EZEK VOLTAK 2023 ONLINE HÍVÓSZAVAI

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság éves elemzéséből kiderült, hogy kevesebbet neteztünk tavaly, mint 2022-ben.

Pápalátogatás, törökországi földrengés, a Wagner-csoport zendülése, izraeli—palesztin háború, Suhajda Szilárd halála, egyebek között ezek a témák kötötték le leginkább a hírolvasók figyelmét 2023-ban. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) online média használatáról készült éves elemzéséből az is kiderült, hogy kevesebbet neteztünk tavaly, mint 2022-ben.

A magyar online média kínálatát 2022-ben naponta átlagosan 4,2 millióan keresték fel, ez a szám 2023-ra 3,9 millióra csökkent. Napi szinten 64 millió oldalt nyitottak meg, egy olvasó körülbelül 16 hírt, blogbejegyzést, időjárás-jelentést, menetrend-információt vagy éppen szórakoztató tartalmat keresett fel 24 óra alatt. Az applikációkkal és a külföldi oldalakkal együtt a teljes netes választékra napi 5,5 millióan voltak kíváncsiak. Megközelítőleg 23 milliárdszor kattintottak magyar oldalakra, ez 11 százalékkal marad el a megelőző év 26 milliárdjától. Ennek egyrészt az az oka, hogy 2022-höz képest kevesebbet neteztek a magyarok, azaz a teljes internetes forgalom visszaesett. A másik, kevésbé jelentős ok, hogy számos felhasználó átvándorolt külföldi oldalakra.

A kifejezetten hazai hírekkel foglalkozó rovatoknál nagyjából napi másfél millió oldalletöltés volt jellemző. 2023. március 11-én egy tragikus esemény 3,2 millióra tornázta fel az értéket, az M1-es autópályán történt balesetben negyvennél több gépjármű ütközött össze. Április végén Ferenc pápa három napot töltött hazánkban, az esemény első napja 2,8 millió kattintást generált. Szeptemberben újból egy tragikus esemény foglalkoztatta a netes olvasókat, egy esztergomi robbantás Kónya Gábor Lajos főhadnagy és az elkövető halálához, valamint nyolc rendőr és három tűzoltó sérüléséhez vezetett. A hírhez 3,3 millió oldalletöltés kapcsolódott.

A nagyvilág eseményei iránti figyelem február 6-tól vett lendületet. Ezen a napon a hajnali órákban földrengések sújtották Törökországot és Szíriát. A későbbi események, mentés, holttestek felfedezése, magyar csapatok részvétele, részvétnyilvánítások, több mint egy hétig irányították az olvasók figyelmét a külföldi hírekre. A Wagner-csoport június 23-án kezdődött lázadása az átlagos napi 1,9 milliós megtekintést 5,9 millióra növelte. Október 7-én az izraeli—palesztin háború került a hírcentrumba, a megrendítő történések körülbelül másfél héten keresztül fenntartották az érdeklődést.

A sporteseményeket tekintve a magyar labdarúgó-válogatott győzelmeit felkapta a média, azonban az év legtöbb érdeklődőjét vonzó beszámoló sajnos egészen másról szólt: Suhajda Szilárd hegymászó a Csomolungma megmászási kísérletekor életét vesztette. Az augusztus 19-től 27-ig Budapesten megrendezett atlétikai világbajnokság eseményei és a magyar sportsikerek szinte a verseny teljes ideje alatt fenntartották a sport iránt lelkesedők olvasási kedvét.

A híroldalak, internetes magazinok, a televíziós csatornák, a nyomtatott sajtótermékek, de még a rádiók sem engedhetik meg maguknak, hogy ne legyenek jelen a közösségi médiában.

A legtöbbet olvasott bejegyzések alapján állt össze 2023 hírkalendáriuma:

Január: Baumann Péter rendőr halálra késelése; a férfi kézilabda-válogatott hazai győzelme Izland ellen; pennaháború az Aranybulla című sorozat 1,2-es IMDb-s értékeléséről.

Február: a Deák téren megkéselt 18 éves fiú halála; törökországi és szíriai földrengések és az azt követő mentőakciók.

Március: 3-0-ás magyar győzelem a Magyarország­—Bulgária labdarúgó Eb-selejtezőn; a törökországi és szíriai földrengések utáni mentések.

Április: Vágó István halála; Ferenc pápa magyarországi látogatása.

Május: Suhajda Szilárd, Lang Györgyi és Tina Turner halála.

Június: Szoboszlai Dominik Liverpoolhoz igazolása; Rákay Philip nyílt vitái, párhuzamosan több témában.

Július: Szoboszlai Dominik Liverpoolhoz igazolása; magyar sportsikerek; egy ferencvárosi pad színváltó históriája.

Augusztus: a Budapesten rendezett atlétikai világbajnokság eseményei; magyar győzelem a férfi vízilabda-világbajnokságon; Szoboszlai Dominikot méltató posztok.

Szeptember: újabb magyar sportsikerek; Szoboszlai Dominikot ünneplő posztok; a Törökországban egy ezer méter mély barlangban megsérült kutató mentőakciójában kulcsszerepet játszó magyar barlangászok és barlangász orvosnő.

Október: a magyar labdarúgó-válogatottal kapcsolatos hírek; Gáspár Győzőről szóló posztok.

November: a magyar labdarúgó-válogatottal kapcsolatos hírek.

December: Szoboszlai Dominikot dicsérő posztok; karácsonnyal, szilveszterrel kapcsolatos bejegyzések; a magyar labdarúgó-válogatott kisorsolt Eb-csoportja, a meccsek időpontjai és helyszínei.

A hírportálok, valamint a nézettebb tévék, hallgatottabb rádiók és olvasottabb újságok hivatalos Facebook-oldalainak posztjait más szemszögből is vizsgálta az NMHH. Minden hónap száz legnépszerűbb bejegyzésének szövegelemzése megmutatja, hogy milyen szavakat preferálnak az újságírók. Toronymagasan vezet a magyar, de az élet, a sport, a válogatott, a család és Európa is felkerült a listára.
( onBRANDS )