OKTATÁSSAL TÁMOGAT A MAGYAR VÖRÖSKERESZT ÉS A COCA-COLA

Piacképes szakmatanulási lehetőséget kínál az „Új esélyek a munkaerőpiacon” program.

A The Coca-Cola Foundation támogatásával és Magyarország legnagyobb humanitárius szervezete, a Magyar Vöröskereszt szakmai irányításával folytatódik a tavaly bejelentett, hátrányos helyzetű nők képzését segítő kezdeményezés. A 2023-ban elindított program keretében családok átmeneti otthonaiban élő anyák és menekült nők közül jelenleg csaknem százan tanulhatnak nyelvet és szerezhetnek szakképesítést, de vállalkozói tréninget is kaphatnak.

Az „Új esélyek a munkaerőpiacon” programban ebben az évben olyan piacképes vagy hiányszakmákat lehet tanulni és azokból képesítést szerezni, mint az otthonápolás, a bolti eladó, a számítógépes adatrögzítő vagy a szakképzett takarító, de a résztvevők jogosítványt is szerezhetnek. A menedékes státuszú, részben menekültszálláson élő nők emellett a hazai munkaerőpiacon való boldogulás érdekében magyar, mint idegen nyelv vagy angolnyelv-kurzuson vehetnek részt. A program jelenleg a Magyar Vöröskereszthez tartozó budapesti és százhalombattai intézmények, valamint Bács-Kiskun és Komárom-Esztergom vármegyei szervezetek bevonásával zajlik.

„Több mint kilencven főt vonunk be a programba, közülük Budapesten tízen már meg is szerezték a szakképesítést, Százhalombattán pedig tizenheten kezdték meg a képzéseket. A budapesti, Bács-Kiskun és Komárom-Esztergom vármegyei szervezeteinkkel kapcsolatban álló menekült nők közül hetvenöten vesznek részt a programban. Szakmai partnerekkel is együtt dolgozunk azzal a céllal, hogy a programban szereplők akár a vállalkozóvá válás útján is elindulhassanak a jövőben. Tavasszal 40 fővel indul a szociális szakemberek továbbképzése is” – mondta el Waller-Fekete Judit, a Magyar Vöröskereszt szociális szakmai vezetője.

„Az „Új esélyek a munkaerőpiacon” program támogatása fontos lépés a hátrányos helyzetben élő nők önállóvá válásában és munkaerőpiaci érvényesülésében a képzéshez kapcsolódóan. A The Coca-Cola Foundation hozzájárulásával a Magyar Vöröskereszt által elindított program pozitív hatást gyakorolhat a részt vevő nők, családjuk és közösségeik életére” – hangsúlyozta Saadia Madsbjerg, a The Coca‑Cola Foundation elnöke.

A most zajló közös kezdeményezés olyan nehéz helyzetben élő nőket támogat a képzéshez kapcsolódóan teljeskörűen, az oktatási költségek, vizsgadíjak kifizetésével, mentorálással, gyermekfelügyelettel, akik között akadnak családon belüli erőszak áldozatai, mások elvesztették az otthonukat, egyedülálló anyaként állnak helyt vagy menekültként élnek hazánkban. Fontos cél a kiszolgáltatott közösségek folyamatos támogatása, a program hatókörének további növelése, ezáltal a társadalmi hatás megsokszorozása is.

A Coca-Cola Magyarország több mint 10 éve támogatja a Magyar Vöröskereszt munkáját. Az utóbbi években a két szervezet együtt segített a koronavírus-járvány elleni küzdelemben, több, a rászoruló családoknak nyújtott élelmiszertámogatásban, 2022-ben pedig a humanitárius válság kapcsán a menekültek ellátásában is.