IDÉN KARÁCSONYKOR TÖBBET ÉSSZEL, MINT SZEMÉTTEL

A magyarok közel 74%-a fizetne többet egy termékért, ha annak környezetkímélő a csomagolása.

Közeleg a karácsony, amikor jelentősen megnő a csomagolási, valamint a háztartási hulladék mennyisége, hiszen rengeteg műanyag és papír kerül a szemétbe. Úgy tűnik azonban, hogy az elmúlt évek fenntarthatósággal kapcsolatos töretlen edukációjának már hazánkban is érezhető a pozitív hatása, amihez talán a pandémia is hozzátett. A Rondo Hullámkartongyártó legfrissebb reprezentatív kutatása szerint a magyar lakosság több mint egyharmada a környezetbarát csomagolást használó márkákat részesíti előnyben, sőt, 74%-a többet is hajlandó fizetni egy fenntartható borításban lévő termékért. Az is kiderült, hogy

a magyarok 88%-a tesz fenntarthatósági lépéseket az ünnepek alatt,

a közvélemény szerint pedig a papír és a hullámkarton a legkörnyezetkímélőbb csomagolóanyag.

Az ünnepek alatt világszerte kimagaslóan megnő a szemét mennyisége:

a többlethulladék nagy részét a megvásárolt ajándékok csomagolásai – többek között a sokszor nem újrahasznosítható díszes csomagolópapírok –, az üdvözlőkártyák és a megmaradt élelmiszer jelentik. A környezetet tovább terheli az is, hogy az elmúlt időben a korlátozásokkal járó „bezártság” miatt sokkal több időt töltöttünk otthon, amelynek következtében

megsokszorozódott az otthoni hulladéktermelés is.

Nem mindegy azonban, hogy milyen csomagolások kerülnek a szemétbe, és hogyan kezeljük, azaz szelektáljuk az otthoni hulladékot. A kormányok világszerte erős fenntarthatósági kommunikációba kezdtek, és számos helyen – hazánkban is – betiltották az egyszer használatos műanyagokat. A Rondo ezért azt vizsgálta, milyen hatása volt az edukációnak a hazai lakosságra, hogyan változtak ezen a téren a vásárlói szokások és figyelnek-e a fenntarthatóságra az ünnepek alatt.

A felmérésből kiderült, hogy a hazai lakosság több mint egyharmada részesíti előnyben azokat a termékeket, amelyeknek környezetbarát a csomagolása – 29% nagyrészt ezt tartja szem előtt, 8% számára pedig ez a legfontosabb szempont –, 57% gondol rá, de inkább nem ez alapján dönt, és csupán 7% hagyja teljesen figyelmen kívül ezt a tényezőt. Habár

az ár még mindig elengedhetetlen szempont a vásárlásnál, a megkérdezettek 74%-a fizetne többet egy termékért annak érdekében, hogy környezetkímélő csomagolásban kapja kézhez:

7% minden esetben, 24% csak egyes termékek esetében, 43% pedig csak akkor, ha nem túl nagy az árkülönbség.

„Örömmel látom, hogy a kitöltők mintegy 62%-a szerint a – teljes mértékben újrahasznosítható – hullámkarton és a papír a legkörnyezetbarátabb csomagolás, amelyet 20%-kal az üveg, majd 5%-kal a fém követ. A kutatás jól mutatja, hogy a fenntarthatósággal kapcsolatos edukáció meghozta a gyümölcsét, hiszen a válaszadók csupán 2-2%-a jelölte meg a műanyagot és a hungarocellt mint a legzöldebb csomagolóanyagot” – mondta Miklós Zsolt, a Rondo Hullámkartongyártó ügyvezető igazgatója.

A lekérdezés eredményei szerint

a magyarok számára egyre alapvetőbb a fenntartható fejlődés elősegítése,

hiszen a válaszadók 73%-a törekszik valamilyen szinten a környezettudatosságra, amiben sokaknál a pandémia is szerepet játszik: 24%-uk már a COVID-19 megjelenése előtt is környezetkímélőbben élte életét, 10%-uk a világjárvány óta figyel nagyon a fenntarthatóságra, 39%-uk pedig kis mértékben, de tudott változtatni a hozzáállásán az elmúlt 1,5 évben.

A kérdőív arra is kitért, milyen fenntarthatósági lépéseket tesznek a magyarok karácsonykor. Az ünnepi időszak alatt a kitöltők 59%-a gyűjti szelektíven szemetét, amivel segítik, hogy az arra alkalmas csomagolások visszakerüljenek a körforgásba. A pazarlás visszaszorítása érdekében a lakosság 46%-a korábbi csomagolásokat, dobozokat választ az ajándékokhoz, 25% pedig új, de környezetbarát csomagolóanyagot vesz. A zöld hozzáállás az ünnepi bevásárláson is meglátszik: 47% saját zacskót visz a boltba, 6% csak fenntartható csomagolású ajándékokat vesz, míg 5% kizárólag környezetkímélő védőborításban lévő árut vásárol a karácsonyi étkezésekhez. A válaszadók csupán 12%-a nem tesz semmilyen fenntarthatósági lépést az ünnepek alatt.
( onBRANDS )