IDÉN IS ÁTADTÁK AZ ÖNKÉNTESSÉGÉRT DÍJAKAT

A díjátadó eseményre az Önkéntesség Magyarországi Éve 2021. záróeseményének keretében került sor.

Az Év Önkéntes Programja 2021. Lélekkel az egészségért alapítvány - Szigeti Réka, dr. Bikfalvi Réka, Kulczycki Júlia BP BSC Kft., Tóbiás László a zsűri képviseletében (jobbról balra)

December 4-én az Önkéntesség Nemzetközi Napjához kapcsolódva átadásra kerültek az Önkéntes Központ Alapítvány által alapított Önkéntességért Díjak.

2001 az Önkéntesek Nemzetközi Éve és 2011 az Önkéntesség Európai éve után 11 civil szervezet kezdeményezése révén Magyarország Kormányának támogatásával 2021-et az Önkéntesség Magyarországi Évének nyilvánították, mely kezdeményezéshez csatlakoztak civil szervezetek, önkormányzatok, vállalkozások is. Az Év során több mint 200 program valósult meg, melyhez nagykövetként csatlakozott, Miklósa Erika Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas magyar koloratúrszoprán opera-énekesnő, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, valamint Gundel Takács Gábor Táncsics Mihály-díjas magyar újságíró, műsorvezető, sportriporter, kommentátor mint az év nagykövetei.

Az Év kiemelkedő programsorozatai az Önkéntesség Hetei voltak. Áprilisban a környezetvédelem, júniusban a szociális szféra, augusztusban a gyermek-család-ifjúság, októberben az idősek témakörben valósultak meg. A helyi programokban fontos cél volt a szakmai innováció, a szakmai minőség fejlesztése. Az év regionális koordinációját 3 szervezet látta el országosan: a Dunától keletre a KÖZ-Pont Ifjúsági Egyesület, nyugatra a Kaptár Országos Ifjúsági Szolgáltató Nkft., Budapesten és Pest megyében pedig az Önkéntes Központ Alapítvány. Beszámolóik alapján sokan sokféle programhoz, eseményhez csatlakoztak az Év során. Az év támogatója és partnere a Miniszterelnökség Családokért Felelős Tárca Nélküli Miniszter Fiatalokért Felelős Helyettes Államtitkársága.

A záróesemény délelőttjén szakmai előadások hangoztak el az önkéntesség elméleteiről, trendjeiről, és motivációiról, az önkéntesség minőségfejlesztéséről. Beszámolókat hallgathattunk meg az év programjairól valamint a készülő Nemzeti Önkéntes stratégiáról.

Délután az ünneplésé volt a főszerep; okleveleket, emléklapokat adtak át azon szervezetek képviselőinek, akik támogatták az Évet és programjaikkal népszerűsítették az önkéntességet, valamint azoknak a kiemelkedő önkénteseknek, akik példaértékű tevékenységeik révén a Hét Önkéntese címet birtokolhatták.

Az est fénypontja az Önkéntességért Díjak átadása volt, melyet 13. alkalommal osztottak ki.

A 2021. év díjazottjai kategóriánként

Az Év Önkéntese 2021.

Az Év önkéntese 2021. Bartókné Piller Magdolna, Tóbiás László a zsűri képviseletében

Bartókné Piller Magdolna: Több, mint harminc éve vesz részt önkéntesként Pusztaszabolcs közéletében. Elkötelezettsége, kitartása példaértékű, munkájának minősége magas színvonalú. Teljes odaadással hisz a közösség kultúrát, hagyományt őrző és teremtő erejében, az emberek egymás iránti szeretetében, élményt adó együttlétében.

Az Év Önkéntes Programja 2021.

Lélekkel az egészségért Alapítvány – Sulinyugi program: Sulinyugi programjuk során a gyermekeket, a tanárokat és a szülőket is megtanítják a feszültségkezelés alapjaira. Olyan egészségpszichológiai ismereteket és egyszerű technikákat tanítanak, amelyek a mindennapi stresszkezelést könnyítik. A gyermekeknél céljuk, hogy minden célcsoport a maga korának megfelelő nyelvezettel értesüljön 45 percben arról, hogy mit tehet a feszültségkezelésért, a mindennapokban könnyen használható módszerekkel. A Sulinyugi foglalkozások megvalósításába képzett Sulinyugi önkénteseket vonnak be, így tudják biztosítani, hogy az ország bármely településére eljusson a program.

Az Év Közösségi Kezdeményezése 2021

Az Év Közösségi Kezdeményezése 2021. Szent Damján kör – Kiss Gergő, Farkas Emese ÖKA szakmai vezető, Kulczycki Júlia BP BSC Kft., Magyar Richárd (jobbról balra)

Szent Damján Kör: A Nyíregyházi Papnevelő Intézet növendékei hozták létre a Szent Damján Kört. Segítőként részt vehet az, aki elmúlt 17 éves, és kedvet érez az ilyen jellegű munkához. A legtöbb önkéntes segítő a gimnáziumok felsőbb osztályaiból és az egyetemekről kerül ki, de sok, ma már önálló egzisztenciával rendelkező embert, házaspárt is vonz. Az első Szent Damján tábort 1997-ben, mely a Damján Kör egész éves munkájának koronája lett. A táborban való részvétel a kezdetektől fogva ingyenes a gyermekek számára. A költségeket adományokból és pályázati pénzekből finanszírozzák a szervezők. A tábor célja, hogy segítsen olyan családokon ahol fogyatékkal élő gyermekek vannak. A papnövendékek felismerték, hogy az örömökön túl, amit ezektől a gyerekektől kaphatnak, mennyi nehézséggel, külön fáradtsággal is jár az az élet, ahol egy fogyatékkal élő gyermek színesíti a család mindennapjait.

Sajnos a járványhelyzet az önkéntességért díjakat sem kímélte a vállalatok számára az elmúlt időszakban a munkavállalóikra való figyelés volt a prioritás, így nagyon korlátozottan tudtak csak önkéntes programokat megvalósítani, ezért az idei évben a vállalati kategóriában nem tudtak díjat átadni.

A Civil szervezeteknek, intézményeknek és magánszemélyeknek kiírt pályázatokat az alábbi összetételű zsűri bírálta el:

Gerencsér Balázs, NIOK Alapítvány ügyvezetője
Guzsaly Péter, Skool – partner kapcsolati vezető
Kovács Edit, Közösségfejlesztők Egyesülete (KÖFE) elnöke
Scholtzné Hibay Alíz, TESZÜNK Szenior Önkéntes Klub vezetője
Szokoli Erzsébet, KRE SZMDI oktatója, Szenior önkéntes programok elindítója
Tóbiás László, Károli Gáspár Református Egyetem főiskolai docense

A záróesemény és a díj program megvalósításában a Flow PR, a Coca-Cola HBC Magyarország a GE a Tesco, Pro Event Agencynek és a Kölcsey Központ Hotel Lyceum volt segítségre, valamint a BP BSC mint az Év Önkéntes Programja 2021. és az Év Közösségi Kezdeményezése 2021. díj pénzbeli támogatója.
( onBRANDS )