TOP 5 INNOVÁCIÓ AZ IDEI PARIS RETAIL WEEKEN

Ezek a trendek biztosan formálni fogják a kiskereskedelmi szektort a közeljövőben.

A Paris Retail Week idén is izgalmas újdonságokat hozott a kiskereskedelem és az e-kereskedelem világába. Az eseményen bemutatott innovációk nemcsak a jelenlegi trendeket tükrözik, hanem azt is megmutatják, merre tart az iparág a következő években.

A résztvevők között olyan meghatározó cégek képviselői is helyet kaptak, mint az Adidas, a Zalando, a Vestiaire Collective és az LVMH, akik első kézből osztották meg tapasztalataikat az új technológiák használatáról. Ebben a cikkben bemutatom azt az öt szoftveres innovációt, amely az idei eseményen kiemelt figyelmet kapott, és amelyek biztosan formálni fogják a kiskereskedelmi szektort a közeljövőben.

AI-megoldás a konverziók növelésére

A Webyn.ai nem csupán egy egyszerű konverzióoptimalizáló eszköz, hanem egy fejlett AI-alapú platform, amely automatizált javaslatokkal, személyre szabott elemzésekkel és intelligens adatvezérelt döntésekkel segíti a márkákat. Az AI erejét felhasználva a Webyn átfogó módon elemzi a júzer viselkedést, megvizsgálja a felhasználói útvonalakat és hőtérképeket, hogy azonosítsa a lemorzsolódási pontokat, és javítsa a vásárlói élményt.

A szoftver kiemelt funkciói közé tartozik az automatikus optimalizálási javaslatok felajánlása, amelyeket a felhasználók egy kattintással alkalmazhatnak. Az A/B tesztelés és a multivariációs tesztelés segítségével a szoftver valós időben méri az egyes változtatások hatásait. Így folyamatosan tudja optimalizálni a weboldal teljesítményét. A platform intelligens szegmentálási és személyre szabási funkciói pedig lehetővé teszik, hogy a látogatók a számukra leginkább releváns tartalmat és ajánlatokat lássák, ami nagymértékben növeli az elköteleződést és a konverziókat.

A vásárlási élmény új dimenziója

A GlamAI egy forradalmi AI alapon nyugvó applikáció, amely a divatipar számára kínál úttörő virtuális próbafülke megoldásokat. A szoftver lehetővé teszi a vásárlók számára, hogy digitálisan próbálják fel a ruhákat, mindezt valós idejű, élethű vizualizációval, ami javítja az online vásárlási élményt. Az egyedülálló AI algoritmus pontosan modellezi a ruhák viselését, esését, figyelembe véve a testalkatot és a mozgást, minimalizálva ezzel a mérethibákból adódó visszaküldéseket.

A GlamAI nem csak a vásárlói élményt javítja, hanem a kereskedők számára is előnyökkel jár. A szoftver integrációja növeli az eladásokat, hiszen a vásárlók magabiztosabb döntéseket hozhatnak a valósághű AI próbák alapján. Emellett a visszaküldések csökkentése és a jobb felhasználói élmény hosszú távon hűséges ügyfélbázist eredményez. A GlamAI könnyedén integrálható különböző e-kereskedelmi platformokba, így rugalmas és költséghatékony megoldást kínál a divatiparban működő vállalkozások számára.

A lifestyle branding során az Evolut több olyan márkával dolgozik együtt, amelyeknél rendszeres probléma a méretek megfelelő bemutatása a termékoldalakon. Ilyen például a Tigerseyebra, mely cég aktív életmódot folytató sportolónőknek, valamint katona- és rendőrnőknek kínál nagy terhelésre tervezett melltartókat. Ezek a speciális technológiával ellátott melltartók ugyanakkor, pont a funkcionalitásukból adódóan valakire vagy jók, vagy nem. Vagy eltalálta a vásárló a megfelelő méretet, vagy cserélni kell neki. A GlamAI megoldása az ilyen helyzetekben tud megfelelő támogatást biztosítani, melynek garantált konverziónövelő hatása van.

AI vezérelt keresőoptimalizálás

A következő megoldás a sorban a Botify, amely forradalmasítja a márkák láthatóságát az AI-vezérelt keresési korszakban, mely szépen lassan átveszi az uralmat az elmúlt 20 évben kialakult gyakorlat felett. Ez a platform abban segít, hogy a tartalmad minden jelentős keresőmotor és platform számára könnyen hozzáférhető és emészthető legyen, ezáltal biztosítva, hogy legyél, ahol a fogyasztók inspirációt, információkat vagy akár ajánlásokat keresnek. A Botify AI-alapú automatizációja gondoskodik arról is, hogy a tartalmad megjelenjen a megfelelő helyeken a keresőkben.

