ÖTLETFEJLESZTÉS FIATAL ÚJÍTÓKNAK

Ismét MagentaKraft pályázat.

Az ötlettől a piaci termékig hosszú út vezet, a legtöbb innováció nem jut keresztül ezen az akadálypályán. A tavalyi sikeres bemutatkozás után most új lehetőségekkel jelentkezik a Telekom fiataloknak szóló platformja, a MagentaKraft. Folytatódik az ötletfejlesztési folyamat, melynek során a fiatal tehetségek egy nemzetközi márka szellemi és technológiai hátterére támaszkodhatnak. A MagentaKraftban a fiatalok a legjobb szakértők közreműködésével fejleszthetik befektetésre érett projektté saját ötleteiket edukátorok segítségével, támogatást kapva a kidolgozásától egészen az invesztorok előtti bemutatásig. A lehetőség 2021-ben is nyitva áll: az idei pályázatokat március 8-ig várják a weboldalon.

Magyarország az innovációkat tekintve az európai középmezőnyben helyezkedik el:

sok az újszerűen gondolkodó tehetség, a Z generáció tagjai uniós összehasonlításban is kimagasló arányban használják készségszinten a digitális technológiákat. Ám hiányoznak az ötletek sikerre viteléhez szükséges piaci (kutatási, termékfejlesztési, finanszírozási) ismeretek. A Telekom a szerteágazó problémára innovatív megoldást talált, amikor tavaly elindította MagentaKraft platformját, amely a fenti hiányosságok kiküszöbölését szolgálja. A MagentaKraft egyik programjában többek között felkészült, az üzleti környezetben edződött szakértők és stratégák kísérik az ötleteket a befektetésre kész terv prezentálásáig, a gyakorlatban tanítva meg őket mindarra, ami

az álmodozókat a piaci szempontból is sikeres innovátoroktól megkülönbözteti.

A MagentaKraft kezdeményezés az első évében közel 700 fős közösséggé épült, az különböző edukációs programjaik legeredményesebb résztvevői pedig már be is mutathatták ígéretes üzleti lehetőséggé fejlesztett ötleteiket egy exkluzív befektetői kör előtt. A platform egyik központi eleme a KraftRoad pályázat, amely – ahogyan a neve is mutatja – végig vezeti a jelentkezőket a teljes innovációs folyamaton. Pályázni olyan egyedi ötletekkel lehet, amelyeket az adott témában gyakorlott edukátorok segítségével formálhatnak üzleti tervvé az ifjú ötletgazdák. A jelentkezők két folyamat között választhatnak: a még kezdeti fázisban lévő kezdeményezéseknél lehetőség van megismerkedni a kutatás, a prototipizálás, a tesztelés, az üzletfejlesztés és a finanszírozás gyakorlati tudnivalóival, míg a már kész koncepcióval jelentkezők olyan projektre szabott workshopok közül választhatnak, mint, például online kommunikáció, brand építés.

Tavaly mintegy 120 ötlettel pályáztak, 11 projektcsapat dolgozhatott együtt a Telekom szakértőivel, és az összes olyan projekt, amely eljutott a befektetők előtti prezentációig, az érdeklődés alapján esélyes rá, hogy tényleges befektetéshez jusson.

A számok és az eddigi tapasztalatok egyértelműen igazolják, hogy a KraftRoad működik, ezen az úton valóban profi innovátorrá lehet válni. Olyan kimagasló projekttervek értek el a piacra lépés küszöbéig vagy akár a piaci jelenlétig, mint

  • a divatiparban tevékenykedő alkotókat a digitális eszközök használatára tanító Dress-coding. A dizájnerek akadályozottsággal élőknek készítenek ruhákat az adaptív design eszközeivel. 3D-szkenneléssel, digitális szabásmintával és egyéb menőségekkel küzdenek egy társadalmilag felelősebb, fenntarthatóbb divatért.
  • a SCOOL online oktatást segítő, mobileszközökön futó szerepjáték, amelynek szobáiban a pedagógus által feltöltött feladatokat oldanak meg a játék közben tanuló diákok,
  • a Webshop suli, amely az online webshopok elindítására készít fel
  • a FlyBuilt, amely a korlátozások miatt nehéz helyzetbe került vállalkozásoknak segít ingyenes honlaptervezéssel
  • a keresletet a kínálattal összekötő, a „könyvelők tindereként” is nevezhető KönyvelőNet
  • a Zöldítők, amely a 2020-as év KraftChallange győztese, és egy online balkonkertész képzést hívott életre

A MagentaKraft egyelőre az online térben működik, de offline helyszíne is van, Debrecenben. A vírushelyzet korlátozásainak feloldása után sokoldalú, fejlett eszközpark – 3D nyomtató, greenbox stúdió, podcast szoba, meetup tér, robotkar várja az alkotni vágyó fiatalokat a cívisvárosban.
( onBRANDS )