ÚJABB KÓRHÁZ KORASZÜLÖTT RÉSZLEGE VÁLT CSALÁDBARÁTABBÁ

A családbarát kezdeményezés a Koraszülöttekért Országos Egyesület segítségével a NaturAqua jóvoltából valósulhatott meg.

A koraszülöttként világra jött kisbabák gyakran huzamosabb ideig kell, hogy kórházban maradjanak. A koraszülöttek bent tartózkodásukat lerövidítheti, ha szüleik minél többet vannak velük, és az ott tartózkodásuk alatt is stresszmentes, kényelmes környezetben tölthetnek minél több közös pillanatot. A Szent János Kórház perinatális intenzív centrumában (PIC) augusztustól új fürdőszoba blokk segíti a PICi babák édesanyáinak helyzetét, hogy energiáikat a lehető legotthonosabb hangulatban tudják arra fordítani, ami a legfontosabb: a korababa gyors gyarapodása és gyógyulása.

A koramamák kórházi helyzetét könnyíti meg, ha nekik is otthonosabb körülményeket teremt a kórház, ahol gyakran heteket-hónapokat kell eltölteniük idő előtt született kisbabájukat látogatva. Minél többet vannak PICi babájukkal, annál több energiával, támogatással tudnak hozzájárulni korababájuk gyógyulásához, gyarapodásához – ebben segítenek a családbarát fejlesztések, hogy számukra is könnyebb legyen átvészelni a bent töltött időszakot.

A Szent János Kórháznak évente körülbelül 300 súlyos beteg újszülött, illetve igen kis súlyú koraszülött gyógyításával foglalkozó osztályán kialakított új fürdőszoba blokknak köszönhetően még nagyobb biztonságban és otthonosabban, higiénikusabb körülmények között érezhetik magukat az idő előtt világra jött babák és a kismamák is.

A műemlékvédelmi épületben megvalósított beruházással Dr. Princzkel Erzsébet osztályvezető főorvos nagy álma vált valóra: “A fürdőhelyiséget a koraszülött osztályhoz közel, a koramamák kórtermében alakítottuk ki. Ezzel hozzájárulunk a higiéniás körülmények javulásához, hogy a kórteremben lévő kézmosót már dedikáltan a fejőgép tisztítására tudják használni, a tisztálkodási tevékenységekre pedig az új blokk szolgál. A fejés folyamata így elkülönül az anyák tisztálkodási tevékenységétől, így a PICi babákat veszélyeztető fertőzések elkerülhetőek. Az otthonosabb környezetben ellazultabb, újszülöttjükkel több minőségi időt eltöltő anyukák tejtermelése is könnyebben beindítható, növelhető. Az anyatej pedig maga a legegyszerűbb intervenció és az egyik legfontosabb gyógyszer a kisbabák számára.” – mondta a doktornő.

A mobil blokk kialakításához anyagi támogatást nyújtó NaturAqua a magyarországi koraszülött ellátás elkötelezett támogatója. Partnere, a KORE közreműködésével segít családbaráttá tenni a kórházi osztályokat, hogy a koraszülött csecsemők ápolása mellett szüleik nyugalmát is szavatolja.
(ONBRAND)