LEZÁRULT A TRANZAKCIÓ

Az MBH Bank a Fundamenta többségi tulajdonosa.

A szükséges engedélyek megszerzése után lezárult a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. 76,35%-os tulajdonrészének megvásárlására vonatkozó részvényadásvételi folyamat, amelynek értelmében az MBH Bank vált a társaság többségi tulajdonosává. A Fundamenta ezentúl az MBH Bank konszolidált leányvállalataként, de önálló entitásként működik tovább. Az MBH Bank célja, hogy a tranzakció nyomán az MBH Bank a Fundamentával kiegészülve a hazai megtakarítási és jelzáloghitel-piac vezető szereplője legyen.

A most zárult tranzakció előzményeként 2023 novemberében írt alá részvényadásvételi megállapodást az MBH Bank a Fundamenta többségi tulajdonrészének megvásárlásáról a korábbi nagytulajdonossal, a német Bausparkasse Schwäbisch Hall AG-val (BSH), illetve a két kisebbségi tulajdonossal, az osztrák Bausparkasse Wüstenrot AG-val és a német Wüstenrot & Württembergische AG-val. A mai napon a hivatalos jogi aláírási folyamat után Dr. Barna Zsolt, az MBH Bank elnök-vezérigazgatója és Mike Kammann, a BSH AG igazgatóságának elnöke ünnepélyesen aláírta a tranzakció zárásának megerősítéséről szóló nyilatkozatot. A zárást követően a Fundamenta az MBH Bank konszolidált leányvállalataként, de önálló entitásként működik tovább, saját márkanévvel és cégvezetéssel.

Szinergiákon alapuló otthonteremtési ökoszisztéma épül

Az MBH Bank célja, hogy a két vállalkozás között már meglévő és még kiaknázatlan szinergiák révén a Fundamenta csoporttal kiegészülve, a hazai megtakarítási és jelzáloghitel-piac vezető szereplőjévé váljon. Az akvizícióval a Fundamenta jelenlegi és jövőbeni ügyfelei mostantól egy stabil, tőkeerős bank biztos hátterének, országos fiókhálózatának és széleskörű termékportfóliójának előnyeit is élvezhetik. A termékpaletták kombinálásával, banki, lakás-takarékpénztár és biztosítási termékek összekapcsolásával, valamint az ügyintézés hatékonyságának növelésével számos új befektetési, biztosítási és hiteltermékhez juthatnak majd a keresztértékesítés során az ügyfelek.

Az MBH Bank kiterjedt fiókhálózata és a Fundamenta Személyi Bankár hálózata együttesen a hazai piacon olyan értékesítési erőt képvisel, amelyre támaszkodva a bank átfogó megtakarítási és ingatlanhitelezési ökoszisztéma létrehozását tervezi, tovább erősítve a piaci pozícióját, valamint szerepét olyan területeken, mint a lakás-előtakarékosság, ingatlanközvetítés, lakáshitelezés és zöldenergia.

Kiemelt cél továbbá a Fundamenta hitelezési képességének növelése, a hitelezési volumen növelésével és a megtakarítási állomány bővítésével. Emellett az MBH Csoport 1,5 millió meglévő lakossági ügyfele további potenciált nyújt a lakás-takarékpénztári termékek népszerűsítésében.

Jelentős növekedés és fiatalodó ügyfélkör

Az akvizíció az MBH Bank számára jelentős növekedést jelent, 480 ezer ügyféllel, 530 milliárd forint hitel- és 570 milliárd forint betétállománnyal gyarapszik. Az MBH Bank stratégiai célja az ügyfélbázisának fiatalítása és a fiatalok hatékony megszólítása, amelyet a tranzakció nyomán a bankcsoporthoz kerülő ügyfélállomány nagymértékben támogat.

„Az akvizíció révén 480 ezer új lakossági ügyféllel gyarapodtunk, mindemellett pedig egy rendkívül széles pénzügyi, közvetítői bázissal is bővültünk, ami remekül kiegészíti fiókhálózatunkat. Büszkék vagyunk arra, hogy a Fundamenta márka, amely 27 év alatt mára az otthonteremtés meghatározó szereplőjévé vált, az MBH Bankcsoport égisze alatt működhet tovább. Biztosak vagyunk abban, hogy mind az MBH Bank, mind a Fundamenta ügyfelei számára jelentős előnyökkel jár az akvizíció nyomán épülő új ingatlanfinanszírozási és megtakarítási ökoszisztéma” – mondta el Dr. Barna Zsolt, az MBH Bank elnök-vezérigazgatója.

„A Bausparkasse Schwäbisch Hall és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. között mindig is szoros volt a kapcsolat, különösen a vállalatok és a munkatársak közt, ezért nem volt könnyű döntés számunkra a Fundamenta eladása. Azonban meg vagyunk győződve arról, hogy helyi befektetőként az MBH Bank, mint Magyarország második legnagyobb bankja, a legjobb lehetőség a Fundamenta fejlődésére – a piac, az ügyfelek és a munkatársak szempontjából is –, és ez erősíti a Fundamenta pozícióját Magyarországon” – mondta Mike Kammann, a Bausparkasse Schwäbisch Hall AG igazgatóságának elnöke.
( onBRANDS )