FESZTIVÁLOK 2023

A magyarok között egyre növekvő népszerűségnek örvendenek a kisebb fesztiválok.

A 2021-es évhez hasonlóan az Ynsight Research csapata idén is megvizsgálta a hazai zenei fesztiválokról szóló diskurzusokat. Az online közösségekben és fórumokon kibontakozó beszélgetések számtalan érdekes aspektust mutatnak fel, amelyek segítenek megismerni és megérteni a fesztiválok népszerűségét, programjainak vonzerejét, valamint a látogatók visszajelzéseit és élményeit. Cikkünkben megvizsgáljuk mik idén a legnépszerűbb fesztiválok, milyen témák merülnek fel a fesztiválozással kapcsolatban, valamint arra is keressük a választ, hogy a külföldiek hogyan viszonyulnak a magyar fesztiválokhoz.

A vizsgált hat hónapos időszakban több mint 16 ezer online beszélgetés fókuszált a magyar zenei fesztiválok témájára, ezek pedig összesen 110 ezer interakciót generáltak. Az elemzésünk során figyelembe vették mind a magyar, mind a külföldi adatokat.

A kutatás során feltérképezték, melyik fesztiválokról zajlottak a legintenzívebb beszélgetések az online térben. A vizsgálatban részletekre is kitértek, különválasztva a kisebb és nagyobb fesztiválokat, majd összehasonlították, hogy mennyi figyelmet kapnak ezek a rendezvények mind hazai, mind külföldi szinten. Az eredmények alapján kiemelkedett a Sziget Fesztivál, amely itthon és külföldön egyaránt erős érdeklődést váltott ki a netezők körében.

De miről beszélnek a Sziget kapcsán? Az általános vélekedés a netezők körében a Sziget Fesztiválról azt sugallja, hogy ez már inkább a külföldieknek szóló esemény. Sokan úgy vélik, hogy a magyar pénztárcák nem tudnak alkalmazkodni az ottani árakhoz, ami visszatartó erő lehet a hazai látogatók számára.

„Majd ha rájönnek hogy végülis a Sziget fesztiválban már semmi magyar nincs akár megrendezhetik külföldön is.”

„az a közönség akit ez érdekelt már nem tudja megfizetni. 2010 körül 10e körül vettél napijegyet a szigetre, most meg lassan 40 (ha csak pénzromlással számolsz akkor 16 helyett).”

Az online beszélgetések során viszonylag kevés szó esik konkrétan a fellépőkről és programokról, amelyek korábban nagy hangsúlyt kaptak a fesztiválon. Ugyanakkor többen kellemes nosztalgiával gondolnak vissza a Szigetre, és sajnálják, hogy már nem ugyanaz az élmény, mint régebben volt.

„Látszik hogy már kinek készül a Sziget fesztivál. Egykoron még a sár és Rock zene volt. Akkor még mentünk csapatni.”

A nagyobb fesztiválok közül a Balaton Soundról esett több szó a belföldi online diskurzusokban. A Sound kapcsán sok kritikus véleményt fogalmaznak meg, panaszkodnak a túlzott alkoholfogyasztásra, droghasználatra és azzal járó zavaró magatartásra, amely befolyásolhatja az esemény hangulatát és biztonságát.

„Kell a balaton sound…kocsog drogosok,.eldobaljak a szarjukat.es pusztuljon minden.”

Kis fesztivál, nagy népszerűség

Az online fórumokon és közösségi média platformokon folytatott interakciók alapján megfigyelhető, hogy a magyarok között egyre növekvő népszerűségnek örvendenek a kisebb fesztiválok. Sokan megemlítik, hogy a kisebb fesztiválok vonzereje nem csak az alacsonyabb árakban rejlik, hanem az egyedi atmoszférában és magas színvonalban is, amelyeket ezek a rendezvények nyújtanak. Emellett azt is kiemelik, hogy a fellépők minősége és a programok sokszínűsége szintén megfelelő szinten maradt ezeken a fesztiválokon. Ennek eredményeként sokan szívesen választják a kisebb fesztiválokat, mint kiváló lehetőséget az élvezetes és minőségi zenei élményekre.

