FISHER-PRICE PLAY LAB A GYEREKEK KÉSZSÉGEINEK FEJLESZTÉSÉÉRT

A világjárvány a legkisebbekre is hatást gyakorolt.

A világjárvány a legkisebbekre gyakorolt negatív fejlődési hatásainak enyhítését, a gyerekek matematikai, társas- és finommotoros készségeinek fejlesztését, valamint a családtagok közötti kötelékek erősítését tűzte ki célul a Fisher-Price Play Lab. A babajátékok tervezésével, fejlesztésével és teszteltetésével foglalkozó Játék-labor fejlődési szakértői gyerekekkel, valamint szülőkkel együttműködve tesztelik a legújabb játékokat, olyan csúcstechnológiájú eljárásokkal, mint a szem mozgásának lekövetésére, a mimika megfigyelésére vagy a játék közbeni hangok elemzésére szolgáló mesterséges intelligencia. 

A Play Lab játékkutató centrumot Herman Fisher, a Fisher-Price társ-alapítója indította 1961-ben, hogy a legújabb játékokat valódi szakértőkkel tudja teszteltetni: a gyerekekkel. Napjainkban a babajátékok tervezésével, fejlesztésével és teszteltetésével foglalkozó, New Yorkban található központ fiatalkori fejlődési szakértőkkel, újszülött és 8 év közötti gyerekekkel, valamint szülőkkel együttműködve évente akár 450 új játékötletet is tesztel, amelyek közül a sikeresebbeket otthoni körülmények között is próbára teszik, évente akár 2500 gyerek és 1800 szülő bevonásával. Annak érdekében, hogy a központ munkatársai azoktól a gyerekektől is értékes visszajelzéseket kapjanak, akik a korukból adódóan még nem tudják szavakban kifejezni a véleményüket, a Play Lab olyan csúcstechnológiájú eljárásokat alkalmaz, mint a szem mozgásának lekövetésére, a mimika megfigyelésére vagy a játék közbeni hangok elemzésére szolgáló mesterséges intelligencia. Bár az elmúlt több mint 60 évben számos változás zajlott le a központ életében, a cél ma is a régi: a lehető legszórakoztatóbb, legbiztonságosabb és a készségeket a lehető leginkább fejlesztő játékok létrehozása, legyen szó a gyerekek fizikai, kognitív vagy társas készségeinek erősítéséről.

A Play Lab fejlesztő csapata minden esetben szem előtt tartja a legújabb játék, illetve szülői trendeket, a játék folyamatának lehető legrészletesebb kiértékelése céljából pedig tervezőkkel, mérnökökkel, zenészekkel és tartalomgyártókkal működik szorosan együtt. A Játék-labor által jóváhagyott, legújabb, itthon is kapható Fisher-Price termékek között szerepelnek az összekapcsolható, egymással is kommunikáló Linkimals fejlesztő játékok. A Play Lab kísérleti megfigyelési alapján ugyanis kiderült: az összekapcsolható játékok újszerű módon segítik a játék közbeni tanulást, és támogatják a gyerekek gondozóikkal közös szórakozását. Ezért a Linkimals technológiát úgy fejlesztették ki, hogy minden egyes játék felismerje, ha más Linkimals játékok vannak a közelben, és együttes, szinkronizált, zenés-színes fényshow-val kápráztassa el a gyerekeket. Emellett a szórakoztató gyakorlatok fejlesztenek is, és segíthetnek szorosabbra fűzni a családtagok közötti köteléket.

„A világjárvány és a vele járó korlátozások a legfiatalabb gyerekeket is kihívások elé állították, kiszakítva őket a fejlődésük szempontjából kiemelten fontos bölcsődei és óvodai közegből. Nagyon örülünk, hogy a Play Lab szakértői által mi is támogathatjuk a szülőket a pandémia legkisebbekre gyakorolt negatív fejlődési hatásainak enyhítésében, és hozzájárulhatunk a gyerekek fejlesztéséhez, a közös játékhoz, így a családi kötelékek erősödéséhez. Hiszen a fejlesztőközpont segítségével olyan játékokat kínálhatunk a gyerekeknek, amik nem csak a családok együtt töltött idejét, de a legkisebbek jövőjét is pozitívan befolyásolhatják, így a Play Lab egy kiemelkedően fontos célt szolgál.” – mondta Török Kata, a Mattel magyarországi marketing managere. 

A Play Lab központban zajló tesztelési folyamatokat, a munkában részt vevő szakértői csapatot és a fejlesztőjátékokat a Játék-labor magyar nyelvű bemutatkozó weboldala ismerteti részletesen.
( onBRANDS )