A MAGYAROK TÖBBSÉGE RENDELKEZIK ADÓJA 1 SZÁZALÉKÁRÓL

A közszereplők, hírességek, influenszerek szavai sem nyomnak sokat latba.

3,2 millió főt meghaladó munkavállalói réteg tervez rendelkezni az 1% felajánlásáról. Fontos a kedvezményezettek működési transzparenciája, a képviselt ügy, ugyanakkor az adóalany politikai világnézete nem számít az 1-1% odaítélése során. A februári SZJA visszatérítésre jogosultak negyede tervezi, hogy a kapott összeg bizonyos részét alapítványoknak, szervezeteknek vagy mozgalmaknak továbbítja.

Az Ipsos március elején egy online felmérés segítségével vette számba az adófizetők tervezett felajánlásait. A kutatás alapján kijelenthető, hogy főként civil szervezetek, és kevésbé a vallási közösségek javára rendelkeznek adójuk központi átutalásáról a magyarok.

Várhatóan a KSH által 2022 januárjában közzétett kb. 4,6 milliós foglalkoztatotti létszám kétharmada (65%) ajánlja fel adója 1%-át valamely civil szervezetnek, több mint harmada (39%) pedig vallási közösségnek, egyháznak, vagy a kiemelt költségvetési előirányzatnak. A mindkét felajánlással élő adófizetők aránya, azaz a két csoport közös metszete 34% (kb. másfél millió fő), míg összességében az arra jogosultak 26%-a egyáltalán nem rendelkezik az összegről.

Adó 1+1 százalékának felajánlása (felnőtt aktív munkavállalók bázisán, N=563 fő)

A kutatás kérdőíve kitért a felajánló magánszemélyek döntési folyamatára is. Az eredmények szerint az összege felajánló adófizetők tizede (11%) rutinból jelöli meg a korábbi években kedvezményezett szervezeteket, a többség azonban változatos szempontok szerint újra gondolja választását.

Mi alapján dönt, hogy felajánlja-e, illetve, hogy kinek ajánlja fel adója 1%-át? (említés%, felajánlók bázisán, N=394 fő)

A döntés az esetek 40%-ban személyes érintettség alapján (is) történik. Ezen túl a legjellemzőbb mérlegelt szempont a különböző szervezetek által képviselt ügy, program (31% említés), továbbá a szervezetet jellemző transzparencia (16%), illetve az adózó vallása (14%). Az 1%-os reklámkampányok – a lakosság beszámolója szerint – kevésbé befolyásolja választást, mint ahogy

a közszereplők, hírességek, influenszerek szavai sem nyomnak sokat latba. A politikai nézet, világkép nincs hatással az alanyok döntésére.

A februárban az állam által visszautalt SZJA összegnek vagy egy részletének felajánlását az adózók nyolcada tervezi (13%), ami a „visszadó” jogosultak negyedét, a becslés szerint mintegy 590.000 főt tesz ki.

ÁBRA: Tervezi-e, hogy a februárban visszakapott SZJA összegéből vagy egy részéből szervezeteket, sajtótermékeket, mozgalmakat támogat majd? (felnőtt aktív munkavállalók bázisán, N=563 fő)

 

( onBRANDS )