FELSZÁMOLTÁK A VILÁG LEGNAGYOBB ILLEGÁLIS ONLINE PIACTERÉT

A orosz nyelvű piactér legalább 2015 óta működött a darkneten.

A művelettel összefüggésben lefoglaltak mintegy 23 millió eurónak (8,6 milliárd forint) megfelelő bitcoint is. A német szövetségi bűnügyi hivatal (BKA) és az internetes bűnözés elleni fellépést összehangoló ügyészi hivatal (ZIT) több amerikai hatóság közreműködésével 2021 augusztusa óta nyomozott, és kedden Németországban lefoglalták a Hydra Marketet működtető szerverinfrastruktúrát.

Ezzel bezárták az illegális platformot.

A orosz nyelvű piactér legalább 2015 óta működött az úgynevezett darkneten, az internet egy főleg bűnözők által használt részén.

Leginkább kábítószerrel kereskedtek rajta, de kínáltak egyebek mellett lopott adatokat és hamisított dokumentumokat is.

A platformon hozzávetőleg 17 millió ügyfélszámlát és több mint 19 ezer eladói fiókot regisztráltak. Az egyelőre ismeretlen üzemeltetőket és adminisztrátorokat a többi között pénzmosással és kábítószer-kereskedelemmel gyanúsítják.

A BKA és a ZIT becslései szerint a Hydra Market a világ legnagyobb forgalmú illegális piactere volt. Csak 2020-ban 1,23 milliárd euró értékben kereskedtek rajta. A nyomozás igen összetett volt – emelték ki a közleményben, kifejtve, hogy a legnagyobb kihívások között volt egy Bitcoin Bank Mixer elnevezésű megoldás, amellyel a kriptovalutákkal végzett digitális pénzügyi tranzakciókat álcázták a bűnözők.
( onBRANDS – MTI )