HANKOOK & COMPANY A HIGH-TECH JÖVŐ FELÉ

Többségi tulajdonosként lépnének be a Hanon Systems világába.

A Hankook & Company vállalatcsoport (korábban Hankook Tire Group) felgyorsítja globális high-tech vállalattá átalakulását azzal, hogy növeli részesedését a világ második legnagyobb autó hő- és energiaszabályozási technológiákkal foglalkozó cégében, a Hanon Systemsben. Az akvizíció, amelyet a Hankook Tire & Technology (Hankook Tire) elsődleges ágazatán keresztül hajtanak végre, az év végéig befejeződik. Ettől a lépéstől azt várják, hogy a cégcsoport a 30 legnagyobb koreai vállalat közé kerüljön.

Május 3-án a Hankook Tire, a Hankook & Company vállalatcsoport zászlóshajója, vezetőségi ülésen döntött arról, hogy megveszi a Hahn & Company magántőke-befektetési vállalat 25 százalékos részesedését a Hanon Systemsben, valamint a tőkeemeléssel kibocsátandó új részvények 12,2 százalékát az összesen 1,733 billió KRW (1,172 milliárd EUR) értékben. Erre vonatkozóan aláírták  a „Hanon Systems befektetési szándéknyilatkozatot”.

A folyamat lezárulta után a Hankook & Company vállalatcsoportnak 50,53 százalékos részesedése lesz  a Hanon Systemsben, valamint legnagyobb részvényesként birtokolja az irányítási jogokat is. A csoport már korábban megszerzett 19,49 százaléknyi részesedést a Hanon Systemsben 2014-ben, 1,08 billió KRW (730,2 millió EUR) értékben. Ezzel az újabb beruházással a csoport összesen 2,8 billió KRW (1,893 milliárd EUR) összeget fektet be a Hanon Systems vállalatba.

A Hankook & Company vállalatcsoport térnyerése a Hanon Systemsben annak a növekedési stratégiának a csúcspontja, amelyet Hyunbum Cho igazgató dolgozott ki közel egy évtizede, készülve az elektromos járművek közelgő korszakára. A cég először 2014-ben vásárolt részesedést a Hanon Systems (korábban Halla Visteon Climate Control) vállalatban Cho vezérigazgató úr vezetése alatt, aki úttörő szerepet szánt a Hankooknak az elektromobilitásra történő átállásában. Cho egy következő generációs üzleti modellt tervezett, amely ötvözi a világ vezető gumiabroncs-technológiát a gépjárművek hőkezelő rendszerével (TMS).

Az elmúlt évtizedben Cho vezérigazgató felismerte a Hanon Systems egyedi technológiáját és növekedési potenciálját. A vállalat olyan módszerekkel történő felvásárlása ellenében döntött, mint például a tőkebefektetések ideiglenes nagyarányú növelése a tőke biztosítása és a vezetés átvétele érdekében – ez a megközelítés a meglévő konglomerátumok és magántőkealapok által gyakran alkalmazott módszer.

Ehelyett a Hankook & Company Group minimalizálta a felvásárlás kockázatát azáltal, hogy bizonyos időszakon keresztül ellenőrizte a Hanon Systems technológiájának, vezetési stratégiájának és vállalati kultúrájának alapjait. Mindezt a csoport növekedés-orientált DNS-ével kombinálva a Hankook & Company Group differnciált stratégiát dolgozott ki, hogy a Hanon Systems-t az elektromos járművek korszakának kulcsfontosságú vállalatává tegye.

A Hanon Systems felvásárlásával a Hankook & Company vállalatcsoport felgyorsíthatja jövőbeli növekedését mind a minőség, mind a mennyiség terén. Az elektromos járművekhez kapcsolódó alapvető alkatrészek megszerzésével – a gumiabroncsok, akkumulátorok és hőszabályozó rendszerek mellett – a csoport vezető high-tech céggé válik a mobilitás jövője szempontjából.

A Hankook iON az iparág első, kifejezetten elektromos járművekhez tervezett gumiabroncscsaládja, amely 2022-es bevezetése óta a világ vezető EV gumiabroncsmárkájává vált. Piacvezető TMS-technológiájának köszönhetően a Hanon Systems szintén jelentősen bővíti az együttműködését a fő elektromos járműmárkákkal. Azzal, hogy a Hankook Tire TMS-alapú megoldásokkal dolgozik gumiabroncs-termékei mellett – amelyek a csoport növekedésének motorját jelentik – a vállalat várhatóan tovább erősíti üzleti portfólióját.

A Hankook & Company Group az év végéig tervezi az akvizíció véglegesítését, az összes szükséges eljárás lezárásától függően. A folyamat lezárultával a Hankook & Company vállalatcsoport várhatóan 26 billió KRW (17,579 milliárd EUR) összvagyonnal rendelkezik majd, ezzel pedig Dél-Korea 30 legnagyobb cégének egyikévé válik.

“A Hanon Systems irányítási jogosultságainak megszerzésével a Hankook & Company Group az elektromos járművek korszakában kulcsfontosságú technológiák, köztük a TMS-technológia és a gumiabroncsok szállítójává válik. A Hankook & Company Group 2030-ig 30 billió KRW (20,283 milliárd euró) értékű forgalmat céloz meg az autóiparon kívüli, következő generációs technológián alapuló további üzletágak bővítésével.” – jelentette ki Cho elnök.

A Hanon Systems számít a világ második legnagyobb vállalatának, amely az elektromos járművekhez készült TMS-sel foglalkozik a tervezési folyamatoktól egészen a C-alkatrészek szállításáig. Vezető szerepet tölt be a TMS-technológiák piacán, így az előrejelzések szerint jelentős növekedésre számíthat. Ennek alapja az átfogó technológiai versenyképesség olyan területeken, mint az elektromos kompresszorok, a beépített hűtőrendszerek és a hűtőmodulok, valamint az elektromos járművek hatékony akkumulátor-teljesítményét szabályozó TMS. Az elektromos járművek hatótávolságát jelentősen befolyásolja a belső és külső hőmérséklet.

2023-ban a Hanon Systems 9,5593 milliárd KRW (6,463 milliárd EUR) forgalmat bonyolított le. A vállalat 21 országban 53 gyártelepet és három K+F központot üzemeltet. A vállalat mélyen elkötelezett a folyamatos kutatás-fejlesztés mellett, és jelentős előrelépést ért el az elektromos kompresszor- és hőszivattyú-technológiák terén, amelyek létfontosságúak az elektromos járművek számára. A cég birtokolja a legjobb technológiai szaktudást az iparágban, és folyamatosan bővíti partneri kapcsolatait a világ vezető autógyártóival, mint a Hyundai Motor Group, a Ford, a Volkswagen, a BMW és a Mercedes-Benz.
( onBRANDS )