TOVÁBB HALAD A ZÖLD ÚTON AZ E.ON

A vállalatcsoport kiemelt célja, hogy elősegítse Magyarországon a zöldenergia-átmenetet.

Már kizárólag zöldáram látja el az E.ON ingatlanait, jelentősen csökkent a vállalat karbonkibocsátása, miközben folyamatosak a természet megóvását célzó madárvédelmi programok – egyebek mellett ez is kiderül az E.ON Hungária Csoport újabb fenntarthatósági jelentéséből.

A vállalatcsoport kiemelt célja, hogy

elősegítse Magyarországon a zöldenergia-átmenetet, hálózatainak fejlesztéseivel biztosítsa a zöldáram fogadását és elosztását.

Előremutató és megbízható energetikai megoldásokat nyújt ügyfeleinek – mint a napelem, a hőszivattyú vagy az elektromos töltő -, amelyekkel ők maguk is megvalósíthatják fenntarthatósági célkitűzéseiket.

„Abban az iparágban dolgozunk, amely a legközvetlenebbül formálja a hazai gazdaság és Magyarország fenntarthatóságát. Sok múlik rajtunk: értékválasztásaink és vállalati döntéseink a zöld jövőt, az eljövendő generációk életminőségét formálják, ami hatalmas lehetőség és felelősség is egyben. Európa és Magyarország egyik vezető energetikai vállalataként hálózataink fejlesztésével, a megújuló energiaforrások integrációjával az energiaátmenet sikeréért dolgozunk” – fogalmazta meg Guntram Würzberg elnök-vezérigazgató az E.ON Hungária Csoport új fenntarthatósági jelentésében.

Teljesített vállalások a környezet védelméért

2023-ban tovább csökkent a vállalat karbonlábnyoma, környezetbarátabb lett: a saját tevékenységhez kapcsolódó közvetlen kibocsátás 27 százalékkal, a szolgáltatásaihoz, a villamosenergia- és földgázértékesítéshez kötődő kibocsátás 54 százalékkal mérséklődött. Az E.ON beruházásai a tavalyi évben az EU-besorolás szerint 87,5 százalékban minősültek fenntarthatónak.

Modern hálózatok nélkül nincs energiaátmenet: 2023-ban a Dunántúl, Pest vármegye és Budapest áramhálózatát üzemeltető energiacég 115 milliárd forintot fordított hálózatfejlesztésre. Ennek nyomán több mint 20 ezer új, kapacitást és üzembiztonságot növelő, és a tiszta zöldenergia integrációját szolgáló beruházás készült el.

A 2023-as fejlesztésekkel az E.ON szolgáltatási területén 1047 MW kapacitású új napelem csatlakozott a hálózatra. Környén felépült a vállalatcsoport első olyan naperőműve, amely egy helyi üzem teljes hosszú távú energiaellátást biztosítja. A tavalyi év fontos mérföldköve az Aszófőn létesített energiatároló, amely a Balaton északi partjának biztonságos energiaellátását támogatja. Az E.ON élen jár a tudatos energiahasználatot szolgáló okosmérők telepítésében is, ezek száma tavaly 37 százalékos növekedéssel meghaladta a 432 ezret.

Zöldmegoldások az ügyfeleknek

Az e-mobilitás a tiszta energiaátmenet kulcsterülete, az E.ON pedig a kapcsolódó szolgáltatásokkal – e-flotta üzemeltetéssel és töltési megoldásokkal – segíti a fenntartható közlekedésre váltást. Szolnokon 30 elektromos autóból álló, folyamatosan bővülő e-flotta szolgálja immár egymillió kibocsátásmentes kilométerrel a várost. Tavaly 8 új töltőállomást létesített a cég az ALDI Magyarországgal együttműködésben, így már 89 áruház 136 töltőpontján kínál töltési szolgáltatást. Az ELMŰ-ÉMÁSZ töltőpontok integrálásával az E.ON 40 százalékos növekedést elérve, 700 nyilvános töltőponton szolgálja ki ügyfeleit országszerte, helyenként ultragyors töltőkkel. 2023-ban több ügyfél választotta a tiszta zöldenergiára épülő Green Cloud dekarbonizációs szolgáltatáscsomagot. A fenntartható megoldást, ellátásbiztonságot és árstabilitást egyszerre kínáló szolgáltatás az ügyfelek éves villamosenergia-igényének akár 70 százalékát hazai naperőművekben megtermelt zöldenergiából fedezi.

Harmóniában a természettel

Az energiacég 2023-ban 206 helyszínen 70 kilométernyi vezetékszakaszt alakított madárbaráttá, többek közt a Dunakanyar, a bonyhádi tó, a pusztazámori és a nagykanizsai hulladéklerakó gólyatelepeinél, 667 millió forintot fordítva hálózatainak madárbarát átalakítására. A Budai Tájvédelmi Körzet településein és erdőségeiben 450 oszlopot és 50 kilométer légvezetéket bontott el a cég, hogy az eddig nyiladékokkal tagolt védett erdő visszakaphassa egykori területeit.

Fenntartható ingatlanhasználat

Budapesten új székház épült az E.ON fenntarthatósági szempontjai mentén, ahol hőszivattyús fűtésrendszert, talajvíz-öblítéses illemhelyeket, energiahatékony hűtési technológiákat használnak, a belső terekhez organikus és fenntartható anyagokat, zöld falakat, okosárnyékolókat alkalmaznak, a környező zöldfelületeket pedig esővízzel öntözik.

A vállalatcsoport saját tulajdonú ingatlanainak, telephelyeinek áramellátása az év végére már 100 százalékban zöldenergia felhasználásával történt.

Felelős vállalat társadalmi szerepkörökben

Az E.ON elindította az óvodák és iskolák fenntarthatósági, közösségeket bevonó programjait 25 millió forinttal díjazó pályázatát, a Föld bajnokait, illetve további intézményekbe vitte el a gyerekek energiatudatosságát növelő edukációs programját, az EnergiaKalandot. Továbbra is elkötelezetten segíti a civil szféra kezdeményezéseit olyan partnerekkel, mint az UNICEF Magyarország, az Ökumenikus Segélyszervezet, valamint kollégái önkéntes munkájának támogatásával és megszervezésével. Adományozási tevékenységeinek fókuszában a hátrányos helyzetben lévő gyerekek és családjaik támogatása, az esélyteremtés áll, melyhez 2023-ban több mint 140 millió forinttal járult hozzá.
( onBRANDS )