2022. JÚLIUS 28. MA VAN A GLOBÁLIS TÚLLÖVÉS NAPJA

A trendek megfordítása nemcsak, hogy lehetséges, hanem gazdasági előnnyel is jár az élenjárók számára.

2022-ben a globális túllövés napja július 28-ra esik a Global Footprint Network nevű nemzetközi szervezet számítása szerint, amelyet a nemzeti ökológiai lábnyom és biokapacitás adatok alapján végeznek.

Ez a nap arra figyelmeztet mindannyiunkat, hogy a túllövés, vagyis az emberiség erőforrás túlhasználata, a biodiverzitás csökkenéséhez, rendkívül magas üvegházhatású gázkibocsátáshoz valamint fokozott élelmiszer- és energiaversenyhez vezet. Ez a tendencia már több, mint 50 éve tart. A problémákat olyan tünetekként érzékelhetjük, mint a szokatlan hőhullámok, erdőtüzek, aszályok és áradások.

A Global Footprint Network szervezet kutatása szerint már több, mint 3 milliárd ember él olyan országban, ahol kevesebb élelmiszert termelnek, mint amennyit elfogyasztanak és a globális átlag alatt van a jövedelmük. Ez azt jelenti, hogy nem megfelelő az élelmiszer kapacitás és nehezen férnek hozzá az élelmiszerekhez a globális piacokon. Ha minden erőforrást figyelembe veszünk, nem csak az élelmiszert, akkor ennek a kettős kihívásnak világszinten mintegy 5.8 milliárdan vannak kitéve. Ezeket a trendeket erősítik fel a pandémia és az Ukrajnában zajló fegyveres harcok, ezáltal pedig még tovább csökken az élelmiszerellátás biztonsága.

“Az erőforrás biztonság a gazdasági erő egyik fontos paraméterévé vált. Ne várjunk nemzetközi egyezményekre. Ehelyett minden város, vállalat, és ország saját érdeke, hogy védje működési képességét a jövőben egyre gyakoribbá váló, klímaváltozással és erőforrással kapcsolatos korlátokkal szemben.” – mondta Mathis Wackernagel, a Global Footprint Network alapítója.

Számos olyan megoldás van, melyek gazdaságilag is előnyös, és segít kitolni a túllövés napját, például:

 • Az élelmiszer pazarlás felére csökkentése globálisan, ami több közösségi kezdeményezés része, 13 nappal,
 • A városi kerékpár infrastruktúra fejlesztése holland mintára világszerte 9 nappal,
 • Versenyképes, tengerparti szélenergia termelés, Dániához és Németországhoz hasonlóan, legalább 10 nappal tudná kitolni a túllövés napját.

“A KÖVET Egyesület azt üzeni a vállalatoknak, hogy merjenek bátran szembenézni működésük környezeti hatásaival, számolják ki saját lábnyomukat és találják meg az innovatív megoldásokat működésük környezeti terheinek csökkentésére, akár kis lépésekben is.” – emelte ki Herner Katalin, ügyvezető igazgató.

A KÖVET Egyesület honlapján mindenki saját maga is kiszámolhatja az általa hagyott lábnyomot. A kalkulátor ITT érhető el.

Tények a túllövés napjával kapcsolatban

 • Az emberiség szükségleteinek kielégítéséhez elegendő erőforrást jelenleg 1.75 Föld biokapacitása tudná megújítani.
 • A bolygó ökológiai lábnyomának 60%-át a karbon kibocsátás adja. Ahhoz, hogy fékezzük a klímaváltozást, 2050-re ennek le kell mennie nullára, anélkül, hogy a lábnyom többi összetevőjét növelnénk.
 • 3 milliárd ember él olyan országban, ahol kevesebb élelmiszert termelnek, mint amennyit elfogyasztanak és a világ átlag alatt van a jövedelmük.
 • Az élelmiszer a Föld biokapacitásának 55%-át foglalja el.
 • 8 milliárd ember, vagyis a Föld népességének 72 %-a él olyan országban, ahol biokapacitás deficit van és a bevétel a világ átlag alatt marad.
 • 2022-ben a globális túllövés napját és az év utolsó napját 156 nap választja el egymástól.
 • Az 50 éve tartó túlfogyasztás következtében éveként összegyűjtött deficit jelenleg 19 évre rúg. Ennek eredménye az ökoszisztéma széleskörű hanyatlása és üvegházhatású gázok feldúsulása a légkörben.
 • Ha az emberiség minden évben 6 nappal kitolja a túllövést, 2050-re 1 bolygó elegendő lesz a szükségletek kielégítésére. Hogy kövessük az IPCC 1.5 fokos forgatókönyvét, évente 10 nappal kellene kitolnunk a túllövést.
 • Rengeteg megoldás adott és gazdaságilag elérhető, amivel késleltethetjük a túllövést. Az ilyen megoldásokat kínáló és alkalmazó vállalkozásoknak várhatóan nő majd az értéke, míg azoké a vállalkozásoké, amelyek hozzájárulnak a túllövéshez, csökken.

( onBRANDS )