MEGNYÍLT A 360 DESIGN BUDAPEST KIÁLLÍTÁS A BÁLNÁBAN

Mintegy 40 magyar és regionális tervező bútorait, lámpáit és kerámiáit mutatják be.

Az idei tárlaton olyan tervezők munkái láthatók, akik kézműves tehetségükkel, tervezői tapasztalatukkal, innovatív gondolkodásukkal, gyártói leleményükkel vagy tudatosságukkal hívják fel magukra a figyelmet – hangsúlyozta Bata-Jakab Zsófia, a Magyar Divat & Design Ügynökség (MDDÜ) vezérigazgatója a hétfői megnyitón.

Négy tematikus térre tagozódik a kiállítás: konstruktőrre/manufaktúrákra, developerekre/tervezőkre, a környezet és az anyagtudatos dizájn limitált szériás munkáira, valamint a már-már műtárgy értékű iparművészeti termékekre.

Ebben az évben a középpontba kerül a környezettudatosság és az újrahasznosítás.

Az installációs elemek leginkább újrahasznosított anyagokból készültek és ezeket később újrahasznosítják.

A látogatók exkluzív tárlatvezetéseken is részt vehetnek. A rendezvény részeként tartják a HFA Academy design dialog, több részből álló kerekasztal-beszélgetéseit, magyar és regionális szakértők részvételével.

Bata-Jakab Zsófia emlékeztetett arra, hogy a 2020-as 360 Design Budapest öt nemzetközi elismerést kapott, köztük elnyerte a nemzetközi dizájn legrangosabb elismerésének számító Red Dot díjat is. Kiemelte: Art Market Budapest, valamint a Budapest Design Week rendezvényekkel stratégiai partnerként támogatják egymást.

A 360 Design Budapest kiállítás nagyobb területen, több dizájnerrel összművészeti jelleggel valósul meg, ezáltal még inkább előtérbe helyezve a kortárs dizájn jelentőségét.

Ledényi Attila, az Art Market Budapest alapítója és igazgatója arra hívta fel a figyelmet, hogy a 11. Art Market Budapest kortárs képzőművészeti vásár, amely a napokban veszi kezdetét, a MDDÜ stratégiai partnerségének köszönhetően a képzőművészet és fotóművészet mellett immár dizájnnal és formatervezéssel is várja a közönséget. Mint mondta, reményei szerint az MDDÜ-vel az idei évtől kezdve hosszabbtávú együttműködést tudnak kialakítani.

A dizájn a mindennapok kihívásaira ad választ, a 360 Design Budapest kiállításon látható 2021-es tárgyak is a jelenre reflektálnak és válaszokat adnak a mostani életünkre – hangsúlyozta Pomázi Gyula, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának elnöke. Az MDDÜ és a Budapest Design Week együttműködése a hazai dizájnvilág fejlődéséhez szükséges feltételek biztosítás mellett lehetővé teszi a magyar dizájn széleskörben való megismertetését – hangsúlyozta.
( onBRANDS – MTI )