“DANKE UNGARN”

Németországnak és Magyarországnak meghatározó szerepe volt az új Európa létrejöttében,

Az elmúlt évtizedek sorsfordítóak voltak országaink, vállalataink és minden itt élő számára, így büszkeséggel gondolhatunk arra, hogy

Németországnak és Magyarországnak meghatározó szerepe volt az új Európa létrejöttében

– mondta a pénzügyminiszter péntek este a Pest megyei Bugyin az OBO Bettermann cégcsoport magyarországi vállalatalapításának 25 éves jubileumi ünnepségén.

Varga Mihály – a villamos szerelési termékek területén piacvezető nemzetközi vállalatcsoport magyarországi képviseletének 25. évfordulóján – hangsúlyozta, úgy tekintenek a páneurópai piknikre, a keletnémet állampolgárok átjutására a magyar határon, a berlini fal leomlására, mint olyan eseményekre, amelyek visszavonhatatlanná tették a változást. 

A tárcavezető szerint nagyra értékelhető, hogy Németország a

“Danke Ungarn”

kampány figyelemreméltó gesztusával kifejezte, hogy “országaink között továbbra is él az a bizalom, és nagyrabecsülés, ami az évtizedekkel ezelőtti események alapja is volt”.

Azokban az eredményekben, amelyeket a két ország ezek alatt az évek alatt elért, minden területen tetten érhető az a biztos alap, amelyet a jó magyar-német kapcsolatok adnak – tette hozzá Varga Mihály.

A miniszter emlékeztetett, a német-magyar ipari és kereskedelmi kamara legutóbbi elemzése szerint a Magyarországon működő elsősorban német vállalatok túlnyomó többsége egyre jobb gazdasági helyzetről számol be, és további javulásra számít. A kedvező piaci feltételek pedig a beruházási kiadások emelésére, további létszámbővítésre adnak lehetőséget a vállalatok számára.

Felidézte, Angela Merkel kancellár nem egészen két hónapja úgy fogalmazott, hogy a német-magyar gazdasági együttműködés kitűnő, és Magyarország vonzó befektetési helyszín a német cégek számára.

Varga Mihály hangsúlyozta, az együttműködést tovább kell erősíteni az európai gazdaság előtt álló legnagyobb kihívást jelentő ügyekben, mint a digitalizáció, az alternatív gépjármű-meghajtási technológiák vagy éppen a mesterséges intelligencia. A miniszter a magyar gazdasági környezetről szólva elmondta: az év második negyedévében 4,6 százalékkal, az első félévben 4,5 százalékkal emelkedett a gazdaság teljesítménye, a növekedés stabil, egészséges szerkezetű, és már megkezdődött a versenyképességi fordulat. Fontos lépés volt a gazdaság fehérítése, az adórendszer versenyképességének növelése is, amelyre Németország is elismerően tekint – tette hozzá.

Varga Mihály kiemelte:

a kormány célja az, hogy versenyképes gazdaságot építsen, innovatív, fejlődőképes vállalatokkal és magasabb munkabérek biztosításával.

Ehhez arra is szükség van, hogy a Magyarországon működő nemzetközi vállalatok tovább bővítsék jelenlétüket az országban. Ez a cél köti össze azokat a lépéseket, amelyeket a kormány a szakképzés erősítése, az adózás és a szabályozási környezet egyszerűsítése vagy a beruházások támogatása terén tett az elmúlt időszakban – tette hozzá a tárcavezető, kiemelve, hogy jövőre 4000 milliárd forintot fordít a kabinet a fejlesztések finanszírozására.

Ulrich Bettermann, az OBO Bettermann vállalatcsoport elnöke elmondta: Magyarország egyedülálló éllovas szerepet játszott Európa megnyitásában, és az országok önrendelkezésének visszaadásában. Magyarország az elmúlt években Orbán Viktor miniszterelnöksége alatt kiválóan fejlődött – tette hozzá. Helyes döntésnek nevezte az adó 18 százalékról 9 százalékra csökkentését, hiszen, mint mondta, ezáltal az ország még versenyképesebb lett, nem esett vissza az adózás, hanem inkább nőtt a tisztasága.

A vállalatcsoport elnöke szerint Magyarország továbbra is jó úton halad, megszabadult adósságaitól, de sok az irigye Európában. Mint mondta meg van róla győződve, hogy előbb utóbb mindenki észre fogja venni, hogy Magyarország útja helyes volt.
(MTI, ONBRAND)