ILYEN LESZ A MEGREFORMÁLT BAJNOKOK LIGÁJA

Több fordulót és több mérkőzést rendeznek, és sokkal több rangadó lesz.

Talán sokakban még mindig van kérdés azzal kapcsolatban, milyen is lesz a szeptember 17-én induló labdarúgó megújult Bajnokok Ligája. Petur András elmagyarázza röviden és érthetően.

Ez csak a bevezető epizódja egy sorozatnak, amelyben a Sport TV kollégái mesélnek majd a Bajnokok Ligájával kapcsolatos emlékeikről. Az első fordulóból szeptember 17-19. között 10 mérkőzést közvetít élőben a Sport1 és a Sport2.

Ha valaki még nem biztos abban, milyen újdonságokat tartogat a Bajnokok Ligája a 2024-25-ös szezontól, annak készült egy rövid videó, amelyben Petur András világosan elmagyarázza:

Röviden azért írásban is összefoglaljuk. A létszámot 32-ről 36-ra növelték. Megszűnt a csoportkör, és a helyét átvette egy ligaszakasz, és minden csapat egy nagy tabellán szerepel. Az eddigi hat helyett nyolc fordulót rendeznek, ráadásul kettőt januárban, amikor eddig szünet volt a BL-ben. A sorsoláshoz megtartották a négy kalapot, amelybe az UEFA koefficiens alapján sorolják a résztvevőket, kalaponként kilencet. Mindenki két-két ellenfelet kap a négy kalapból, hogy nagyjából hasonló erősségű ellenfelekkel csapjon össze, az azonos kalapból érkező ellenfelek közül az egyikkel hazai pályán, a másikkal idegenben találkoznak. Így jön ki a négy hazai és a négy idegenbeli mérkőzés.

Miért jó ez nekünk? 

Mert több fordulót és több mérkőzést rendeznek, és sokkal több rangadó lesz.

A korábbi lebonyolításban a csoportkör legnagyobb rangadóit általában az első és második kalaposok meccsei jelentették. Ezek száma 16-ról 18-ra nő 2024-től. Ráadásul eddig az első kalaposok sosem játszhattak első kalaposok ellen, ahogyan második kalaposok sem a második kalaposok ellen. Most már 18 ilyen mérkőzés is lesz. Ez azt jelenti, hogy a ligaszakasz 16 játéknapja 36 ilyen rangadót tartogat.

Január végén az összesített tabella első nyolc helyezettje rögtön bejut a nyolcaddöntőbe, míg a 9-24. hely között záró csapatok rájátszást vívnak ezért. A legjobb 16-tól már minden marad a régiben.

A Sport1-en és a Sport2-n az első fordulóból tíz mérkőzést nézhetünk majd meg élőben. Többek között a 2024-es BL-döntő két résztvevője, a Real Madrid és a Borussia Dortmund is látható lesz a Juventus, a Bayern München, a PSG, a Leverkusen és a Barcelona mellett.

A pontos menetrend: 

Szeptember 17., kedd: 

Juventus – PSV (előtte a játéknap felvezetése): 17:00, Sport1 (élő); kommentátor: Faragó Richard

Young Boys – Aston Villa: 18:30, Sport2 (élő); kommentátor: Fülöp Marcell

Real Madrid – VfB Stuttgart (majd a játéknap összefoglalója): 20:45, Sport1 (élő); kommentátor: Méhes Gábor

Bayern München – Dinamo Zagreb: 20:45, Sport2 (élő); kommentátor: Fülöp László

Szeptember 18., szerda: 

Bologna – Sahtar (előtte a játéknap felvezetése): szeptember 18., szerda 17:00, Sport1 (élő); kommentátor: Méhes Gábor

Sparta Praha – Salzburg: szeptember 18., szerda 18:30, Sport2 (élő); kommentátor: Bartha Zoltán

PSG – Girona (majd a játéknap összefoglalója): szeptember 18., szerda 20:45, Sport1 (élő); kommentátor: Faragó Richard

FC Bruges – Dortmund: szeptember 18., szerda 20:45, Sport2 (élő); kommentátor: Fülöp László

Szeptember 19., csütörtök:

Feyenoord – Leverkusen (előtte a játéknap felvezetése): 17:00, Sport2 (élő); kommentátor: Fülöp László

Monaco – Barcelona (majd a játéknap összefoglalója): 20:45, Sport2 (élő); kommentátor: Petur András

( onBRANDS )