AZ M-LISTA NYERTESE 2021-BEN A MITO, AZ ÉV HIRDETŐJE A MAGYAR TELEKOM

Az M-Lista az ügynökségeket és hirdetőket adott évi kreatív teljesítményük alapján rangsorolja.

A hazai kreatív kiválóságot immár 12 éve díjazó, Magyarországi Kommunikációs Ügynökségek Szövetsége (MAKSZ) által jegyzett M-Lista az ügynökségeket és hirdetőket adott évi kreatív teljesítményük alapján rangsorolja. A 2021-es M-Lista 5 hazai- és 12 nemzetközi versenyen elért helyezéseket pontoz, adott verseny nehézségének, presztízsének megfelelő súllyal.

Az M-Lista nyertese 2021-ben a Mito, az év hirdetője a Magyar Telekom.

Az év legkreatívabb médiaügynöksége a Wavemaker lett, legkreatívabb kampány pedig a White Rabbit Terms Against Bullying munkája.

A legutóbbi 2019-es M-Lista bronzérmese, a tavalyi versenyszezonban főleg hazai versenyeken induló Mito meggyőző előnnyel, 5125 pontjával a lista első helyére lépett 2021-ben. Második helyen a korábbi 9. helyezett White Rabbit 4390 ponttal követi őket, számos rangos nemzetközi sikerrel. Az M-Lista dobogó képzeletbeli harmadik fokát a Wavemaker foglalhatja el, aki ezzel egyben a legeredményesebb network ügynökség 2021-ben. A rangsor negyedik helyére, egy helyezést javítva 2019-es eredményén az Artificial Group futott be. A legszorosabb küzdelem a lista 5. és a 6. helyéért folyt. Az 5. helyezett, 2019-ben lista vezető DDB és a 6. helyezett, 2019-ben negyedik helyezett ACG között mindössze 10 pont a különbség.

Fellépett a főlistára méghozzá rögtön a 7. helyre a 2019-ben még csak a médialistán versenyző Publicis Groupe Hungary.  A lista második felében a Spice Communication, a 8. a Café Communications, a 9. helyen zárt, míg a Greenroom megtartotta korábbi 10. helyezését.

Új szereplők az ügynökségek TOP 15 mezőnyében a médiaügynökségi listán bronzérmes, 14. helyre belépő Mindshare és a 15. helyen végzett feat.

A Wavemaker évek óta tartja stabilan első helyét a médiaügynökség TOP 5 listáján, ahol a Publicis Groupe Hungary sokat javítva tavalyi eredményén a második lett. Őket követi a Mindshare, az Isobar Budapest és iProspect a médiaügynökségek versenyében.

A TOP 10 hirdetői listán a Magyar Telekom az első. Ehhez a kiváló helyezéshez a Mito, a DDB, az Uniomedia Communications, a Wavemaker és Publicis Groupe Hungary pontszerző alkotásai segítették. A hirdetői lista második helyén a ViacomCBS CEE, harmadik helyén pedig a Terms Against Bullying állnak.

A TOP 10 kampány allistán a White Rabbit Terms Against Bullying alkotása nyerte a legtöbb pontot, második helyezett a GreenLook kampány a Wavemakertől, a harmadik pedig a Mito The legendary 6:3 kampánya.

A 2021-es M-Lista fő és allistái a helyezésekkel, az összes tavalyi díjnyertes alkotás pontszámával és nevezési anyagával együtt megtekinthető a www.mlista.hu oldalon.

Egy átfogó kutatást követően, február végén a MAKSZ egy kerekasztal keretében széleskörű iparági egyeztetést szervez a 12 éves M-Lista megújítására. Az első megújult M-lista 2023. év elején jelenik majd meg. A szövetség a szakmai fórumot követően tagügynökségei, a társszövetségek, valamint a versenyzésben aktív ügyféloldal képviselőből felügyelőbizottságot állít fel az M-Lista szerkesztésére és felügyeletére.
( onBRANDS )