ABSOLUT WARHOL ART PARTY

Kortárs festők, fényművészek és az elektronikus zene rajongói ünnepelték Andy Warholt.

Fiatal magyar képzőművészek tárlata és interaktív fényművészeti installációk egyedi hangzású elektronikus zenékkel fűszerezve: ez volt az ABSOLUT WARHOL ART PARTY az ideiglenesen megnyitott Hengermalomban. A rendezvény káprázatos látványvilágát az amerikai pop art-legenda, Andy Warhol inspirálta.

A különleges művészeti esemény házigazdája az Absolut volt annak apropóján, hogy nemrégiben, egy árverésen előkerült Andy Warhol évtizedekig elveszettnek hitt műve: az italmárka jellegzetes palackját ábrázoló, kék színű, úgynevezett „Absolut Warhol Blue”. Ez a festmény az egyik darabja annak a képpárnak, amelyet Warhol a márka megrendelésére, reklámplakátként készített a nyolcvanas években, ezzel elindítva az Absolut azóta is tartó képzőművészeti együttműködéseit és folyamatos törekvéseit a kreativitás és a művészet támogatására.

„Az újra megtalált kék képet és Andy Warhol életművét az Absolut most egy különleges, limitált kiadású palackkal és számos művészeti megmozdulással ünnepli meg világszerte, a New York-i Andy Warhol Alapítvánnyal együttműködésben. Nagy örömünkre ehhez a globális kampányhoz Magyarországon a youngart online galéria négy fiatal képzőművésze, valamint az INOTA Fesztivál fényművészeti kurátorai is csatlakoztak” – mondja Hruska Rita, az Absolut Vodkát forgalmazó Pernod Ricard magyarországi marketingvezetője.

Mivel Warhol festményén csak a vodkásüveg egyik fele látható, ezért a „Másik Fél / The Other Half” projekt keretében Fleith Orsi (MixedFlo), Csorba Réka, Mucsi Balázs és Szőke Jakab Péter arra vállalkozott, hogy elkészíti saját interpretációját a palack másik felére, és ezzel

kiegészíti, továbbgondolja Andy Warhol ikonikus alkotását.

A különféle digitális technikák segítségével megszületett új képeket egy ideiglenes tárlat keretében, a magyar művészek néhány más munkájával együtt tekinthette meg elsőként a közönség a Hengermalomban az Absolut Warhol Art Partyn.

Az Absolut Warhol Art Party látványvilágáról az INOTA fesztivál fényművészeti kurátorai, Kálmán Mátyás és Besnyő Dániel gondoskodtak, akik egyedülálló fényinstallációkkal, interaktív és immerzív fény-tér konstrukciókkal töltötték be a Hengermalom indusztriális épületegyüttesének falait és tereit.

A “Refraction – Fényfolyosó” című installáció a sötétség és a fény találkozásának játékával formálta át a teret, hangsúlyozva a rejtély és az elhagyatottság érzését, visszautalva az egykori malom és siló élettel és búzával teli múltjára, ahol a korszak legmodernebb gépei dübörögtek. A “Personalized Warhol” című interaktív AI installációban a nézők jelenléte és mozgása alakította a vetített képek folyamatát. A pop-art stílusú képfolyam a látogatók teste által generált adatokat felhasználva átalakult és új mintázatokat hozott létre. A harmadik, “Silver Clouds Parafrázis” című fénykompozíció a Budai Hengermalom monumentális silójában lebegő, ezüstösen csillogó formák segítségével idézte meg Warhol ikonikus művének játékosságát. A fémesen fénylő, könnyed objektumok szabadon lebegnek a siló terében, a légáramlatokra és a látogatók mozgására reagálva olyan fényvilágot teremtve, amely egyszerre tükrözi a régi ipari helyszín nyers erejét és a modern művészeti kifejezésmód könnyedségét.

A hajnalig tartó audiovizuális élmény-kavalkádot a hazai elektronikus zene legjobbjai között számontartott DJ-k, Emcsi, Infragandhi, Technokool, valamint Karcis Gábor VJ fellépése tette teljessé.

A képzőművészeti és fényinstallációs pop-up kiállítás egészen október 19-ig látogatható, a Hengermalom ideiglenes közösségi teret megnyitó Valyo / Város és Folyó Egyesület “Kelesztés” programsorozatának részeként.
( onBRANDS )