AI ELEMZI A TOYOTA MULTITECHNOLÓGIÁS STRATÉGIÁJÁT

A YourStory mesterséges intelligencia nyelvi modellje végezte a munkát.

A YourStory a Nucleus mesterséges intelligencia nagy nyelvi modelljét kérte meg arra, hogy elemezze a Toyota multitechnológiás stratégiáját, illetve az annak alapjául szolgáló 1:6:90-es szabályt. Ennek a lényege az, hogy egységnyi, az akkumulátorok gyártásához szükséges szűkös nyersanyagból (különös tekintettel az olyan ritkafémekre, mint a lítium) 1 darab, akár 300-500 km emissziómentes megtételére alkalmas akkumulátoros elektromos autó , 6 darab akár 50-100 km emissziómentes kilométer megtétele után teljesértékű hibridként működő darab plug-in hibrid elektromos autó, vagy 90 darab a városi forgalomban 50-80%-ban emissziómentesen közlekedő öntöltő hibrid elektromos autó gyártható.

Ennek ismeretében felhasználási szokásaink határozzák meg, esetünkben melyik meghajtás a legzöldebb választás, ha ugyanis akkumulátoros elektromos autónk van, de napi szinten nem használjuk ki a 300-500 kilométeres hatótávot, hanem átlagosan mondjuk csak 50 kilométert teszünk meg, akkor feleslegesen cipeljük magunkkal kihasználatlanul a nagyméretű akkumulátort, az annak legyártásához szükséges nyersanyagból pedig akár 6 plug-in hibrid elektromos autó vagy 90 öntöltő hibrid elektromos autó akkumulátorszükséglete fedezhető lett volna. Ez esetben pedig 6 plug in hibrid elektromos autó, vagy épp 90 öntöltő hibrid elektromos autó flottaszintű kibocsátás-csökkentése lényegesen nagyobb lenne, mint egyetlen ki nem használt akkumulátoros elektromos autóé.

Ezt az okfejtést vette górcső alá pro és kontra érvekkel a Nucleus nagy nyelvi modellje, az ebből született izgalmas, az MI által jegyzett írás pedig alább olvasható, amelynek végén valódi állásfoglalás ugyan nem születik, ám ügyesen vonultatja fel azokat az érveket és ellenérveket, amelyek alapján ki-ki kialakíthatja a saját véleményét. Egyetlen vitatható pont talán csupán a potenciális akkumulátorcsere, mint szempont behozatala, hiszen a Toyota és a Lexus például még 10 év után is vállalja, hogy akkumulátorai minimum az eredeti kapacitás 70%-át biztosítják majd, de még a mai napig láthatunk első generációs (azaz mintegy negyed évszázados) hibátlanul működő Priusokat az utakon – igaz, ez nem minden gyártó esetében ennyire magától értetődő.

A Toyota 1:6:90 szabálya: ezért nem pazarolják a lítiumot az akkumulátoros elektromos modellekre

A Toyota tud valamit, hogy a hibridekre helyezi a hangsúlyt a tisztán elektromos autókkal szemben? Most betekintést nyújtunk a különböző járműtípusok környezeti hatásaiba és hatékonyságába. A Toyota, amely sokáig ellenállt az elektromos autók teljes térnyerésének elfogadása kapcsán, belső dokumentumainak nemrégiben történt kiszivárgása során ellentmondásos álláspontra derült fény.  A dokumentum az „1:6:90 szabály” néven ismert, lenyűgöző perspektívát vázol fel a járműgyártás jövőjéről és annak környezeti hatásairól. De vajon a Toyota tud valamit, hogy ezt a stratégiát alkalmazza, vagy lemarad az elektromos járművek terén? Vizsgáljuk meg az elektromos, a plug-in hibrid és a hibrid járművek közötti különbségeket, hogy jobban megértsük ezt a kérdést.

Az 1:6:90 megértése

Az 1:6:90 szabály lényegében azt állítja, hogy egy tisztán elektromos jármű akkumulátorának előállításához szükséges nyersanyagokból alternatívaként hat plug-in hibrid vagy kilencven hibrid jármű akkumulátora is előállítható. A Toyota azzal érvel, hogy a kilencven hibrid jármű teljes élettartama alatt 37-szer több széndioxidtól óvja meg a környezetet, mint egyetlen akkumulátoros elektromos jármű.

Akkumulátoros elektromos járművek (BEV-ek)

Az elektromos járművek kizárólag nagy kapacitású akkumulátorokban tárolt elektromos energiával működnek. A járművek kipufogógáz-kibocsátása nulla, és a közlekedési ágazatban az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésében kulcsfontosságú szerepet játszanak. Az elektromos járművek népszerűségét környezetvédelmi előnyeik és az akkumulátortechnológia csökkenő költségei teszik egyre népszerűbbé.