„Egy Fishing on Orfűn, bánkitón vagy vénégy fesztiválon mai napig hasonló fellépők és hangulat van. A sziget már nagyon régen kinőtte magát a magyar mezőnyből, inkább egy nemzetközi fesztivál lett.”

„(..) ha régi old-school fesztivál hangulatot keresel, menj el Fishingre ✌🏼 bar már az sem az, ami volt, de talán azt már felesleges is keresni. Mindenesetre leginkább a Fishing maradt meg eredetihez közeli állapotban.”

Magyarországon számos kisebb fesztivál szolgálja a közönséget azzal a gazdag kulturális és zenei kínálattal, amely mindenféle zenei stílust kedvelők számára megfelelő választást nyújt. Legyen szó rockról, elektronikus zenéről, alternatív vagy népzenei hangulatról, a kisebb fesztiválok széles palettával szolgálnak.

Az említett fesztiválok többek között olyan összművészeti programokat is kínálnak, amelyek túlmutatnak a zenei élményeken. Többen kiemelték például a Művészetek Völgye nevű rendezvény színházi programkínálatát, amely sokszínű és izgalmas előadásokkal vonzza a látogatókat. A színházi produkciók, előadások és performanszok mellett egyéb művészeti ágak is jelen vannak, mint például a képzőművészet, tánc vagy irodalom.

„Javaslom az összművészeti fesztiválokat, ott vannak jók és viszonylag sok egymás után a nyáron. Művészetek Völgye, Ördögkatlan pl. Én ezekre jártam színházazni évekig.”

Az Ozora fesztivál: A Nemzetközi Psychedelia Mekkája

A magyar fesztiválok közül az Ozora fesztivál rendkívül népszerű a külföldiek körében, és a fesztiválokkal kapcsolatos beszélgetések során több mint 1600 alkalommal került említésre. Ezáltal az Ozora a külföldiek között a második leggyakrabban emlegetett magyar fesztivál, rögtön a Sziget után.

Az Ozora ritkán merült fel magyar online diskurzusokban, és amikor mégis szóba került, leginkább negatív értelemben említették. A magyarok körében ez a fesztivál egy ismeretlen, droghasználók körében elterjedt eseménynek tűnik.

„Ozora pár kilométerre, drogos fesztiválozóknak sátras táborhelynek megfelelő. :D”

Ezzel szemben külföldön elismerik az esemény egyedi atmoszféráját, a sokszínű zenei kínálatot és a különleges vizuális élményeket. A külföldiek általában pozitív és izgalmas élményekről számolnak be az Ozora fesztivállal kapcsolatban, és szívesen ajánlják másoknak is ezt az eseményt.

„Ozora. Best festival in Europe 🚀”

De pontosan melyik országokban örvend nagy népszerűségnek ez a fesztivál? Az alábbi kördiagrammon összefoglalták nagy vonalakban, hogy mely országokból tettek említést az Ozora fesztiválra. Az adatok azt mutatják, hogy az esemény globális vonzerővel rendelkezik, és különböző kultúrákból érkező emberek számára is érdekes és fontos eseményként szerepel az Ozora.

Az idei hashtag trend

A hashtagek is megerősítik az Ozora fesztivál külföldi népszerűségét, hiszen sokszor megjelennek a psytrance műfajjal kapcsolatos kulcsszavak. Ezen kívül a könnyűzene valamint a popzene szintén jelentős szerepet játszanak a fesztiválok között. A Sziget mellett pedig VéNégy fesztivál kapott még kiemelt jelentőséget a hashtagek között. A művészeti és kulturális események, kiállítások, filmstúdiók és színházak is fontos témák a fesztiválok kapcsán, amit pl az #artnouveau vagy #kiállítás hashtagek jeleznek.

A vizsgálati időszak   

A mintavétel 2022. december 12-től 2023. június 20-ig tartott. Ezen időszak során 16 202 online tartalom jelent meg a témában, melyekre 110 035 reakció érkezett.
( onBRANDS )