BELÉP A CSEH AUTÓKISKERESKEDELMI PIACRA AZ AUTOWALLIS

Megállapodtak a cseh Stratos Auto BMW üzletágának megvásárlásáról.


A megállapodás értelmében az AutoWallis három cseh városban jelenik meg, közöttük Prágában, mellyel a cseh BMW-piac közel 10 százalékát szerezheti meg.

Tovább folytatja nemzetközi terjeszkedését az AutoWallis Csoport, miután megállapodott a cseh Stratos Auto BMW üzletágának megvásárlásáról. A tranzakció első lépésében az AutoWallis az üzletágat képviselő NC Auto s.r.o. 80 százalékát vásárolja meg, amit két éven belül 100 százalékra növel. Az akvizíciónak köszönhetően a Budapesti Értéktőzsde Prémium kategóriájában jegyzett vállalat Prága mellett két további cseh városban, Hradec Královeban és Pardubicében jelenik meg, ezzel egy lépésben megszerezve a cseh BMW-értékesítések 10 százalékát, ami az ország prémiumautó-eladásainak közel 4 százalékát teszi ki. A megállapodás a BMW kiskereskedelem mellett az ahhoz kapcsolódó szervizt is érinti. A tranzakció zárásához a cseh versenyhivatal hozzájárulása szükséges.

Ormosy Gábor, az AutoWallis vezérigazgatója az akvizíció kapcsán elmondta, hogy a cseh piaccal a Csoport Szlovénia után egy újabb régiós ország kiskereskedelmi piacára lép be, miközben az autó-nagykereskedelem terén már 16 országban van jelen. A lépés jól illeszkedik az AutoWallis stratégiájába, melynek célja, hogy az évtized végére a közép-kelet-európai régió meghatározó autókereskedelmi és mobilitási szolgáltatójává váljon. Ormosy Gábor rámutatott, hogy az AutoWallis árbevétele már eddig is nagyobb részt a nemzetközi piacokról származott, amit a cseh akvizíció tovább növel.

Antal Péter, az AutoWallis Csoport Kiskereskedelmi Üzletágának vezetője elmondta, hogy a cseh autópiacon, 2023-ban 244 ezer új személyautót helyeztek forgalomba, ami a magyar piac 190 százaléka. Kiemelte, hogy miközben a hazai személyautó piac tavaly 3,4 százalékkal csökkent, Csehországban tavaly 27 százalékkal emelkedett az értékesítés. Antal Péter a felvásárlással kapcsolatban elmondta, hogy a tranzakcióban érintett 3 telephely magas színvonalú, és az operációt vezető menedzsment kiváló, így az AutoWallis Csoport szerteágazó jelenlétével, szakértelmével és tőkeerejével minden adott a további növekedéshez a cseh piacon is.

A Stratos Auto a cseh gépjárműkereskedelmi piac jelentős szereplője, 1994 óta működik. A társaság a BMW üzletágát 2023-ban csoportosította át az NC Auto nevű vállalatba azzal a céllal, hogy értékesíti azt. A cég 2005 óta folytat BMW márkaszerviz-tevékenységet, és 2007-ben nyitotta meg első BMW kereskedését. Az NC Auto (Stratos Auto) BMW értékesítése 2022-ben 650 darab, míg 2023-ban 737 darab személyautó volt.
( onBRANDS )