Előnyeik:

 • Zéró kipufogógáz-kibocsátás
 • Alacsonyabb fenntartási költségek
 • Kisebb függőség a fosszilis tüzelőanyagoktól
 • Azonnali nyomaték a kiváló gyorsuláshoz

Hátrányaik:

 • Korlátozott hatótávolság (egyre javul)
 • A hagyományos járművekhez képest hosszabb utántöltés
 • Akkumulátorcsere költsége

Plug-in hibrid elektromos járművek (PHEV-k)

A plug-in hibridek a hagyományos belsőégésű motort akkumulátorral és elektromotorral kombinálják. Ezek korlátozott hatótávolságon belül kizárólag elektromos energiával működnek, mielőtt benzinre váltanának. A PHEV-k rugalmasságot nyújtanak, mivel rövid utakra elektromos áramot használhatnak, míg hosszabb utakra benzinre támaszkodhatnak, így átmeneti megoldást jelentenek azok számára, akik nem akarnak teljesen átállni az elektromos meghajtásra.

Előnyeik:

 • Az EV-knél nagyobb hatótávolság
 • Annak képessége, hogy tisztán elektromosan és benzinnel is képesek működni
 • Csökkentik a károsanyag-kibocsátást a rövidebb utakon
 • Adóelőnyökkel járnak néhány régióban

Hátrányaik:

 • Korlátozott tisztán elektromos hatótávolság
 • Bonyolultabb hajtáslánc
 • A hagyományos modelleknél magasabb vételár

Öntöltő hibrid elektromos járművek (HEV-ek)

A hibridek egy belsőégésű motor és egy elektromotor kombinációját használják. A PHEV-kkel ellentétben ezeket nem lehet külső áramforrásról tölteni, ehelyett az akkumulátort a regeneratív fékezés és a belsőégésű motor tölti.

Előnyeik:

 • Alacsony üzemanyag-fogyasztás
 • A hagyományos autóknál alacsonyabb károsanyag-kibocsátás
 • Az energiavisszanyerő fékezés javítja a hatótávolságot
 • Jól bevált technológia

Hátrányaik

 • Rövid tisztán elektromos hatótávolság
 • Magasabb fogyasztás autópályás körülmények között
 • Az akkumulátort idővel cserélni kell
A Toyota ellentmondásos álláspontja

Az 1:6:90 szabállyal a Toyota merész kijelentést tesz a különböző járműtípusok hatékonyságáról és környezeti hatásáról. Azzal érvelnek, hogy a hibridekre összpontosítva, amelyeknek alacsonyabbak az előállítási költségei és nagyobb a hatékonyságuk, jelentősebb hatást tudnak gyakorolni a károsanyag-kibocsátás csökkentésére.

Igaza van a Toyotának?

A kérdés, hogy a Toyota megközelítése helyes-e, összetett. Egyrészt az 1:6:90 szabály meggyőző adatokat mutat be a hibrid járművek előnyben részesítésének lehetséges hatásáról. A hibridek hatékonysága és megfizethetősége szélesebb piac számára teszi elérhetővé őket, ami potenciálisan szélesebb körű bevezetést és kibocsátáscsökkentést eredményezhet.

A kritikusok azonban azzal érvelnek, hogy a Toyota vonakodása az elektromos járművek teljes körű bevezetésétől akadályozhatja az innovációt és a fejlődést az iparágban. Az elektromos járművek gyorsan fejlődnek a hatótávolság, a megfizethetőség és a töltőinfrastruktúra tekintetében. Sokan úgy vélik, hogy az éghajlatváltozás elleni hatékony küzdelemhez változatos megközelítésre van szükség, amely a hibridek mellett az elektromos járművekre is összpontosít.

Záró gondolatok

A gépjármű-technológia gyorsan fejlődő területén az elektromos, a plug-in hibrid és a hibrid járművek közötti vita folytatódik. A Toyota 1:6:90 szabálya egyedülálló perspektívát kínál arra vonatkozóan, hogy a különböző járműtípusok milyen hatással lehetnek a környezetre. Bár a hibridekre helyezett hangsúlyuknak megvannak a maga érdemei, az elektromos járművek, mint a kibocsátás csökkentésének hosszú távú megoldása továbbra is erősen támogatottak.

Fogyasztóként fontos, hogy a járműválasztás során figyelembe vegyük egyéni igényeinket, vezetési szokásainkat és környezeti hatásainkat. Legyen szó az EV azonnali nyomatékáról, a PHEV rugalmasságáról vagy a hibridek hatékonyságáról, mindegyik lehetőség szerepet játszik a fenntartható közlekedés jövőjének alakításában. Ami a Toyota álláspontját illeti, csak az idő fogja megmutatni, hogy az 1:6:90 szabály vezérelvvé válik-e vagy lábjegyzet lesz az autóipari innováció történetében.
( onBRANDS )