ÜRES ASZTALOKKAL ÉRZÉKENYÍT A BUDAPEST PRIDE ÉS A HÁTTÉR TÁRSASÁG

Több ezer olyan pár él ma Magyarországon, akik nem merik a Valentin-napot nyilvánosan ünnepelni.

Az azonos nemű párok, akik inkább otthon maradnak az atrocitásoktól tartva. Erre hívja fel a figyelmet a Budapest Pride és a Háttér Társaság közös kampánya, amely során a kezdeményezéshez csatlakozó éttermekben egy-egy megterített üres asztal és az azon elhelyezett demonstráció és szivárványszínű gyertya hívja fel a figyelmet az asztal mellől hiányzó szerelmespárra.

Napjainkban egyre nagyobb méreteket ölt az azonos nemű párokat érintő kirekesztés, a Háttér Társaság jogsegélyszolgálatához 2021-ben a megelőző évhez képest 25%-kal többen fordultak segítségért. Az Európai Unió Alapjogi Ügynökségének (FRA) LMBTQI közösséget 2019-ben vizsgáló kutatása szerint a megkérdezett magyarok 72%-a nyilatkozott úgy, hogy mindig vagy gyakran kerüli, hogy kézen fogva mutatkozzon azonos nemű párjával a bántalmazástól vagy fenyegetéstől tartva, 25%-uk pedig az elmúlt évben tapasztalt diszkriminációt vendéglátóipari egységben.

Az érintett párok közül ezért sokan nem mernek úgy ünnepelni, ahogy szeretnének. Tartanak az atrocitásoktól, amik egy-egy csókot vagy szerelmes pillanatot követhetnének, ha beülnének egy étterembe. A Budapest Pride és a Háttér Társaság így idén olyan budapesti éttermekkel fogott össze, akik szívesen látnak bárkit, akik kiállnak a kirekesztés ellen, és arra biztatnak mindenkit, hogy nyugodtan jöhetnek hozzájuk bármikor. A részt vevő éttermek február 14-én este 30-60 perces idősávokban szabadon hagynak egy-egy megterített, gyertyafényes asztalt, az asztalokon szivárványszínű gyertyával és a kampány üzenetét közvetítő táblával felhívva a figyelmet azokra, akik a homofób atrocitásoktól tartva nem ünnepelhetnek szabadon Valentin-napon.

„Reményt ad nekünk, hogy ennyi étterem csatlakozott az akcióhoz. Az a célunk, hogy mozgalom legyen a hasonló megmozdulásokból, és eljussunk odáig, hogy az LMBTQI közösség tagjai is ugyanazt a szabadságot élvezhessék az év minden napján, mint a többségi társadalom tagjai” – mondta Radványi Viktória, a Budapest Pride szervezője. “Hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy milyen mindennapos hátrányos megkülönböztetést szenvednek el az LMBTQI emberek. Sokaknak nem magától értetődő, hogy megfogják a párjuk kezét, hiszen kinézik őket vagy beszólásokat szenvednek el. Egy olyan Magyarországért dolgozunk, ahol mindenki szabadon és biztonságban sétálhat a parkban vagy ülhet be vacsorázni a párjával.” – tette hozzá Dudits Luca, a Háttér Társaság ügyvivője.

A szemléletformáló kezdeményezéshez közel 40 budapesti vendéglátóhely csatlakozott. Azért, hogy a demonstrációról ne csak az étterembe látogatók és a vendéglátóhelyek követői értesüljenek, az érzékenyítéshez hírességek is csatlakoztak, például Mautner Zsófia és Cynthia Dictator, valamint több fiatal véleményvezér is, például Szabó Hédinke, Palkovics Zóra és Király Lina.

A közösségi médiában az #üresasztalok és #avalentinnapazvalentinnap hashtagek használatával pedig bárki felhívhatja környezete figyelmét az akcióra.
( onBRANDS )