A FIATALSÁG AZ ÁTLAGNÁL JÓVAL OPTIMISTÁBB

A felnőtt lakosság negyede számára volt boldog és sikeres év a 2021-es.

A többség bizakodva néz az újévre, míg egy 8%-os kisebbség az ideinél is nehezebb időszakra számít.

Az Ipsos a havi rendszerességű, országosan reprezentatív Omnibusz kutatásával tárta fel egy dinamikusan változó munkaerőpiac lakossági várakozásait.

Erőteljesen megoszlanak a vélemények Magyarország elmúlt évéről,

de összességében elmondható, hogy kisebbségben vannak azok, akik számára boldog volt 2021, amely eredmények összhangban vannak a nemzetközi What Worries the World kutatás legfrissebb értékeivel is.

Milyen évet zárt és mit vár a következő évtől? (felnőtt lakosság bázisán, N=1.000 fő)

A 40 év alattiak harmada nyilatkozott úgy, hogy boldog és sikeres év van mögötte, míg az életkor növekedésével egyre negatívabb kép rajzolódik ki: a 60 év feletti lakosság 78%-a már egy nehéz időszakról számolt be. Általánosságban kijelenthető, hogy

a férfiak optimistábban látják az elmúlt évet, mint a nők (32% vs. 20%),

és hasonlóképp magas az elégedettek aránya a legjobb anyagi helyzetűek körében (ESOMAR A: 35%).

Milyen évet zárt és mit vár a következő évtől? – „Boldog és sikeres éve volt” (felnőtt lakosság bázisán, N=1.000 fő)

Ezzel szemben a fiatalság mellett a nők, valamint a rossz anyagi helyzetűek és az alacsony végzettségűek tekintenek különösen pozitívan 2022-re (körükben 61-72% könnyű/könnyebb évet vár, míg a sokasági átlag 56%).

A lakosság 17%-a vette kezébe sorsa irányítását, vagy váltott kényszerből munkahelyet 2021-ben, és minden negyedik magyar (24%) tervez más állást az újévben.

Váltott munkahelyet a 2021-es évben? Tervez munkahelyet váltani a következő egy évben? (felnőtt lakosság bázisán, N=1.000 fő)

A fiatal felnőttek rugalmasabbnak bizonyulnak, az 55%-os sokasági átlaghoz képest csak 37% nem váltott és nem is tervez váltani. Idén minden negyedik 30 év alatti lakos került új munkahelyre, és ötből kettő tervez 2022-ben máshol szerencsét próbálni.

Váltott munkahelyet a 2021-es évben? Tervez munkahelyet váltani a következő egy évben? (felnőtt lakosság bázisán, N=1.000 fő)

Ezen túl legnagyobb arányban a szakmunkás végzettségűek és az észak-alföldi lakosok (23-23%) mentek át más munkaadóhoz 2021-ben, míg a jövő évben főként a legfeljebb 8 általánossal rendelkezők és a Dél-Alföldön élők (38% és 33%) terveznek váltani.
( onBRANDS )