A MÉDIA A CSALÁDÉRT-DÍJ 2021 GYŐZTESEI

A Média a Családért-díj elismeri azokat a családbarát cikkeket és műsorokat, amelyek a családról és a családnak szólnak.

Kiosztották Az 1 millió forinttal járó, magyarországi Média a Családért-díjat a szakmai zsűri döntése alapján Kácsor Zsolt Irigység című, Népszavában megjelent írása nyerte el, a szintén 1 millió forinttal járó Külhoni Média a Családért-díjat pedig Péter Beáta, a Liget.ro újságírója És a gyerekkel mi lesz? című írásáért.

A Média a Családért Alapítvány 2016 óta díjazza azokat a cikkeket és műsorokat, amelyek történeteket mesélnek el, kérdéseket tesznek fel és válaszokat keresnek a családokat érintő élethelyzetekre, problémákra. A 2021-es jelöltek számos műfajban és megközelítésben foglalkoztak a családdal. Az elismerések átadására idén is ünnepélyes keretek között került sor a Magyar Állami Operaház Eiffel Műhelyházában.

Az 1 millió forinttal járó, magyarországi Média a Családért-díjat a szakmai zsűri döntése alapján Kácsor Zsolt Irigység című írása nyerte el, amely a Népszavában jelent meg. A díjat a Magyar Telekom támogatta, Lévai Anikó és Friedl Zsuzsanna, a Magyar Telekom Chief People Officere adta át.

Lévai Anikó beszédében elmondta: „Mi, akik most itt vagyunk együtt, hiszünk abban, hogy egy jobb társadalom legfontosabb alkotóeleme, kicsiny sejtje a család. Itt éljük meg, hogy szeretnek minket, itt érezzük magunkat biztonságban. Itt figyelnek oda ránk. Itt neveljük szerte a világon az emberi közösség hasznos és értékes tagjait emberré, érző és cselekvő lényekké. Ezért mindannyian tehetünk egy kicsit, a magunk tudásával, lehetőségeivel. A kormányok hozhatnak családbarát intézkedéseket. Mi gyermekeket és unokákat nevelhetünk. A média munkatársai pedig beszélhetnek sokat a család fontosságáról, ráadásul a lehető legjobb szakmaisággal. Beszélnek is, nem is kevesen, köszönjük nekik és gratulálunk a munkájukhoz ezúton is.”

Friedl Zsuzsanna a támogatás kapcsán kifejtette: „A család számunkra is központi téma. Azért döntöttünk az együttműködés mellett, mert Média a Családért Alapítvány olyan tartalmak megjelenését ösztönzi a médiában, melyek valódi értéket képviselnek. Az elmúlt években nagy hangsúlyt fektettünk arra, hogy megmutassuk, hogyan teheti hatékonyabbá a családi együttműködést a digitalizáció, a járványhelyzetben pedig igyekeztünk mindenben kollégáink és ügyfeleink mellett állni szolgáltatásaink révén: segítve a távmunkát, a digitális oktatást, vagy a közös családi kikapcsolódást.”

Dr. Aczél Petra, a Média a Családért Alapítvány és a szakmai zsűri elnöke, egyben a Corvinus Egyetem professzora az elismerések átadása kapcsán elmondta: „Bármilyen különös, a legegyszerűbb családi történet is izgalmasabb tud lenni, mint egy akciófilm. Hiszen a családban is ott vannak a szuperhősök, a varázslók, a harcosok, a bajok és a diadalok. Minden adott tehát ahhoz, hogy a sztori izgalmassá – pontosabban az életünkké – váljon. Mi ezeket az igaz és valódi történeteket díjazzuk, azt ünnepelve, ami mindig velünk van, mégis olyan kevésszer mondunk köszönetet érte: a családot.”

Szám Katalin, a Képmás magazin főszerkesztője, a Média a Családért Alapítvány kuratóriumi tagja műsorvezetés közben nehéz kérdéseket is felvetett: „Az elmúlt időszak nemcsak a családokat, a médiát is próbára tette, hogy vajon tudnak-e a nehéz helyzetben stabil tájékozódási pontokat és támogató segítséget nyújtani. Az olvasottsági, hallgatottsági, nézettségi számok, fontosabbak-e, mint a lapzárta utáni emberi sorsok? Valójában ma ezekre a kérdésre adott válaszokat ünnepeljük, azt a médiát, amely nem csupán megismerteti az igazságot, hanem jobb és boldogabb emberré tesz minket.”

A szintén 1 millió forinttal járó Külhoni Média a Családért-díjat idén Péter Beátának, a Liget.ro újságírójának És a gyerekkel mi lesz? című írásáért Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár adta át.

A díj átadása a Nemzetpolitikai Államtitkárság -Bethlen Gábor Alapnak köszönhetően valósulhatott meg. Az államtitkár kiemelte: „Az elmúlt évtizedben bizonyságot tettünk arról, hogy cselekvő együttműködés köti össze nemzetünk közösségét, ami a világ minden táján élő magyar család cselekvő együttműködése is egyben: a magyar intézményrendszert megerősítettük, a kisgyermekes családoktól az idősekig mindenkiről gondoskodunk, közösen cselekedtünk a megtartó szülőföldért, amely ma a magyar boldogulás otthona. A média munkatársainak felbecsülhetetlen az érdeme abban, hogy a magyar családokat foglalkoztató mindennapokról naprakész információink legyenek. Ezért tartom különösen fontosnak és évek óta támogatásra méltónak a Média a Családért-díjat. Köszönjük a média munkatársainak, hogy ebben is segítik munkánkat.”

A 300 ezer forinttal járó Családbarát Média – Miniszteri Különdíjat pedig Farkas Adrienne, a Kossuth Rádió munkatársa vehette át Zsigó Róbert családokért felelős államtitkártól, a Kháron ladikján – a gyászkísérés a gyakorlatban című riportjáért. Az államtitkár beszédében kiemelte, „Ez a díj is bizonyítja, hogy érdemes ezt a szép küldetést, szolgálatot mindenkinek a maga helyén elvégeznie! A magyar jövő ugyanis egyenlő a magyar családok jövőjével. És annyira lesz magyar a jövőnk, amennyire elkötelezettek vagyunk a magyar családok jólléte, biztonsága mellett. Mindannyiunk számára örömteli, hogy ha körbetekintünk, azt látjuk: vannak és lesznek olyanok, akikre ebben a munkában továbbra is számíthatunk!”

A magyarországi Közönségdíjat Uzsalyné dr. Pécsi Rita neveléskutató, az Apor Vilmos Katolikus Főiskola docense vehette át Beteljesedés vagy leépülés? A második félidő dönt! című, Magyarkurír.hu-n megjelent cikkéért. A Külhoni Közönségdíjat 2021-ben a Magyar Szóban megjelent Folyamatosan frissíteni kell az „adatbázist”! című írásával hozta el Kállai G. Nikoletta. A közönségszavazás győzteseinek díját a Kolping Hotel és a Zax Kézműves Csokoládé biztosította.

Molnár-Bánffy Kata, a Képmás Kiadó és a Salt Communications ügyvezetője, a külhoni díj megálmodója elárulta a közönségnek, hogy a 2022-es év fő támogatói ismét a Magyar Telekom és a Nemzetpolitikai Államtitkárság- Bethlen Gábor Alap lesznek.
( onBRANDS )