GYŰJTÖGETÜNK, SELEJTEZÜNK

A magyarok vegyes érzelmekkel viszonyulnak az otthonukban fellelhető tárgyakhoz.

Az IKEA legfrissebb, reprezentatív kutatásában az otthonban fellelhető tárgyakhoz való viszonyulást, a rendetlenséget és a tárolási szokásokat mérték fel a 18 és 65 év közötti aktív magyar lakosság körében. 

Világszerte az emberek 20%-a vásárol heti rendszerességgel valamit otthonába.

Az otthon rengeteg tárgyat rejt: könyveket, képeket, személyes emlékeket és tárgyakat, dekorációt, elektronika eszközöket, melyekkel azért veszik körül magukat az emberek, hogy jobban érezzék magukat tőlük otthonukban. Ezeknek a tárgyaknak a többsége abban segíti az embereket, hogy hobbijuknak, kedvenc kikapcsolódásunknak hódoljanak.

Minimalisták és gyűjtögetők országa

A felmérésből kiderül, hogy a magyarok vegyes érzelmekkel viszonyulnak az otthonukban fellelhető tárgyakhoz. A megkérdezettek 32 százaléka igyekszik minél kevesebb személyes holmit tárolni, míg a válaszadók másik harmada szívesen gyűjtögeti a tárgyiasult emlékeit és ezeket büszkén, jól látható helyen helyezi el otthonában, hogy mindig szem előtt legyenek.

Rendszertelen rendezettség

A magyar háztartások 39 százalékában nincs elég hely a személyes tárgyak tárolására, amitől a lakók bevallottan rendezetlennek, kupisnak érzik otthonukat, ami frusztrálja őket. A rendetlenség gyakori oka, hogy nem minden holminak van helye az otthonukban. A megkérdezetteknek legtöbbször az elektronikai eszközök töltőinek tárolásával gyűlik meg a baja, vagy a különböző kábeleket nem tudja hová tenni/rejteni, sokan a katalógusoknak, prospektusoknak nem találnak fix helyet otthon.

Minden magyar háztartásban van legalább egy kupifiók vagy lomos doboz, amelyeket előszeretettel használnak a fenti tárgyak tárolására. A megkérdezettek 62 százaléka szerint, ha több hely jutna tárolásra, az otthon tisztább, rendezettebb lenne, 57 százalékuk pedig úgy vélekedik, hogy ha mindennek meglenne a helye a lakásban, akkor könnyebb lehetne a takarítás is.

Tárgyak és a rumli

A helyhiányból adódó frusztráltság gyakran negatív érzelmeket visz az otthon meghittségébe. A megkérdezettek 55 százaléka elviselhetetlennek tartja, ha nem talál helyet egy-egy keresetlen holmi eltüntetésére, 69 százalék számára pedig kifejezetten zavaró, hogyha az átláthatatlan mennyiségű tárgy között nem találja meg a keresettet.

Az én otthonom a te otthonod

Vendéglátó nemzet a magyar, amit rendkívül komolyan vesznek a megkérdezettek, és míg a vendégekkel szemben alig várnak el valamit a vendégvárók – bár egy üveg bornak mindig örülnek -, magukkal szemben komoly elvárásokat támasztanak.

A megkérdezettek 77%-a azonnal takarításba kezd, ha váratlan vendég érkezik.

A magyarok mindig a legjobbat szeretnék mutatni: a megkérdezettek napi szinten nemcsak a kényelem megteremtésért, hanem azért is takarítanak, hátha váratlanul beugrik valaki otthonukba.

A magyarok legkevésbé a baráti látogatások alkalmával szégyenlősek, vagy ha kisgyermekes családot látnak vendégül. Ezekben az esetekben a napi rendetlenség még elfogadott, de a kosz már nem. Ha a család, közeli hozzátartozók jönnek látogatóba, akkor sokkal szigorúbbak magukhoz a vendéglátók, ekkor a kisebb rendetlenség sem megengedett.
(ONBRAND)