AZ ÉLELMISZERIPAR JÖVŐJE

A vásárlási döntések kulcsszerepet játszanak.

Az élelmiszergyártás továbbra is energiaigényes folyamatokra és fosszilis tüzelőanyagokra támaszkodik, ami új kihívásokat jelent a termelők számára. Az alapanyagok, energia és víz, valamint a csomagolóanyagok gyártási folyamatainak optimalizálására irányuló nyomással egyidejűleg jelentkezik a működési költségek növekedése, beleértve a CO2-kibocsátási díjakat és a vízpazarlást. Ennek eredményeként az élelmiszeripari gyártók egyre inkább fenntartható megoldásokat alkalmaznak a működés minden területén.

A Tetra Pak felmérése jelentős fordulatot tár fel az élelmiszeripar változáshoz való hozzáállásában. A megkérdezett cégek felénél a növekvő fogyasztói elvárások ösztönzik a fenntartható gyakorlatok bevezetését a termelésben és feldolgozásban.

A vásárlási döntések kulcsszerepet játszanak ebben:

a fogyasztók 74%-a hajlandó előnyben részesíteni azokat a termékeket, amelyek környezettudatos vállalatoktól származnak. Ez rávilágít arra, hogy a fenntarthatóbb folyamatokra és termékekre való áttérés

nem csupán trendekre adott válasz, hanem egyértelmű piaci jelzésre való reakció.

Azonban egy kritikus kihívás továbbra is fennáll: miként tudják a modern gyártási megoldások egyszerre csökkenteni az élelmiszertermelők költségeit, ezáltal ösztönözve az ágazatot ezeknek a változtatásoknak a bevezetésére.

A gyártók három kulcsfontosságú fenntarthatósági területet emelnek ki, amelyek befolyásolják üzleti stratégiájukat: a CO2-kibocsátás csökkentése, valamint a korlátozott erőforrások, például a fosszilis tüzelőanyag-alapú energia, a víz és az élelmiszerbiztonsághoz nélkülözhetetlen tisztítószerek felhasználásának minimalizálása.

Laurentiu Boncica, a Tetra Pak Feldolgozási Megoldások Kelet-Európai Igazgatója így fogalmaz: „Azt tapasztaljuk, hogy az élelmiszergyártók fókusza az idők során fokozatosan eltolódott. Ma az élelmiszer-feldolgozó vállalatokkal folytatott párbeszédeink középpontjában az üzemeltetési megtakarítások elérése áll. A meglévő gyártósorok fejlesztése prioritássá vált, mivel már a termelési folyamatok célzott módosításai is jelentős költségcsökkentéshez vezethetnek, és biztosíthatják az erőforrások hatékony felhasználását a fenntarthatósági célokkal összhangban.”

Folyamatos fejlődés az élelmiszeriparban                                                                     
Az élelmiszertermelés fenntarthatóság felé történő elmozdulása innovációt és a folyamatok modernizálását igényli. Az iparági vezetők 65%-a hangsúlyozza az innovatív megoldások fontosságát az élelmiszerrendszerek karbonlábnyomának csökkentésében.

„A Tetra Paknál jelentős erőforrásokat fordítunk az élelmiszertermelési megoldások kutatására és fejlesztésére, támogatva partnereink működését. Erőfeszítéseink eredményeként olyan speciális legjobb gyakorlatokat alkalmazó gyártósorokat hoztunk létre, amelyek csökkentik a vízfelhasználást, a CO2-kibocsátást és a nyersanyagveszteséget.” – magyarázza Boncica. Hozzáteszi, hogy akár egyetlen gyártóberendezés alkatrész korszerűsítése vagy modernizálása is jelentősen csökkentheti az erőforrás-felhasználást és a működési költségeket.

„Vegyük példának a Tetra Pak Tubular Heat Exchanger termék-termék (P2P) hővisszanyerő rendszert. Ez a megoldás akár 55%-kal is csökkentheti az energiafelhasználási költségeket a hagyományos vízkörös rendszerekhez képest. Ez a technológia emellett minimalizálja a gőz és a jeges víz felhasználását, javítva az energiahatékonyságot és a működési fenntarthatóságot.” – teszi hozzá Laurentiu Boncica.

A Tetra Pak szakértője kiemeli, hogy a fenntarthatóság-orientált megoldások túlmutatnak az egyes alkatrészeken és akár az egész gyártósorra kiterjedő változásokat is előidézhetnek.

A nagyszabású optimalizálásra törekvő gyártók esetében ezek az átfogó megközelítések új szintre emelik a hatékonyságot és az erőforrás-gazdálkodást.

Példát is hoz a tejtermelésből: a termelési folyamatok egyszerűsítésével és a tejfeldolgozási lépések számának csökkentésével a OneStep technológiát alkalmazó UHT vonalak forradalmasítják a tejipart. Az eredmények egyértelműek: akár 35%-kal kevesebb vízfelhasználás és 44%-kal alacsonyabb energiafelhasználás a hagyományos UHT vonalakhoz képest. Ez a technológia jelentősen csökkenti a környezeti terhelést és a működési költségeket. Emellett akár 29%-kal csökkenti a hőenergia felhasználását és 36%-kal mérsékli a szén-dioxid-kibocsátást, így kulcsszerepet játszik a fenntarthatósági célok elérésében a tejiparban.

A fenntartható átalakulás az élelmiszeriparban nem csupán a fogyasztói trendekre adott válasz, hanem egy stratégiai kezdeményezés a hosszú távú stabilitás és innováció érdekében. A növekvő tudatosság közepette az élelmiszeripari gyártók világszerte olyan innovációkat vezetnek be, amelyek egyszerre szolgálják a működési hatékonyságot és a bolygó érdekét. Ezek az intézkedések, amelyek összhangban állnak a körforgásos gazdaság elveivel és a hulladékminimalizálással, új üzleti modelleket alakítanak ki, amelyek megőrzik a természeti erőforrásokat, miközben erősítik a fogyasztói bizalmat.

A fenntarthatóság versenyelőnnyé válik,

arra ösztönözve a vállalatokat, hogy folyamatosan új technológiai megoldásokat fedezzenek fel. Ennek eredményeként az élelmiszeripar nemcsak alkalmazkodik a változáshoz, hanem aktívan formálja a jövőt, olyan értéket teremtve, amely túlmutat a termelés és -elosztás hagyományos megközelítésein.
( onBRANDS )