A DIAGEO FOLYTATJA FORMABONTÓ KAMPÁNYÁT:

Edukáció az alkoholfogyasztásról a fiatalok nyelvén.

A Diageo idén is folytatja a Momentán Társulattal közös Smashed előadássorozatot, melynek célja a fiatalkori alkoholfogyasztás visszaszorítása. A különleges alkoholprevenciós program 2019 óta jut el általános- és középiskolákba országszerte – eddig 119 intézménybe, 80 előadás során, több mint 14 ezer diáknak mutatva be az alkoholfogyasztás kockázatait interaktív, élőszereplős előadásokon.

A program bővítéseként elérhető a SMASHED Online is, ahol a tanulók, tanárok és szülők ingyenesen férhetnek hozzá edukatív anyagokhoz. 2025 elején pedig új formátummal bővül az online program – elindul a tanároknak szóló, félnapos workshop is.            

Egy új generáció felkészítése a tudatos döntéshozatalra

A brit Collingwood Learning által kidolgozott Smashed program azzal a céllal jött létre, hogy izgalmas és szemléletes módon,

a fiatalok nyelvén keresztül mutassa be az alkoholfogyasztás esetleges veszélyeit.

A Diageo 2005 óta támogatja a programot világszerte, amely mára 38 országban van jelen és több mint 6 millió tanulót, szülőt és tanárt ért el. A nemzetközi sikere a fiatalokat megérintő, élő előadásokban, az őszinte párbeszédben, és az interaktív, élményközpontú tanulási élményben rejlik.

Magyarországon a Diageo támogatásával a Momentán Társulat 2019 óta járja az országot a valós problémákon alapuló előadássorozattal, bevonva a fiatalokat egy felejthetetlen élménybe, amely egyszerre tanít, elgondolkodtat és szórakoztat.

Erőteljes, valósághű történetek és nyílt párbeszéd

A program évről évre növekvő népszerűsége lehetőséget ad arra, hogy a fiatalok országszerte egyedülálló tanulási élményben részesüljenek. Az előadásokat főként Budapesten tartják általános, szakközép és szakiskolák diákjainak, de nagyobb városokba is igyekeznek eljuttatni a programot, így többek között Kaposváron, Gödöllőn és Mosonmagyaróváron is volt már foglalkozás. 2023 júniusában egy szokatlan helyszínen, a Debreceni Javítóintézetben is tartottak előadást, ami különleges élmény volt mind a résztvevők, mind a szervezők számára.

„Megdöbbentően életszerű volt, nem gondoltam, hogy élvezni fogom a programot. Külön tetszett, hogy időnként megálltunk, meghallgattuk a szereplők gondolatait és így több nézőpontot is megismerhettünk. Általában nem szeretem ezeket az interaktív előadásokat, de itt éreztem, hogy tényleg csak meg akarják hallgatni a gondolatainkat.” – értékelte az előadást az egyik résztvevő fiatal.

A diákok pozitív visszajelzése

Az előadások után kitöltött kérdőívek alapján a diákok 62%-a nyilatkozott úgy, hogy a jövőben kevésbé valószínű, hogy fiatalkorúként alkoholt fogyasszon. Továbbá, a résztvevő fiatalok 82%-a egyetértett azzal, hogy ez a program hatékony módszer az alkoholfogyasztás következményeinek és kockázatainak megismeréséhez. A diákok számára szervezett előadások ugyanis nem csupán elméleti tudást adnak, hanem lehetőséget biztosítanak arra, hogy nyíltan beszélgessenek a témáról, megosszák tapasztalataikat és kérdéseiket.

SMASHED Online – egyedülálló digitális élmény diákoknak és tanároknak

2021 őszétől a Smashed Online platformnak köszönhetően a program online formátumban is elérhető. Az edukatív anyagok izgalmas, filmes epizódokkal, beszélgetésekkel és karakterek közötti interakciókkal dolgoznak, és a diákokat arra ösztönzik, hogy a saját életükre vonatkoztatva gondolkodjanak el az alkoholfogyasztás kockázatairól, különösen a „Mi van, ha ez rólam szólt?” kérdés tükrében.

A 2024/2025-ös tanév különlegessége egy új formátum, a félnapos, tanároknak szóló workshop, amelynek célja, hogy a tanárok színészi segítség nélkül is képesek legyenek a programot alkalmazni iskolájukban, önállóan tartsanak oktatási foglalkozásokat a diákok számára, így még hatékonyabbá téve a prevenciós tevékenységet. A pedagógusok mostantól felkészültebben állhatnak a diákok elé, hogy párbeszédre, felelős döntéshozatalra és pozitív gondolkodásra inspirálják őket, hisz egy olyan generáció felnevelése a cél, amely ellenáll a kortársak nyomásának és képes tudatosan megküzdeni a negatív befolyásokkal szemben.
( onBRANDS )