JÖVŐ ÉVI LAKOSSÁGI VÁRAKOZÁSOK

Európa- és világszinten is a leginkább borúlátó nemzetek közé tartozunk.

Az Ipsos nemzetközi mérése alapján a vizsgált 36 ország lakosságának fele (56%) rossz évként jellemzi 2022-t saját maga és családja, háromnegyede (73%) pedig az országa szemszögéből. Bár az előbbi kérdés esetében 36-ból 32, az utóbbi kérdés esetében 28 országban vannak többségben a pesszimista polgárok,

Európa- és világszinten is a leginkább borúlátó nemzetek közé tartozunk.

„2022 rossz év volt számomra és a családom számára.”, egyetértők aránya, N=24,471 fő, 36 ország

A magyarok legfőbb gondját a fizetéseknél nagyobb mértékben emelkedő árak jelentik, 86% tart e jelenségtől (szemben a szintén nem alacsony 79%-os globális átlaggal), ami 9 százalékpontos növekedés az egy évvel ezelőtti méréshez képest – a világ nagy tőzsdéinek összeomlásától azonban a legkevésbé a magyar lakosság fél (33% vs. 50% globálisan).

Az emberi természetet jól jellemzi, hogy a kutatás szerint a pesszimizmus az élet minden területére kihat.

A globális közvélemény szerint a világot fenyegető veszélyek közül szinte mindegyiknek megnőtt az esélye egy év alatt.

Enyhe relatív többségbe kerültek, akik szerint atomfegyverek használatára kerülhet sor 2023-ban (14 százalékpont növekedés), de egy aszteroida becsapódására vagy a földönkívüliek látogatására is növekvő esélyt látnak a világ polgárai (6 és 4 százalékpont növekedés).

Örömteli hír, hogy a magyarok hisznek legkevésbé az efféle csodákban. Velünk szemben Malajzia, India és Indonézia mutat affinitást az összeesküvéselméletekre. Az utóbbi országok lakosságának mintegy fele tartja valószínűnek a kozmikus becsapódást, az alien-ek eljövetelét vagy például azt, hogy a Skynet-hez hasonló mesterséges intelligencia átveszi az irányítást az emberiség felett az újévben.

„Világszerte jelentős, megállíthatatlan pusztítást fog okozni a mesterséges intelligencia.”, egyetértők aránya, 34 ország

A világ lakosságának harmada (34%), a magyarok hetede (14%) hiszi, hogy az emberek egyre elfogadóbbak, toleránsak lesznek egymással, ami szintén növekedés 2021-hez képest (+6 és +4 százalékpont). A magyarok 55%-a tesz újévi fogadalmakat, és 69% hisz egy jobb újévben.

„2023 jobb év lesz számomra, mint 2022 volt.”, egyetértők aránya, 36 ország

További részletek ITT: Global predictions for 2023
( onBRANDS )