INGYENES SENIOR SULI PROGRAM

Az időseket segítik az online ügyintézés, kapcsolattartás és szórakozás megismerésében.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium Miskolci Szakképzési Centruma díjmentes videós oktatási programmal járul hozzá a senior korosztály digitális tudásának fejlesztéséhez.

A Magyarországon kialakult veszélyhelyzet minden korosztály életére nagy hatást gyakorolt.

A szépkorúak helyzete különösen nehéz,

hiszen számukra nem csak a megbetegedés lehetősége, de a korlátozások okozta magány és elszigeteltség is fenyegető. Ezért kifejezetten ennek a korosztálynak, a Digitális Összefogás Programhoz csatlakozó felajánlásként hozta létre a Miskolci Szakképzési Centrum az ingyenes Senior Suli programot.

A 15 részes sorozat bemutatja az informatika kínálta lehetőségeket, megmutatja az idősek számára az internetes eszközök és lehetőségek használatát. A senior korosztály a programmal megtanulhatja az internetes tartalomkeresés fortélyait, készíthet e-mail fiókot és levelezhet akár hivatalos ügyekben, online vásárolhat és értékes kikapcsolódási, szórakozási lehetőségekre is rátalálhat a világháló segítségével. Az elszigetelődés megakadályozása érdekében a program segítséget nyújt a közösségi felületek megismerésében, használatában és az előadássorozat végére a résztvevők elsajátíthatják a videó-telefonálás technikáját is.

Az előadássorozat első részei már megtekinthetők a kifejezetten erre a célra létrehozott weboldalon, a www.seniorsuli.hu oldalon, vagy a Senior Suli önálló Youtube csatornáján, amelyre folyamatosan kerülnek fel az új részek. Az elkövetkező hetektől pedig a Miskolci Televízióban is figyelemmel követhetik oktató programot az érdeklődők.

Az idősebb korosztály informatika tudásának fejlesztését a Miskolci Szakképzési Centrum Kandó Kálmán Informatikai Szakgimnáziuma már évekkel ezelőtt elindította: a középiskolás diákok a közösségi szolgálat keretében a számítógéptermekben ültek az idősebb, senior tanulók mellé, hogy segítsék megismerni ezt a számukra idegen világot. Ma kevésbé van lehetőség fizikálisan segíteni az otthon levő időseket, de azok, akik rendelkeznek számítógéppel, laptoppal, tablettel vagy okostelefonnal és a legminimálisabb informatikai tudással, azok bekapcsolódhatnak a programba.

„A projekt keretében létrehozott oktató anyagokra alapozva a jövőben folytatni tudjuk a korábban már megkezdett mentori programunkat immár elektronikus felületen. Úgy gondoljuk, hogy országos szinten több tízezren vannak az idősödő generáció tagjai között, aki igénylik ezt a segítséget, és biztosak vagyunk benne, hogy sok diák van, aki a közösségi szolgálat keretében örömmel vállal mentori feladatot hogy a senior korosztály tovább folytathassa a digitális tanulását.” – összegez Kiss Gábor, Miskolci Szakképzési Centrum kancellárja.

A helyi kezdeményezés országos mentori hálózattá válhat, a programba bekapcsolódók egy nagy közösséget hozhatnak létre a digitális térben. Ez a program a veszélyhelyzet alatt kiemelten fontos, de annak elmúlását követően is hozzájárulhat az időskor aktív megéléséhez, a kapcsolatrendszer fenntartásához és a szellemi frissesség megőrzéséhez.
( onBRANDS )