INGATLANFEJLESZTÉSEK MODERNIZÁLÁSA

Együttműködik a Kopaszi Gát és a CETIN Hungary.

Együttműködési megállapodást kötött a lakossági és az üzleti ingatlanokat fejlesztő Kopaszi Gát Zrt. és a független, integrált telekommunikációs infrastruktúraszolgáltató CETIN Hungary. Az építményinformációs modellezésre (BIM) is kiterjedő együttműködés célja a legfejlettebb digitalizációs alapinfrastruktúrák kiépítésének és elterjedésének ösztönzése a hazai ingatlanfejlesztésekben. Ez biztosíthatja, hogy az ilyen ingatlanok – lakások, irodák, intézmények, közösségi terek és vendéglátóhelyek – használói minél szélesebb körben hozzáférjenek a 21. századi digitális megoldások által biztosított előnyökhöz.

A CETIN Hungary egyik szolgáltatása, hogy szolgáltatófüggetlen antennarendszert épít ki üzleti ügyfeleinek és azok végfelhasználóinak. Ezek az antennarendszerek „vakfoltnak” minősülő vagy nagy forgalmú területeken, illetve hálózatelérési szempontból kedvezőtlen tulajdonságú épületekben – irodaházakban, gyárakban, sportközpontokban és kiemelt városi csomópontokon – biztosítanak tökéletes hang- és adatkapcsolatot minden felhasználónak.

A vállalat a Kopaszi Gát megbízásából a BudaPart fejlesztési területén – a BudaPart Downtown (BOG iroda) és a BudaPart Radisson Hotel épületekben – létesített ilyen rendszert, amelyen mindhárom magyarországi mobilszolgáltató elérhető lesz. Így a várt több tízezer leendő lakó mellett szálloda, irodák, üzletek és közösségi terek használói számára is hosszú távon biztosítható a kommunikációs igények magas szintű teljesítése. 

„A CETIN Hungary olyan infrastruktúrát fejleszt és üzemeltet, amely mindhárom mobilszolgáltató hálózatát elérhetővé teszi, ezzel levesszük az ingatlanfejlesztőkről az összes kapcsolódó terhet. Bízunk abban, hogy digitalizációs alapinfrastruktúra megoldásainkkal és tapasztalatunkkal hozzá tudunk járulni az ingatlanfejlesztések és az építőipari beruházások sikerességéhez is. Ezen az úton kiemelten fontos lépés a Kopaszi Gát Zrt.-vel most megkötött, az eddigi eredményekre építő, egyben jövőbe mutató megállapodás – mondta Kübler-Andrási Judit, a CETIN Hungary Zrt. vezérigazgatója.

A jövőálló és megbízható telekommunikációs hálózat és az ehhez kapcsolódó innovatív megoldások nemcsak az ingatlanfejlesztéseket teszik egyszerűbbé és költséghatékonyabbá, hanem a mobilinternet- és telefonhasználat ügyfélélményét is javítják.” – tette hozzá Kübler-Andrási Judit.

A két vállalat közös célja, hogy ösztönözzék

a legfejlettebb távközlési infrastruktúrák kiépítését és elterjedését a hazai ingatlanfejlesztésekben.

Erre ma már szinte minden – nem lakossági – fejlesztésnél szükséges kiemelt figyelmet fordítani, hiszen a környezeti adottságok vagy a legkorszerűbb építési technológiák, például a szigetelések árnyékoló hatása miatt tudatos fejlesztői odafigyelés és tervezés hiányában sok esetben nem lenne megfelelő kültéri vagy beltéri mobilhálózati lefedettség az ingatlan leendő felhasználóinak. 

A CETIN azt is fontosnak tartja:

A többfunkciós terek, épületek megfelelő kapacitású, a felhasználói igényekhez illeszkedő telekommunikációs hálózatának kialakítása már a tervezés kezdeti szakaszában szerepet kapjon. Az együttműködés ezért kitér az új építészeti tervezési módszertanra, a BIM-re is (építményinformációs modellezés, Building Information Modeling). A BIM-ben az épületek tervezési és építési folyamatait egy úgynevezett digitális ikertestvér (Digital Twin) segítségével alakítják ki, szimulálják és optimalizálják. Így a korábbinál sokkal több információ segíti a különböző döntések meghozatalát az épületek teljes életciklusa alatt a tervezéstől az üzemeltetésig. Ennek hozadéka, hogy költséghatékonyabb és fenntarthatóbb lesz a tervezés, kivitelezés és üzemeltetés is.

A két vállalat jelenleg is vizsgálja, hogyan lehet biztosítani a Kopaszi Gát további épülő ingatlanjainak mobilhálózati lefedettségét, a CETIN pedig egy pilot projekt keretében megtervezi a Kopaszi Gát elkészült projektjeinek rádiós hálózatát a BIM modellben is, amely elősegíti a későbbi fejlesztési fázisok, illetve az üzemeltetés optimális megvalósítását.
( onBRANDS )