A MENŐ CÉGVEZETŐK KÖRNYEZETTUDATOSAK

Fontos, hogy mindez ne csak a szavak szintjén, hanem a tettekben is megvalósuljon.

Hiába hirdeti magáról egy cég, hogy számára fontos a környezetvédelem és vezet be a vállalaton belül a fenntarthatóságot támogató célokat, ha maga a vezető nem jár jó példával elöl. Egy környezettudatos vezető menő az alkalmazottai szemében, sőt példakép is.

Fontos a hitelesség

A cégvezetők csakis akkor lehetnek hitelesek, ha az általuk hirdetett célokat és értékeket ők maguk is követik, igaz ez az üzleti döntésekre, csakúgy mint a környezetvédelmi törekvésekre. Ha aktívan részt vesznek fenntarthatósági kezdeményezésekben, akkor az

inspiráló lehet a munkavállalóknak.

Sőt, a személyes jó példa ragadós

Egy kerékpárral munkába járó vezető képes a munkavállalóit is motiválni, hogy az autó helyett környezetbarát közlekedésre váltasanak, ami a mozgás által ráadásul az egészségükre, sőt a mentális jóllétükre is pozitív hatással van.

„A munkahelyi alternatív közlekedésben erősen tetten érhető a vezetők szerepe. Amikor egy vezető például elkezd kerékpárral bejárni, ez nem csupán egy személyes választás, hanem egy erős jelzés a munkatársak felé arról, hogy a fenntartható közlekedés lehetséges és kívánatos. Azokban a cégekben, ahol a vezetők aktívan részt vesznek, a munkavállalók is nagyobb valószínűséggel választanak környezetbarát közlekedési formát”– hangsúlyozza Hényel Ágoston, vállalati elektromoskerékpár-flotta szakértő a vezetők szokásainak és választásainak fontosságára. Egy, a környezet megóvását szolgáló új szokás bevezetése pedig szükségszerűen további ilyen változásakat generál a munkavállalók életében.

Közösségformáló erő

Amikor a vezetőség maga is megmutatja az elkötelezettségét a fenntarthatóság iránt, az hozzájárul a munkahelyi közösség megerősödéséhez és a munkavállalók azon érzéséhez, hogy

részesei valami nagyobbnak és értékesebbnek.

mint pusztán egy vállalatnak dolgozni Közös témákat jelent, sőt lehetőséget kínál közös programok szervezésére. Mindez hozzájárul egy pozitív munkahelyi légkör kialakításához, ahova nem cask dolgozni jár be az ember, hanem ahol jól is érzi magát.

A vezetők összefogó ereje

A BCSDH egy korábbi felmérése alapján egy vállalat fenntarthatósági kultúrájának legfőbb motorja a vezetőség: “Az első számú vezető hiteles elköteleződése, felelősségvállalása, példamutatása elengedhetetlen a sikeres felelős vállalatirányításhoz és fenntartható vállalati működéshez.” A megkérdezettek 96%-a értett egyet azzal az állítással, hogy “az első számú vezető hiteles példamutatásán múlik egy vállalat valódi fenntarthatósági teljesítménye”.

Összességében elmondható, hogy

a cégvezetők példamutató magatartása kulcsfontosságú,

hogy a környezetvédelem ne csak néhány területet érintő vállalati stratégia legyen, hanem az egész szervezet kultúrájának és értékrendszerének része is. A cégvezetők és munkavállalók közötti partnerség és együttműködés révén pedig még nagyobb eredmények érhetők el a fenntarthatósági célkitűzések terén.
( onBRANDS )