150 ÉVES A NÉPSZAVA

Egyedülálló a magyar sajtó történetében, hogy egy újság 150 éven át működjön.

Ezzel rangidős szerepet tölt be olyan európai lapok közt, mint a Népszavánál három évvel fiatalabb olasz Corriere della sera, a tizenöttel fiatalabb londoni Financial Times vagy a magyar újságnál húsz évvel később induló prágai Lidové novyni.

Egyedülálló a magyar sajtó történetében, hogy egy újság 150 éven át működjön.

Bár Népszava névvel 1877. május közepén mutatkozott be, alapítását a jogelőd Munkás Heti-Krónika első megjelenésének időpontjára teszi, innen számozza évfolyamait. Kezdetben hetente ritkább alkalommal, majd 1905. április 1-től azonban már napilapként került utcára.

150 éves fennállása óta majd’ 30 főszerkesztő váltotta egymást a Népszava élén, köztük például Somogyi Béla, akit – Bacsó Bélával együtt, a fehérterrort támadó cikkeik miatt – szélsőjobboldali különítményesek gyilkoltak meg, vagy 1956-ban Kéthly Anna, az Országgyűlés második női képviselője, a harmadik Nagy Imre-kormány minisztere. Tiszteletbeli főszerkesztőként emlékszünk Fejtő Ferencre is, aki 1938 tavaszától a Népszava akkreditált párizsi tudósítója is volt.

A másfél évszázad alatt számos híres költőtől, publicistától jelent meg írás a lapban. Többek között Ady Endre, Faludy György, Gelléri Andor Endre, Illyés Gyula, József Attila, Kaffka Margit, Kassák Lajos, Kosztolányi Dezső, Nagy Lajos, Radnóti Miklós soraival találkozhattak az olvasók.

Faludy György költő, aki az amerikai emigrációjából hazatérve 1946 és 1950 között a Népszava irodalmi szerkesztője volt, húsz évvel ezelőtt egy interjúban idézte fel emlékeit a Népszavában: „Az egyetlen lap volt, amelyik Hitlert és Mussolinit is kezdettől támadta, illetve le merte írni, hogy a Horthy-korszak zsidótörvényeinek végzetes következményei lesznek. Az egyetlen lap, amit igazán dicsérni lehetett a háború alatt, csak a Népszava volt.”

A szerkesztőség április 5-én, az Örkény Stúdióban ünnepelte az Népszava fennállásának jeles évfordulóját. Ez alkalommal a jelenlegi főszerkesztő, Németh Péter elmondta, „Csodaszámba megy ennek az újságnak a túlélőképessége. És nem pusztán túlél a Népszava, de egyszerre őrzi a hagyományokat, ugyanakkor fejlődik is. Ma a digitális lét a minimum, a maximum pedig, hogy a print is létezik mellette.
A 150 év így kerek: örömmel készítjük nap, mint nap a nyomtatott újságot, kiszolgáljuk az online világát, a podcastünkkel beléptünk a legújabb korba, és itt sem állunk meg. A Népszava hamarosan új terméket is a piacra bocsát.

2023. április 5. 150 éves Népszava ünnepség Fotó: Béres Márton

Az ünnepi alkalommal három elhivatott, több mint két évtizede a Népszavánál, Népszaváért dolgozó munkatárs Életműdíj kitüntetést vett át Németh Péter ügyvezető-főszerkesztőtől, Muzslai Katalin lapigazgató, Töltéssi Csilla ügyfélmenedzser és Rónay Tamás külpolitikai rovatvezető.
( onBRANDS )