A szoftver központi funkciói közé tartozik a naprakész weboldal teljesítmény analízis, amely segít megérteni, hogyan látják a keresőmotorok a prioritást élvező oldalakat. A rendszer valós idejű adatokat gyűjt, ezzel optimalizálva a weboldalak felfedezhetőségét, indexálhatóságát, és javítva a keresőmotorok számára fontos technikai szempontokat.

A Botify nem csak a technikai SEO-ban nyújt segítséget, hanem átfogó képet ad a tartalom teljesítményéről és annak optimalizálásáról is. A platform olyan automatikus workflow-kat kínál, amelyek lehetővé teszik, hogy több ezer oldalt frissíts gyorsan, akár a fejlesztőcsapat bevonása nélkül. Ez különösen hasznos a termékoldalak gyakori frissítésénél, ami növeli a weboldal rugalmasságát és gyors reagálóképességét. A Botify lehetőséget ad arra is, hogy minden fontos keresési teljesítmény-mutatót egy helyen kövess, beleértve a Google Search Console és Ads adatait.

Prediktív analitika nélkül már nincs e-kereskedelem

A konferencián külön előadói helyet kapó Bright Data egy innovatív platform, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy hatékonyan gyűjtsenek és elemezzenek nyilvános webes adatokat.

A prediktív analitika alapvető szerepet játszik a Bright Data által kínált szolgáltatásokban, mivel a platform lehetővé teszi a felhasználók viselkedésének mélyreható elemzését és a jövőbeli piaci trendek előrejelzését. Az adatokon alapuló előrejelző modellek révén a vállalkozások pontosan meg tudják határozni, hogy milyen termékekre lesz kereslet, optimalizálva ezzel készleteiket és a vásárlói élményt. Ez a technológia akár 25%-kal is csökkentheti a piaci kockázatokat, miközben növeli az értékesítések hatékonyságát és a bevételeket.

A Bright Data Vestiaire Collective platformon elért eredményei különösen figyelemre méltóak, melyről a két cég képviselője is mesélt előadásukban. A second-hand piactér flywheel-modellje alapján minél több kínálat érhető el náluk, annál nagyobb keresletet generálnak. Ugyanakkor, mivel a kínálat szűkös, a megfelelő adatok begyűjtése elengedhetetlen számukra. A keresési adatok különösen fontosak, hiszen ezek alapján értik meg jobban a felhasználói igényeket, és biztosítják, hogy a platformon mindig a legrelevánsabb termékek legyenek elérhetők. Ebben segít nekik a Bright Data, amely révén a piactér keresési adatok alapján tűpontosan tud a felhasználóknak ajánlásokat tenni, valamint személyre szabott ajánlatokkal vásárlóvá konvertálni őket.

Új korszak a review marketingben

A Trustpilot talán mindenkinek mond valamit, aki felhasználóként keresett webshop értékeléseket, vagy webshop tulajdonosként használja ezt a megoldást, hogy erősítse a vásárlói bizalmat.

Az ügyfélértékeléseket kezelő rendszerük segítségével a cégek növelhetik hitelességüket és vásárlói elkötelezettségüket, hiszen egy 2022-es kutatásuk szerint a vásárlók 71%-a szívesebben választ egy olyan márkát, amelynek jó Trustpilot értékelése van. A platform több mint 300 millió véleményt kezel, és integrálható számos népszerű CRM és ecommerce rendszerrel, mint például a Shopify, vagy a WooCommerce.

A cég az elmúlt években számos újítást vezetett be, hogy javítsa a felhasználói élményt és optimalizálja az adatvezérelt döntéshozatalt. Az egyik legfontosabb újításuk a Review Spotlight funkció, amely lehetővé teszi a vállalkozások számára, hogy kiemeljék a legrelevánsabb és legpozitívabb véleményeket weboldalukon, ezzel erősítve a hitelességet és növelve a vásárlói bizalmat.

Továbbá a Market Insights modul bevezetése lehetővé teszi, hogy részletes piaci elemzéseket végezzenek, beleértve a versenytársak teljesítményének összehasonlítását és a legfontosabb trendek azonosítását.

Összegzés

A Paris Retail Week eseményen lehetőségem volt személyesen is megismerkedni ezekkel az innovatív szoftverekkel, amelyek a vásárlói élményt és a piaci stratégiák finomhangolását támogatják.

Az esemény rávilágított arra, hogy a digitális megoldások hogyan segítik elő az e-kereskedelmi iparág jövőjét, különösen a folyamatosan változó piaci környezetben.
(A szerző: Farkas Zsolt, Evolut, ügyvezető)