PÉNZÜGYEINK A KLÍMAVÁLSÁG TÜKRÉBEN

A világ vezető érték-alapú bankjai közösen állnak ki a klímavészhelyzet megoldása érdekében.

A Global Alliance for Banking on Values ​​(GABV) idén november 3-án – az éghajlatváltozási konferencia (COP26) előestéjén – 8. alkalommal hirdeti meg a #BankingOnValues ​​nemzetközi napot, melynek fókuszában a klímaválság, és az azzal összefüggésben hozott döntéseink állnak, az egyéntől a közösségeken át a legfelsőbb vezetői szintig.

A GABV tagjai – köztük a hazai MagNet Közösségi Bank is – egyetértenek abban, hogy az éghajlati válság megoldására irányuló törekvéseink nehezen értelmezhetőek a pénzügyeink, illetve a pénzhez fűződő viszonyunk újragondolása nélkül. Molnár Csaba, a MagNet Bank közösségfejlesztési igazgatója szerint: “A pénzintézetek paradigmaváltása elkerülhetetlen lépése egy élhetőbb, fenntarthatóbb világ létrejöttének, hiszen a gazdasági paletta meghatározó szereplőiként sok múlik azon, hogy ügyfeleik megtakarításaiból környezetkárosító tevékenységet finanszíroznak, vagy épp az elektromobilitás terjedéséhez, napelemparkok telepítéséhez, alternatív iskolák létesítéséhez biztosítanak-e forrást. A MagNet Bank mindvégig nyereséges működése során, több mint egy évtizede banki termékeibe és szolgáltatásaiba építve viszi hírét a hármas eredménykritérium – azaz a ’triple bottom line’-poeple-planet-profit szemléletnek.”

 “Tagjaink elköteleződtek amellett, hogy mérik, és a Párizsi Egyezményben foglaltaknak megfelelően, vagy annál gyorsabb ütemben csökkentik a káros kibocsátást, ennek érdekében pedig hajlandóak lemondani a nem alapvető fontosságú, káros tevékenységekről” – mondja Martin Rohner, a GABV ügyvezető igazgatója. Az éghajlatváltozás enyhítésére irányuló finanszírozási projektekkel kapcsolatos állásfoglalásukban rögzítetteknek megfelelően ez azt is jelenti, hogy

a bankszektor GABV-tag szereplői nem elégedhetnek meg a fennálló problémák enyhítésével,

és a felmerülő kockázatok kezelésével, de komplex szemléletük révén ügyfeleiket, közösségeiket is képesek támogatni az új helyzetekhez és a várható kihívásokhoz való alkalmazkodásban.

A Glasgowban most zajló

klímaváltozási konferencia 4 célkitűzésének egyike a pénzügyi mozgósítás

– vagyis évi 100 billió, klímafinanszírozásra (a globális felmelegedés lassítására) szánható dollár összegyűjtéséhez elegendő szervezet aktivizálása.

A GABV, mint a fenntartható pénzügyek szereplőit egy ernyő alá gyűjtő szervezet, tagjai révén már számos, átfogó intézkedéscsomagot dolgozott ki az évek során az éghajlatváltozás ellen – céljuk többek közt, hogy legjobb gyakorlataik megosztása révén ezeket a mainstream pénzügyi szektor szereplői és döntéshozói is megismerhessék, illetve követhessék példájukat. Az értékalapú bankolás mai (November 3.) világnapja alkalmából ennek érdekében egy helyen, a www.bankingonvaluesday.com weboldalon gyűjtötték össze az egészséges klíma, az etikus gazdaság és a befogadó társadalom érdekében tett eddigi, banki tevékenységeket.
( onBRANDS )