalmas diagnosztikai berendezést adományozott a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet részére.

A koronavírus fertőzés kimutatása kapcsán beszerezhető gyorstesztek hatékonysága vitatott, mivel azok csak 9-11 nappal a fertőzést követően mutatják ki a szervezet által termelt ellenanyagokat (immunglobulinok), amikor a vizsgálat alanya már eséllyel megfertőzheti környezetét.

A vírusfertőzés kimutatásának legmegbízhatóbb módja az úgynevezett PCR technológia, mely nem az ellenanyagot, hanem magát a kórokozót, illetve annak genetikai anyagát mutatja ki a szervezetben – akár már néhány nappal a fertőzés után.

A járvány megfékezéséhez fontos, hogy minél korábban ki lehessen szűrni a még tünetmentes, ám már fertőző vírushordozókat, hiszen így lehet időben lokalizálni és megfékezni a továbbfertőzéseket és ezáltal az újabb gócpontok kialakulását. A fertőzés korai szakaszában már biztos eredményt produkáló PCR berendezések tehát a járvány elleni küzdelem legfontosabb fegyverei lehetnek!

A Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet jelenleg a gyermekellátás területén kijelölt járványkórházként működik, ahogy Dr. Nagy Anikó főigazgató főorvos elmondta, március 20. óta fogadja és ellátja a koronavírus okozta fertőzéssel érintett, kórházi felvételt igénylő gyermekeket. A kórházi felvételre és kezelésre váró gyermekek elkülönítése már a beléptetéskor megtörténik. A betegek vagy az egészséges osztályokra kerülnek, vagy pedig az izolációs zónákba, ahol az ellátásuk és szükséges műtéteik elkülönítetten történnek meg.

Az április elején beszerzett új berendezés képes a nukleinsavakat kivonni többféle mintából – így légúti mintatípusokból is – ez az izolált RNS szükséges a további, PCR alapú vizsgálatok elvégzéséhez. Ez az eszköz tehát lehetővé teszi, hogy a koronavírus teszteket helyben, rövid idő alatt végezzék el. Így jelentősen csökken a várakozási idő, a gyermekkórházba érkező, betegeket nem kell több napos karantén alá helyezni, alig pár óra után, már biztos eredmény birtokában kezdhetik el a szükséges kezelést, beavatkozást.

A PCR vizsgálat elvégzéséhez persze nem elég a nagy értékű berendezés, laboratóriumi körülmények és virológiai diagnosztikai szaktudással rendelkező szakemberek is szükségesek a vizsgálatok azonnali, biztonságos elvégzéséhez.

A Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézetben megvan a megfelelő tudás és sok kisgyermek várja a gyógyulást, ezért döntött úgy  Albrecht Ottó, hogy a 12 millió Ft értékű eszközt ennek az intézetnek a részére adományozza.

A számos egészségügyi, egészségipari, orvosbiológiai befektetést támogató kockázati befektető március végén döntött a nagy értékű támogatásról, azzal a reménnyel, hogy a járvány idején Magyarországon egyetlen gyermek sem marad megfelelő orvosi ellátás nélkül, s a jó példák hatására a hazai nagyvállalkozók is egyre nagyobb mértékben veszik ki részüket a járvány elleni küzdelemből.
( onBRANDS )